Twee jaar na de escalatie van het conflict in Oekraïne is het einde helaas nog lang niet in zicht. De behoefte aan structurele hulp neemt toe: veel families verloren hun dierbaren, huizen en spaargeld en worstelen nu ook met toenemende schulden.
Vanwege het eindeloze conflict heeft meer dan de helft van de mensen in en rond Oekraïne moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis. Veel mensen hebben al ruim twee jaar geen inkomen en zijn grote delen van hun spaargeld verloren. Zij kampen in toenemende mate met mentale en psychologische problemen en geven aan veel stress te hebben door hun leefsituatie.
Op de vlucht met alleen je knuffel
Veel Oekraïners zijn door het conflict ontheemd geraakt en bevinden zich hierdoor in een moeilijke situatie. Ook Inna en haar dochter Nicole werden gedwongen te vluchten. Een jaar lang overleefden ze tussen het geweld in de Oekraïense stad Zaporizja. Met het weinige dat ze hadden, vluchtten ze naar Terebovlya, een kleine stad in het westen van Oekraïne. Nicole is onafscheidelijk van haar gele knuffel eend, een van de weinige dingen waarmee ze gevlucht zijn.
In deze kleine stad ontving de familie steun van het Oekraïense Rode Kruis. Ze kregen onderdak, medische zorg en financiële hulpmiddelen om hun leven opnieuw op te bouwen. Vrijwilligers van het Rode Kruis bieden Inna en haar dochter bovendien psychosociale hulp om hen te helpen bij het verwerken van het opgelopen trauma. “Mijn dochter was voordat we hier kwamen erg ziek en weigerde te eten”, vertelt Inna. “Dankzij deze hulp lacht ze weer.”
Grote financiële zorgen
Sommige families zoals Inna en haar dochter, hebben een nieuwe start kunnen maken. Maar anderen zien hun behoeften alleen maar toenemen. Een grote zorg bij hen is of ze het financieel zullen redden.
Daarom bood het Rode Kruis aan meer dan 1,1 miljoen mensen financiële hulp, bijvoorbeeld in de vorm van digitale (cash)vouchers. Zo kunnen families hun dagelijkse boodschappen, de huur, doktersrekeningen of studiekosten betalen. Dankzij deze manier van financiële ondersteuning kunnen families zelf bepalen waar de nood het hoogste is, en tegelijkertijd stimuleert het de lokale economie.
Zo helpt het Rode Kruis tijdens het conflict in Oekraïne
Sinds de escalatie van het conflict in Oekraïne twee jaar geleden hebben we in totaal 18 miljoen mensen in Oekraïne en de omliggende landen noodhulp geboden. Voor 2,2 miljoen mensen vonden we een plek bij gastgezinnen en anderen hielpen we op andere manieren met onderdak. In totaal werd er 965.000 ton aan hulpgoederen uitgedeeld, waaronder kleding, bouwmaterialen en huishoudelijke artikelen. Ook hielpen we met medische- en psychosociale hulp.
Ook helpt het Rode Kruis met het vinden van vermisten. Sinds de escalatie van het conflict kwamen er 115.000 telefoontjes, online verzoeken, brieven en zelfs persoonlijke bezoeken binnen van mensen die op zoek zijn naar familieleden. Tot nog toe hebben we 8.000 families informatie kunnen geven over hun geliefden.
Hulp nog altijd nodig
Toch zijn we er nog lang niet. Op plekken waar nog altijd gevochten wordt, wonen mensen in barre omstandigheden. Zij hebben vaak geen toegang tot gas of elektriciteit en hebben amper voedsel, water en medicijnen. Dit maakt overleven in deze zware wintertijd alsmaar moeilijker. Meer dan de helft van de mensen die woont in deze regio’s heeft dringend hulp nodig. Het Rode Kruis doet er alles aan om iedereen te bereiken met noodhulp en met reparatie van woningen en essentiële infrastructuur, zoals water en ziekenhuizen.
Onze hulp in Oekraïne gaat door
Uiteindelijk is ons doel om mensen zoveel mogelijk zelfstandig en zelfvoorzienend te maken, zodat onze hulp niet langer noodzakelijk is. Nederland heeft onze hulp aan de slachtoffers van het geweld al massaal gesteund. En daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Helaas neemt de nood nog altijd toe en blijft hulp hard nodig. Je kunt onze hulpverlening nog steeds steunen met een gift.