Word vrijwilliger Doneer

We stoppen met de thuisopvang van vluchtelingen uit Oekraïne

Geplaatst op 29 augustus 2023

Het Rode Kruis stopt aan het einde van dit jaar met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne bij mensen thuis. Dat doen we nu nog via RefugeeHomeNL, een samenwerking van het Rode Kruis met VluchtelingenWerk, Leger des Heils en Takecarebnb. Duizenden mensen kregen een plek bij mensen in huis. Maar omdat het steeds rustiger wordt, hebben we samen besloten het te beëindigen.

Toen het conflict in Oekraïne vorig jaar februari escaleerde, vluchtten duizenden mensen naar omliggende landen. Ook in Nederland kwamen vluchtelingen aan. Er moesten plots veel plekken komen om hen onder te brengen. De meeste mensen kwamen terecht in de opvang die door gemeenten wordt geregeld. Maar sommigen kozen voor de tijdelijke opvang van RefugeeHomeNL. Nederlanders die thuis een plekje over hebben, bieden die via ons aan. Op die manier woonden de afgelopen anderhalf jaar 3500 mensen samen die elkaar daarvoor nog nooit ontmoet hadden.

Een eigen plekje

Deze bijzondere vorm van samenwonen verrijkte de levens van zowel de gasten als de gastgezinnen, vertellen zij ons. Toch besluiten we, samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, ermee te stoppen. Dat komt omdat zich steeds minder mensen bij ons aanmelden. In de afgelopen anderhalf jaar veranderde er een hoop. Want hoewel er nog altijd vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland komen, is dit zeker niet op hetzelfde niveau als in 2022. De meesten zijn hier al een poos en vonden een eigen plekje, met name in de Randstad-regio. Nu ze hier langer zijn, is de behoefte aan een eigen plek gegroeid.

Samen blijven wonen is geen punt

Per september neemt RefugeeHomeNL daarom geen nieuwe verzoeken meer aan. Mensen die al bij een gastgezin wonen, kunnen nog één keer worden doorgeplaatst voor een periode van drie maanden. Aan het einde van het jaar nemen we afscheid. Wie in 2024 samen wil blijven wonen, kan dit natuurlijk blijven doen, maar onder eigen verantwoordelijkheid.

RefugeeHomeNL is een uitzonderlijke samenwerking van vier organisaties en de overheid, die als noodoplossing veel kon betekenen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Doordat medewerkers altijd scherp kijken naar welke gasten zij bij welk gastgezin plaatsen, horen we dat deze vorm van samenleven meestal goed bevalt. Om daaraan bij te mogen dragen is heel bijzonder.

Meest recente berichten