Word vrijwilliger Doneer

Conflict Oekraïne – Rusland: Rode Kruis zoekt 23.000 vermiste mensen

Geplaatst op 19 februari 2024

Door het aanhoudende conflict in Oekraïne zoekt het Rode Kruis informatie over het lot van zeker 23.000 mensen. Hun geliefden hebben geen informatie over hoe het met hen gaat. In twee jaar tijd ontving het Rode Kruis zeker 115.000 verzoeken tot hulp. 

Families van vermiste mensen verkeren in grote onzekerheid: is hun geliefde omgekomen of gevangengenomen? Die onzekerheid is voor hen enorm zwaar. Het Rode Kruis wist al duizenden families te helpen met informatie over hun geliefden, maar er zijn helaas ook nog zoveel mensen die blijven wachten op nieuws.  

Telefoontjes, bezoeken en brieven 

Sinds de escalatie van het conflict tussen Oekraïne en Rusland in 2022 kreeg het Rode Kruis zeker 115.000 telefoontjes, online verzoeken, brieven en persoonlijke bezoeken van mensen uit beide landen die op zoek zijn naar familieleden.  

Het Internationale Rode Kruis zoekt naar informatie over (het lot van) vermisten uit zowel Oekraïne als Rusland. Tot nog toe kregen 8000 families informatie over hun geliefden. Het Internationale Rode Kruis richtte hiervoor het Central Tracing Agency Bureau (CTA-B) op. Ook bij andere conflicten is het Rode Kruis er om mensen te helpen die hun dierbaren zoeken.  

Verzamelen en informeren 

Het CTA-B onderhoudt contact met de partijen in het conflict om meer vermissingen te voorkomen en steunt families bij hun zoektocht naar familieleden. In lijn met de Verdragen van Genève hebben de autoriteiten in zowel Oekraïne als Rusland een informatiebureau opgezet. Deze bureaus verzamelen, centraliseren en verzenden informatie over mensen die beschermd zijn onder het oorlogsrecht, zoals krijgsgevangenen en burgers die door dat land worden vastgehouden.  

Het Internationale Rode Kruis ontvangt die informatie van hen en fungeert als neutrale tussenpersoon om dit over te brengen naar de andere partij. Volgens de Verdragen van Genève moeten de partijen in een conflict het Internationale Rode Kruis informeren over hun gevangenen wanneer die personen beschermd zijn onder het oorlogsrecht. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat veel minder mensen als vermist worden opgegeven.  

Einde aan lange zoektocht 

Wanneer het Rode Kruis een positieve match heeft tussen een verzoek van de familie en de informatie die een van de informatiebureaus verstrekt, betekent dat het einde aan vaak maandenlange onzekerheid. En daarmee komt de zoektocht teneinde.   

Zo is het Rode Kruis er voor families, (krijgs-)gevangenen en ook voor de gewonden en doden. Want ook identificatie en repatriëring van lichamen of menselijke resten is een rol die het Rode Kruis heeft tijdens een conflict.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten