Word vrijwilliger Doneer

Hulp is hard nodig in Soedan

In Soedan zijn maar liefst 8,6 miljoen mensen op de vlucht. Ziekten, honger en veel geweld: er is een enorme humanitaire ramp gaande in het Oost-Afrikaanse land, maar je hoort er maar weinig over. Daar maken we ons ernstige zorgen over, want de situatie is onhoudbaar.

Het Rode Kruis helpt onder andere met tenten, medische hulp, eerste hulp en mentale ondersteuning. Maar er is nog veel meer hulp nodig. Steun jij onze hulp met een gift? Help mee via de knop hieronder of geef op Giro 6868 onder vermelding van ‘Soedan’.

Ik help mee en doneer!

19 miljoen

kinderen kunnen nu niet naar school

Soedan conflict vluchtelingen in Chad - Rode Kruis

Nieuwsberichten

Soedan conflict vluchtelingen in Chad - Rode Kruis

Wat is er aan de hand in Soedan?

In april 2023 braken er door heel Soedan gevechten uit tussen het leger en een gewapende groepering. Duizenden mensen kwamen om het leven en nog altijd is het er onrustig. De veiligheid is verdwenen en wetteloosheid komt ervoor in de plaats. We noemen het inmiddels een ‘ramp op een ramp’. Het ging in Soedan namelijk al langere tijd niet goed.

Door klimaatverandering veranderden de vruchtbare akkergronden in een woestijn. Tegelijkertijd hebben mensen ook te maken met modderstromen en zelfs sprinkhanenzwermen. Hierdoor lijden miljoenen mensen onder extreme honger. Watervoorraden raken uitgeput en steeds meer mensen zoeken in en rond Soedan een veilige plek, vanwege het geweld. Dat zorgt op veel plekken voor overbevolking.

Daarnaast is door het conflict de gezondheidszorg ingestort. Slechts enkele ziekenhuizen in de hoofdstad Khartoem zijn nog operationeel. Personeel en patiënten hebben er te maken met uitval van water, stroom en tekorten aan voedsel en medicijnen.

De Soedanese Abdel ligt met verwondingen in ziekenhuis in Tsjaad

Het bloederige conflict in Soedan spaart niemand

In het Abéché ziekenhuis in Tsjaad worden uitsluitend mensen met schotwonden behandeld. Veel van de patiënten in het ziekenhuis zijn vanuit Soedan gevlucht naar het buurland. Zo ook Abdel (31): “Ik heb ‘dood’ gespeeld om te overleven toen een gewapende groep de auto overviel. Het werkte, maar toen ik weer ‘tot leven kwam’ zag ik dat alle anderen waren vermoord.” 

Lees de verhalen uit het ziekenhuis in Tsjaad
Hulpverlening in Soedan van het Rode Kruis

De hulp van het Rode Kruis in Soedan

Stel je voor: je moet je huis verlaten door ernstig geweld. Na weken lang onderweg zijn kom je eindelijk aan in een vluchtelingenkamp. Maar daar is het niet veel beter. Er is een gebrek aan alles, van medicijnen tot voedsel en onderdak. Werkende toiletten? Vergeet het maar. En wordt je ziek, dan is het nog maar de vraag of je naar een ziekenhuis kunt.

Het Rode Kruis biedt hulp aan vluchtelingen in Soedan en omliggende landen die in mensonwaardige omstandigheden verblijven. Onze hulp omvat onder andere:

  • Het opzetten van tenten en het uitdelen van voedsel en water.
  • Het bieden van medische hulp, eerste hulp en psychosociale hulp.
  • Het verstrekken van informatie voor vluchtelingen op speciale steunpunten.
Steun onze hulp

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail