Een tekenbeet is zo gedaan tijdens een wandeling. Ieder jaar worden zeker een miljoen mensen in Nederland gebeten door het beestje, dat zich verstopt in bijvoorbeeld struiken en hoog gras. Zo’n tekenbeet kán je de ziekte van Lyme opleveren. Daarom ben je het beestje liever kwijt dan rijk. Maar hoe voorkom je een tekenbeet?
Als je eenmaal gebeten bent door een teek, kan dit nare gevolgen hebben. Namelijk één op de vijftig mensen die gebeten wordt, krijgt de ziekte van Lyme. Dat zijn zo’n 27.000 mensen per jaar. De ziekte herken je aan een kring of vlek bij de plek van de tekenbeet. Andere mogelijke verschijnselen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn. Op lange termijn kan je andere huidklachten, zenuwklachten, gewrichtsklachten of hartklachten krijgen. En daarom delen we vijf tips om een tekenbeet te voorkomen:
1. Smeer je in
Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert meer DEET. Dit zorgt voor afweer tegen teken en verkleint dus de kans op een beet. Je koopt DEET bij de apotheek of de drogist. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voordat je het middel gebruikt. Allergisch voor DEET? Smeer het dan op je schoenen, sokken en onderste deel van je broekspijpen.
2. Blijf op de paden
Misschien heb je wel eens gehoord dat teken zich vanuit bomen op mensen laten vallen. Dat is niet waar. Teken verstoppen zich graag in struiken, hoog gras of tussen dode bladeren. Zorg er daarom voor dat als je gaat wandelen, je op de paden blijft lopen. Hier blijven teken liever van uit de buurt.
3. Trek je sokken op
In veel gevallen komen de teken via je broekspijp op je huid. Zorg er daarom voor dat je hoge sokken draagt waarin je je broek kunt stoppen. Het bereiken van de huid is hierdoor nog moeilijker voor de teek.
Ook kun je speciale Bugsox dragen. Deze sokken zijn geïmpregneerd, waardoor de teek niet naar boven kan kruipen en zich niet kan vastbijten.
4. Draag lichte en bedekkende kleding
Het is niet zo dat lichte kleding teken afschrikt, maar hierdoor zijn de beestjes voor jou beter zichtbaar. Zo kun je hem snel verwijderen voor hij zich onder je kleren aan je huid vastbijt. Zorg er ook voor dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het voor de teek moeilijker om bij de huid te komen. Denk hierbij aan dichte schoenen, een lange broek, een shirt met lange mouwen en hoge sokken.
5. Goed controleren
Heb je alle tips van hierboven netjes opgevolgd? Dan nóg kan het zijn dat een teek met je mee naar huis is gekomen. Controleer daarom jezelf en anderen altijd direct bij thuiskomst en wacht niet tot je onder de douche staat. Hoe langer je wacht, hoe meer tijd de teek heeft om zich vast te bijten.
Teken verstoppen zich vooral op warme plakjes zoals de liezen, bilspleet, oksels, achter de oren en in de knieholten. Teken zijn erg klein, dus gebruik een spiegel of een loep om het beter te zien.
Ook zitten teken graag op honden en katten. Controleer daarom ook je huisdieren regelmatig op teken.
Wat doe je bij een tekenbeet?
Als het een teek toch is gelukt om zich vast te bijten aan je huid, is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk verwijderd. Zie hieronder hoe je dat het beste doet.