Al meer dan een jaar woedt er een verwoestend conflict in Soedan. De levens van miljoenen mensen zijn abrupt veranderd. De situatie heeft geleid tot een van de ergste humanitaire crises ter wereld. Toch weten weinig mensen wat er nou precies aan de hand is. Hier zijn vijf feiten die je misschien liever niet wil weten, maar wel zou moeten weten over de crisis in Soedan.
1. Het bloederige conflict spaart niemand
Sinds april 2023 is er een gewapend conflict aan de gang tussen het regeringsleger van Soedan (SAF) en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF). Het geweld begon in de hoofdstad Khartoem, maar verspreidde zich snel naar andere delen van het land. Sindsdien zijn onschuldige burgers elke dag het slachtoffer, wat zorgt voor een enorme humanitaire crisis.
Het conflict in Soedan kostte al aan meer dan tienduizend mensen het leven. De verhalen die we horen uit Soedan zijn gruwelijk. Groeperingen trekken dorpen binnen, plunderen huizen, en verkrachten of doden de mensen die ze tegenkomen. Vrouwen en meisjes zijn in deze situatie bijzonder kwetsbaar en worden vaak het slachtoffer van seksueel geweld.
Bovendien heeft twee derde van de mensen geen toegang tot gezondheidszorg. Ziekenhuizen en klinieken die nog wel open zijn, hebben te maken met onderbezetting, schaarste aan hulpmiddelen en grote drukte.
2. Nergens ter wereld is zoveel honger
Maar liefst 25 miljoen Soedanezen – dat is de helft van de bevolking – lijdt onder acute voedselonzekerheid. Vijf miljoen mensen staan zelfs op de rand van hongersnood. Daarmee is het momenteel de ergste hongercrisis ter wereld.
Het voortdurende conflict heeft de landbouwsector zwaar getroffen. Veel landbouwgrond en voedselfabrieken zijn beschadigd of vernietigd, waardoor de productie en oogsten grotendeels stil zijn komen te liggen. Bovendien zijn door het conflict veel mensen hun inkomen verloren, terwijl brandstof- en voedselprijzen alsmaar blijven stijgen. Dit alles zorgt ervoor dat miljoenen mensen met honger naar bed gaan. Sommige Soedanezen zijn gedwongen om bladeren en aarde te eten.
3. Duizenden mensen per dag vluchten de grens over
Door het aanhoudende geweld in Soedan zijn 11 miljoen mensen op de vlucht geslagen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Ze hebben hun huis verlaten en zijn zowel binnen als buiten Soedan op zoek gegaan naar een veilige plek. In buurlanden zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Egypte, Ethiopië, Tsjaad, en Zuid-Soedan komen duizenden vluchtelingen per dag aan. Die landen kunnen de grote toestroom nauwelijks aan.
Families wonen in overvolle vluchtelingenkampen, waar voedsel, water en medicijnen schaars zijn. Ze hebben vaak geen bezittingen meer, omdat ze onderweg zijn beroofd. Door de slechte hygiënische omstandigheden en de grote aantallen mensen bij elkaar, verspreiden ziektes zich snel. De ziekenhuizen en klinieken hebben onvoldoende middelen en capaciteit om goede zorg te bieden, wat de gezondheidscrisis verergert.
4. Ook hulpverleners en journalisten lopen gevaar
Degenen die anderen proberen te helpen, lopen in Soedan zelf groot gevaar. Alleen al in de afgelopen weken zijn tot ons groot verdriet zes moedige collega’s omgekomen. Dit is een ernstige schending van het humanitair oorlogsrecht.
Niet alleen hulpverleners, maar ook journalisten riskeren hun leven wanneer ze de situatie in het land proberen vast te leggen. Ze worden bedreigd of aangevallen vanwege hun berichtgeving. Bovendien is het voor buitenlandse journalisten moeilijk om het land binnen te komen. Hierdoor komen er maar weinig beelden en informatie uit Soedan, wat het nog lastiger maakt om aandacht voor de situatie te vragen.
5. De steun voor Soedan is onvoldoende
Alle ogen zouden gericht moeten zijn op de schrijnende situatie in Soedan. Helaas verdwijnt door de vele crises in de wereld de aandacht voor dit conflict naar de achtergrond. Het einde van deze crisis is helaas nog lang niet in zicht. Miljoenen Soedanezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp, maar de financiering blijft achter.
Momenteel is er een tekort van ongeveer € 64 miljoen voor de meest acute hulp in Soedan. Door de onveilige situatie is het bovendien moeilijk om voldoende hulpgoederen het land in te krijgen. Ondertussen neemt de nood alleen maar toe en blijven ziektes zoals cholera, mazelen en malaria zich verspreiden door het gebrek aan toegang tot gezondheidszorg en schoon water.
Het Rode Kruis helpt de mensen in Soedan
Ondanks de gevaarlijke omstandigheden werken duizenden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, onvermoeibaar door om hulp te bieden. Mede dankzij de steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en ongeoormerkte fondsen, kunnen we onderdak, voedsel, schoon water, en medische en psychosociale hulp bieden aan de zwaarst getroffenen, zowel in Soedan als aan mensen die naar omringende landen zijn gevlucht. Ook helpen we families elkaar terug te vinden als ze elkaar zijn kwijtgeraakt.
Help mee en doneer
Het Rode Kruis helpt mensen in crises wereldwijd met voedsel, water, onderdak en medische zorg. Ook als de ramp de voorpagina niet haalt. Steun jij onze hulpverlening?