Word vrijwilliger Doneer

Hoe we helpen bij natuurrampen

Overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, orkanen, bosbranden: ieder jaar worden miljoenen mensen slachtoffer van een natuurramp. En in de toekomst wordt nog meer extreem weer verwacht, zo is inmiddels wel duidelijk.

Slachtoffers van een natuurramp kunnen rekenen op de hulp van het Rode Kruis. Want met afdelingen in 191 landen zijn we altijd dichtbij. Bij natuurgeweld komen de hulpverleners van het lokale Rode Kruis direct in actie om noodhulp te leveren. Ze voeren zoek- en reddingsacties uit, staan klaar met EHBO en zorgen voor voedsel, water en onderdak. En gaat het om een grote ramp? Dan schieten Rode Kruis-verenigingen uit andere landen te hulp. Zo zorgen we samen dat in tijden van nood niemand alleen staat.

Onze hulp bij natuurrampen

Elke ramp is uniek. Daarom kijken we in iedere situatie welke hulp het hardste nodig is. Voorbeelden van onze hulp:

Medische hulp

We zorgen dat slachtoffers van de ramp toegang krijgen tot eerste hulp. Ook verzorgen we in sommige landen de ambulancediensten.

Voedsel

Wat als alle oogsten in een land verloren zijn gegaan door droogte? Het Rode Kruis deelt maaltijden en voedselpakketten uit of we zorgen voor innovatieve oplossingen.

Water en hygiëne

Na een natuurramp liggen allerlei ziektes op de loer. Met schoon drinkwater, toiletten en hygiënespullen maken we dat risico kleiner.

Onderdak

Zijn hele huizen verloren gegaan? Of moeten mensen tijdelijk hun huis verlaten vanwege hoogwater? Wij geven mensen noodpakketten met dekzeilen, dekens en keukengerei. Soms richten we ook opvangplekken in waar mensen korte of lange tijd kunnen verblijven.

Financiële ondersteuning

Als je na een natuurramp de medicijnen van je kind niet meer kunt betalen, heb je niet zoveel aan een set keukenspullen. Mensen in nood weten zelf wat ze het hardste nodig hebben. Met cash vouchers kunnen zij dit voor zichzelf kopen. Zo ondersteunen we ook de lokale markt.

Psychosociale hulp

Een natuurramp overleven is behoorlijk heftig. Misschien ben je mensen verloren, of ben je plotseling dakloos geworden, of was het gewoon een vreselijke ervaring. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de mentale impact van zo’n ramp. Daarom bieden we een luisterend oor.

orkanen-laten-niets-heel-1-1030x686-1

Steeds meer extreem weer

Wetenschappers hebben geen vrolijk nieuws: in de toekomst kunnen we waarschijnlijk vaker extreem weer verwachten. Door klimaatverandering komen er meer bosbranden, worden orkanen heviger en kunnen we uitgaan van meer droogtes én overstromingen.

Alles over klimaatverandering en natuurrampen

Hoe zou jij helpen?

Er is een orkaan over Mozambique geraasd en duizenden mensen zitten zonder onderdak, voedsel en water. Wat doe je als eerste?

Stap in de schoenen van een noodhulpcoördinator van het Rode Kruis! In het Dilemmaspel bepaal jij hoe we helpen na een natuurramp. Welke keuze zou jij maken?

Speel het spel