Word vrijwilliger Doneer

In Afrika speelt zich in stilte een ramp af

Je hoort er nauwelijks over in het nieuws, maar in grote delen van Afrika is zich een gigantische ramp aan het voltrekken: honger. Voor meer dan 146 miljoen mensen op het Afrikaanse continent is een maaltijd een luxe geworden.

Het Rode Kruis zet alles op alles om mensen te helpen. We zorgen bijvoorbeeld voor voedselpakketten, schoon drinkwater en medische hulp, maar richten ons ook op structurele oplossingen voor de honger in Afrika. Help je mee?

Ik help mee en doneer!

146 miljoen

mensen hebben niet genoeg te eten

honger in de hoorn van afrika rode kruis helpt

“Mijn dochtertje was helemaal opgezwollen”

Het dochtertje van Faadumo is zwaar ondervoed en haar lijfje zwol op. Drie dagen lang reisden ze naar het ziekenhuis om hulp te zoeken.

Een herder in Somalië is vee verloren door droogte Rode Kruis

“De droogte heeft onze dieren gedood”

Mohamed was schaapsherder, maar zijn dieren zijn inmiddels overleden. Te weinig te drinken. “Als wij onze dieren verliezen, dan zijn ook wij verloren.”

herder in somalie die groot deel van zijn vee verloor door klimaateffecten rode kruis

Waarom is er honger in Afrika?

Miljoenen mensen op het Afrikaanse continent hebben onvoldoende te eten. Dat komt doordat mensen de dupe zijn van verschillende rampen tegelijk:

 • Het is al sinds oktober 2020 veel te droog in veel delen in Afrika. Zo kampen landen als Somalië en Ethiopië zelfs met de ergste droogte in 40 jaar tijd. Daardoor mislukken oogsten en gaat het vee dood.
 • En, best gek: tussen de droge periodes heeft het enkele keren extreem hard geregend. Als een gebied na extreme droogte plotseling overstroomt, dan is dat ook slecht voor de landbouw.
 • Enorme zwermen sprinkhanen hebben gewassen opgegeten. Hierdoor is er nog minder te eten.
 • Ook zijn er in de regio gewapende conflicten en sommige duren al heel lang. Daardoor worden veel problemen met water, infrastructuur en landbouw steeds maar niet opgelost.

En er speelt meer.

De hongercrisis uitgelegd
hulp bij ondervoeding Somalië Rode kruis

Hoe kun jij helpen?

Zelfs op duizenden kilometers afstand kun jij het verschil maken. Met een donatie op Giro 6251 zorg jij dat het Rode Kruis kan helpen de honger in Afrika tegen te gaan. Dit is wat we met het geld doen:

 • First things first: we delen voedsel uit aan mensen die dit het hardste nodig hebben.
 • We geven gezinnen vouchers waarmee ze zelf maaltijden kunnen kopen. Zo steunen ze direct de lokale economie.
 • We herstellen waterpunten zodat gezinnen en boeren die kunnen gebruiken.
 • We zorgen voor schoon drinkwater. Daarmee wisten we bijvoorbeeld al 50.000 mensen in Ethiopië te bereiken.
 • We geven medische en psychosociale hulp. We hebben bijvoorbeeld acht mobiele klinieken in Somalië waarmee we ondervoede mensen in de meest afgelegen gebieden kunnen bereiken.
 • We helpen mensen om ook op langere termijn om te gaan met klimaat-gerelateerde rampen zoals droogte. We helpen mensen bijvoorbeeld met waterbesparing, vergroening en water- en droogtebestendige gewassen. Op die manier worden gemeenschappen weerbaar tegen extreem weer.
Ik help mee!

Veelgestelde vragen

 • Waarom is de hulp nu nodig en deden jullie hiervoor dan niets?

  Het Rode Kruis verleent al vele jaren hulp op het Afrikaanse continent. Maar momenteel is het probleem zo groot geworden dat miljoenen mensen extra hulp nodig hebben. Dit komt doordat er een opeenstapeling van rampen is: droogte, overstromingen, sprinkhanenplagen, conflicten en klimaatverandering vormen samen een dodelijke cocktail. 

 • Is dit niet een druppel op de gloeiende plaat? Er zijn toch al langer problemen, zoals de grote droogte in 2011? 

  Het Afrikaanse continent wordt inderdaad helaas vaker getroffen door droogtes en andere (klimaatgerelateerde) rampen. Er is nu actie nodig om mensen te helpen, we kunnen onze ogen niet sluiten voor deze ramp. Ieder mensenleven telt. 

  Tegelijkertijd is het Rode Kruis ook bezig met hulpverlening voor de lange termijn. We helpen mensen om beter om te gaan met klimaatgerelateerde rampen, zoals periodes van droogte. Bij verschillende projecten werken we bijvoorbeeld aan vergroening en waterbesparing, om zo te zorgen dat mensen ook tijdens droogte beter kunnen overleven. 

 • Wordt mijn donatie goed besteed?

  Bij het Rode Kruis vinden we het heel belangrijk dat jouw donatie terechtkomt bij mensen in nood. Het geld dat we binnenkrijgen bij deze actie, is bedoeld om mensen te helpen in Afrikaanse landen.

  Heel soms kan het gebeuren dat we meer geld binnenkrijgen voor een ramp dan we kunnen besteden aan de hulpverlening. Ook in dat geval zorgen we natuurlijk dat jouw donatie een goede bestemming krijgt. Met dat geld helpen we mensen in nood in andere ramp- of crisisgebieden.