Word vrijwilliger Doneer

Vijf tips om een tekenbeet te voorkomen

Geplaatst op 05 april 2018

Een teek meenemen is zo gedaan. Je strijkt even langs een blaadje tijdens een boswandeling of je zit een kwartiertje in het lange gras, en een teek blijft aan je vast hangen. Teken zijn dragers van ziekten als Lyme en dus ben je die beestjes liever kwijt dan rijk. Hoe voorkom je een tekenbeet?

1. Gebruik DEET

Smeer jezelf in met DEET. De kans op tekenbeten wordt hierdoor kleiner. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt. Het kan zijn dat je allergisch reageert. Smeer in dat geval DEET op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen.

2. Blijf op de paden

Misschien heb je wel eens gehoord dat teken zich vanuit bomen op mensen laten vallen. Dat is niet waar. Teken zitten vooral in het struikgewas, tussen bladerlagen en in hoog, schaduwrijk gras. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling, is de kans op een tekenbeet kleiner.

3. Draag lichtgekleurde, huidbedekkende kleding

Als je lichtgekleurde kleding draagt, valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij onder je kleren kruipt en je bijt. Ook is het belangrijk dat de kleding je lichaam goed bedekt. Dit maakt het moeilijker voor de teek om bij je huid te komen.

4. Trek Bugsox aan

Teken komen vaak via je broekspijp op je huid. Het is daarom belangrijk je benen en je voeten goed te beschermen. Door speciale Bugsox te dragen, kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd, waardoor de teek bedwelmd raakt en zich niet vastbijt.

5. Controleer jezelf zodra je thuiskomt

Ondanks al je inspanningen kan een teek toch besluiten met je mee te reizen. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten.

Controleer de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein. Als je het niet kunt zien, kun je een spiegel en een loep gebruiken.

Toch gebeten?

Toch te grazen genomen door een teek? Verwijder hem direct.

Meest recente berichten