Word vrijwilliger Doneer

Bijna anderhalf jaar later: 3 voorbeelden van onze veelzijdige hulp in Oekraïne

Geplaatst op 26 juli 2023

Het is bijna anderhalf jaar geleden dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne escaleerde. Onze hulpverleners werken nog steeds onvermoeibaar door om zoveel mogelijk mensen te helpen. En die hulp is veelzijdiger dan je misschien denkt. Want behalve het uitdelen van eten en drinken en het bieden van medische hulp, doen we nog veel meer. Drie voorbeelden:

1. Mijnen in kaart brengen

De kranten en het internet stonden er begin juni vol mee: de Kachovka-dam in Oekraïne was verwoest. Het gevolg? Grote overstromingen, die eigenlijk een ramp op een ramp waren. Al binnen een paar uur nadat de dam was doorgebroken, hielp het Rode Kruis met evacuaties en het uitdelen van hulpgoederen. Ook was het grote prioriteit om de getroffen gebieden van schoon drinkwater te voorzien, door middel van zuiveringstabletten, waterpompen en grote watertanks.

Maar door de kracht van het water ontstond nog een ander gevaar. Mijnen waren namelijk weggespoeld, net als andere niet-ontplofte munitie. Het Rode Kruis heeft, samen met lokale autoriteiten en experts, berekend en in kaart gebracht waar deze oorlogsresten waarschijnlijk terecht zijn gekomen. Op die plekken zijn markeringsborden geplaatst – 30.000 in totaal – en posters en flyers uitgedeeld. 

2. Hulp aan krijgsgevangenen

Een ander voorbeeld van hoe het Rode Kruis nog steeds helpt in Oekraïne, is de hulp aan krijgsgevangenen. Krijgsgevangenen zijn militairen die door de vijand gevangen zijn gezet. Volgens de regels die gelden in oorlogstijd hebben krijgsgevangen recht op bescherming tijdens een conflict. Er mag bijvoorbeeld geen geweld tegen ze worden gebruikt en krijgsgevangenen moeten kunnen communiceren met het thuisfront. 

Het internationale comité van het Rode Kruis, het ICRC, heeft als belangrijke taak om erop toe te zien dat krijgsgevangenen inderdaad deze bescherming krijgen. Sinds februari 2022 hebben hulpverleners van het ICRC daarom meer dan 1500 krijgsgevangenen in Oekraïne en Rusland bezocht en ruim 2500 brieven afgeleverd aan gevangenen en hun dierbaren.

Helaas is dat slechts het puntje van de ijsberg. Het ICRC doet er alles aan om in de toekomst toegang te krijgen tot alle krijgsgevangenen. 

3. Oorlogschirurgie

Het Rode Kruis ondersteunt veel ziekenhuizen in Oekraïne en die lijst wordt alleen maar langer. Een van de specifieke dingen die we daar doen, is het trainen van artsen in oorlogschirurgie. In het verlengde daarvan helpen we ook op het gebied van fysiotherapie voor mensen die door het geweld bijvoorbeeld een amputatie hebben moeten ondergaan. 

Help ons helpen

Helaas is de nood in Oekraïne nog altijd hoog en hulp blijft hard nodig. Wil jij de slachtoffers van het conflict steunen? Jouw donatie komt ten goede aan mensen in nood.

Meest recente berichten

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer
Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer