Word vrijwilliger Doneer

Handig! Dankzij een nieuw computermodel krijgt droogte minder impact

Geplaatst op 17 juni 2022

Dorre velden, veesterfte en voedseltekorten. Miljoenen mensen wereldwijd krijgen nu al elke dag te maken met de gevolgen van droogte, en door klimaatverandering worden dat er alleen maar meer. Daarom werkt het Rode Kruis aan een systeem dat droogte kan voorspellen. Want als je weet dat het lange tijd niet gaat regenen, dan kun je als boer voorzorgsmaatregelen treffen. En dat scheelt alles.

Helaas: droogte kun je niet voorkomen. Maar je kunt het wel redelijk goed voorspellen. Dit kan door inzicht te krijgen in de factoren die droogte veroorzaken. Zoals het weer, maar ook de toestand van de bodem en de hoeveelheid planten, dieren en mensen.

Je kunt op zo per regio voorspellen of er een droogteperiode gaat komen, en wat de impact zal zijn op de lokale bevolking.

Om die droogte te voorspellen, is het nodig om een enorme hoeveelheid gegevens te verzamelen over het verloop van de droogte in een bepaald gebied over langere tijd. Maar dan heb je wel een slim computermodel nodig dat al deze gegevens combineert, en de droogteverwachting per regio in kaart brengt.

Het speciale data- en digitalteam 510 van het Nederlandse Rode Kruis heeft zo’n computermodel ontwikkeld, in samenwerking met het Zimbabwaanse Rode Kruis. Zimbabwe is een van de Afrikaanse landen waar de droogte hard toeslaat. Daarom is zo’n computermodel hier extra welkom. In Zimbabwe verzamelen we onder meer gegevens over het verlies van gewassen en vee, voedseltekorten onder de bevolking, weersinvloeden en bodemerosie. Op die manier kunnen we de bevolking in een vroeg stadium waarschuwen als er droogte op komst is.

Somalische families laten hun dieren drinken van hun eigen schaarse drinkwater om hen in leven te kunnen houden.

Snel in actie

Maar alleen weten dat er een droogteperiode aankomt, dat is natuurlijk niet genoeg. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In Zimbabwe helpen we de lokale bevolking om weerbaar te worden tegen de droogte die gaat komen. Zo zorgen we onder meer voor de distributie van zaad waar gewassen uit voortkomen die tegen extreme droogte kunnen. En we maken watervoorzieningen om sterfte onder vee tegen te gaan. Ook zorgen we voor tijdige voedselondersteuning op scholen. Hoe eerder we ingrijpen, hoe minder impact droogte heeft op de bevolking.

Inmiddels is het Nederlandse Rode Kruis begonnen om ook andere Afrikaanse landen te helpen met dit systeem. In Ethiopië, Kenia, Uganda, Namibië, Lesotho en Mozambique zijn we de eerste gegevens aan het verzamelen, zodat we die kunnen verwerken in een computermodel. We delen onze kennis met partners die ook bezig zijn om de gevolgen van droogte te verminderen. Door droogte nauwkeuriger te voorspellen en op tijd in actie te komen, zorgen we samen dat droogte geen ramp meer hoeft te zijn.

De wereld helpen met je laptop

Als ergens een ramp gebeurt, dan helpt het Rode Kruis natuurlijk met voedselpakketten, water en medische hulp. Maar anno 2022 kan helpen ook op een hele andere manier. Computermodellen, apps, drones, satellieten: dankzij al die digitale middelen wordt onze hulp nog beter.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?