Word vrijwilliger Doneer

Oproep Oost-Oekraïne: zorg dat mensen toegang houden tot drinkwater

Geplaatst op 22 februari 2022

De watervoorziening in Oost-Oekraïne is de afgelopen dagen beschadigd geraakt tijdens gevechten. Gevaarlijk, want meer dan een miljoen mensen zijn er afhankelijk van. Volgens het humanitair oorlogsrecht moet je in een conflict altijd proberen om geen infrastructuur te beschadigen die essentieel is voor burgers. Daarom roepen we alle vechtende partijen op om de watervoorziening te sparen.

Afgelopen dagen werden bij gevechten twee grote pompstations voor drinkwater geraakt. Die stations voorzien meer dan een miljoen mensen van water, en zijn bijvoorbeeld ook cruciaal voor ziekenhuizen.

Het is niet de eerste keer dat belangrijke infrastructuur in Oost-Oekraïne beschadigd raakt door geweld. De afgelopen acht jaar hadden mensen in het gebied regelmatig geen toegang tot schoon drinkwater, gas of elektriciteit.

Zo helpt het Rode Kruis

Het is belangrijk om de infrastructuur zo snel mogelijk te repareren zodat mensen weer schoon drinkwater hebben. Het Rode Kruis helpt het lokale waterleidingbedrijf daarbij. Als het herstellen te lang gaat duren, kunnen we helpen met noodoplossingen, zoals het uitdelen van schoon drinkwater met tankwagens.

Daarnaast proberen we zoveel mogelijk door te gaan met onze andere hulp in Oekraïne. Zo helpen we mensen met onder andere voedsel, brandstof, medische voorzieningen en onderdak.

Humanitair oorlogsrecht

Verder roepen we partijen op om zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht. Dit betekent onder andere dat burgers geen doelwit mogen zijn en dat je geen infrastructuur mag aanvallen die belangrijk is voor burgers, bijvoorbeeld de watervoorziening. In de video zie je welke regels nog meer gelden tijdens een oorlog.

We blijven helpen

Na acht jaar conflict is het voor veel mensen in Oekraïne lastig om aan basislevensbehoeften te komen. De spanningen van de laatste tijd maken het er niet beter op. Daarom proberen we zoveel mogelijk hulp te blijven bieden.

Meer over de situatie in Oekraïne

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail