Door het voortdurende nieuws over Gaza en Israël, heeft de wereld minder oog voor het conflict in Oekraïne. Ook daar blijft het Rode Kruis onverminderd helpen, vooral nu de temperaturen op meerdere plekken in het land onder het vriespunt zakken.
Sinds februari 2022 staat het leven van miljoenen mensen, waaronder veel kinderen, in Oekraïne op z’n kop. Velen zijn gevlucht voor het geweld en hebben alles achter moeten laten. Zo’n 22,6 miljoen mensen zijn door het conflict getroffen. Met de koude maanden voor de deur is het voor veel mensen in Oekraïne lastig om de winter door te komen. Velen hebben zelfs geen veilige plek meer om te verblijven.
Al sinds de escalatie van het geweld in Oekraïne, helpt het Rode Kruis slachtoffers van het conflict met voedsel, water, kleding en medische hulp. Zo deelt het Oekraïense Rode Kruis op diverse locaties voedsel en drinken uit, zoals pasta, olie, suiker en ingeblikt voedsel. Daarnaast verzorgen we tijdelijke mobiele slaapplaatsen voor mensen die hun huis moesten ontvluchten. Ook blijven we doorgaan met het verlenen van psychosociale hulp. Door de lange duur van het conflict, blijft dat enorm belangrijk. Het Rode Kruis bereikte tot nu toe 17 miljoen mensen met noodhulp.
Onveiligheid blijft
Nog steeds zorgen dagelijkse raketaanvallen voor een situatie van onveiligheid en onzekerheid onder inwoners van Oekraïne. Op 13 december 2023 werd Kiev opnieuw getroffen door een raketaanval, waarbij 53 mensen, waaronder zes kinderen, gewond raakten. Daarbij raakten een wooncomplex en een kleuterschool beschadigd en vlogen geparkeerde auto’s in brand.
Het Oekraïense Rode Kruis reageerde onmiddellijk door een noodhulpteam ter plaatse te sturen om de getroffenen zo goed mogelijk te ondersteunen. Ook installeerden zij twee verwarmingspunten en verleenden eerste hulp aan meer dan 20 mensen. De getroffenen ontvingen ook psychologische hulp en meer dan 400 mensen kregen warme dranken aangeboden.
Een dag later werd de regio Odessa aangevallen door drones. Verschillende gebouwen werden door de aanval verwoest, waaronder een hostel. Teams van het Oekraïense Rode Kruis zetten een verwarmingspunt op. Dit zijn tijdelijke generatoren voor als de water- en stroomvoorziening uitvalt. Daar kunnen ze ook een kopje theedrinken, opwarmen, iets eten en indien nodig eerste hulp en psychosociale ondersteuning krijgen. En deze week werd ’s nachts een opslagplaats met hulpgoederen van het Rode Kruis geraakt. Hierbij raakte – gelukkig – niemand gewond.
Care at Home
Het Oekraïense Rode Kruis biedt hulp op verschillende manieren door het hele land. Zo is er bijvoorbeeld het ‘Care at Home’-programma waarbij vrijwilligers van het Oekraïense Rode Kruis langs gaan langs bij kwetsbare mensen. Om voor hen te zorgen, maar vooral ook voor een praatje en een luisterend oor.
Voor de 70-jarige Svítlana Josipívna Kopča is dit programma een belangrijke steun. Ze heeft jarenlang bij een pensioenfonds gewerkt, maar heeft nu tijdens haar eigen pensioen hulp nodig. Vijf jaar geleden overleed haar echtgenoot en zijn haar kinderen verder weg gaan wonen.
Dankzij ‘Care at Home’ en haar begeleider Anna voelt Svítlana altijd steun en genegenheid. “Anna is eerlijk, rechtvaardig en ontzettend gul,” zegt Svítlana. Samen maken de vrouwen veel wandelingen, voeren ze diepgaande gesprekken en regelt Anna van alles voor Svítlana, van medicijnen tot boodschappen en medische zorg. Het programma is vorig jaar in de herfst gestart in verschillende regio’s, waardoor 130 mensen extra hulp krijgen.
Een warme plek
Tijdens de winter kan het wel tien graden vriezen in Oekraïne. Vrijwilligers van het Rode Kruis delen daarom essentiële spullen zoals dekens en kacheltjes uit om een beetje warm te blijven tijdens de koude dagen. Veel families moesten hun huis verlaten omdat het te gevaarlijk werd, of omdat hun huis werd geraakt. Voor deze mensen zijn tijdelijke huizen geregeld, zoals bijvoorbeeld in het noordelijke Chernihiv.
Dit is een tijd om te helpen
Het Rode Kruis helpt de bevolking van Oekraïne al bijna twee jaar met voedsel, water, medische zorg en psychosociale hulp. Vooral tijdens de wintermaanden is het extra zwaar. Wil jij hen steunen met een gift?