Word vrijwilliger Doneer

In Oost-Oekraïne is meer hulp nodig en die gaan we bieden

Geplaatst op 08 februari 2022

In Oost-Oekraïne is het voor veel mensen lastig om te zorgen voor bijvoorbeeld voedsel, brandstof, medische voorzieningen en onderdak. Na acht jaar conflict hebben honderdduizenden mensen maar beperkt toegang tot dit soort basislevensbehoeften. Ondertussen lopen de spanningen op en zorgt de kou voor extra risico’s. Daarom breiden we onze hulp uit.

Schrijnende situatie

“De situatie in Oost-Oekraïne is voor heel veel mensen ontzettend schrijnend. Als Rode Kruis doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen,” zegt Florence Gillette, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Oekraïne. We helpen mensen aan beide kanten van de frontlinie met voedsel, brandstof, medische voorzieningen en onderdak.

Het extreme winterweer zorgt voor meer risico’s, met name voor oudere mensen. De strenge winter kan voor hen fataal zijn. Daarom helpen we ook met het isoleren van huizen. Daarnaast leveren we brandstof en bieden we financiële steun om huizen van 35.000 mensen aan beide kanten van de frontlinie te verwarmen.

Humanitair oorlogsrecht

Daarnaast vinden we het belangrijk dat alle partijen zich houden aan het humanitair oorlogsrecht. We voeren daarom gesprekken met alle partijen om ervoor te zorgen dat burgers en essentiële infrastructuur beschermd worden. Gillette: “Onze boodschap aan alle partijen is duidelijk: burgers en de infrastructuur die nodig is voor hun basislevensbehoeften, mogen geen doelwit zijn. Gezinnen moeten elkaar kunnen zien en gedetineerden moeten menselijk worden behandeld. Dit geldt volgens het humanitair oorlogsrecht in alle gewapende conflicten.”

Zorgen om geestelijke gezondheid

Rode Kruis-psycholoog Sofia Reznik maakt zich zorgen over de geestelijke gezondheid van mensen langs de frontlinie. Reznik: “De huidige spanningen in Oekraïne brengen voor veel oudere mensen herinneringen naar boven aan oorlogen die zij in het verleden hebben meegemaakt. We horen dat veel mensen de huidige situatie met vroeger vergelijken. Dat zorgt voor veel verdriet en veel mensen voelen zich hopeloos. Nu zij tegen het einde van hun leven lopen, krijgen ze opnieuw te maken met een onzekere, onstabiele wereld. Ze vrezen continu voor hun leven door het aanhoudende conflict.”

Hulp afgelopen jaar

In het afgelopen jaar heeft het Rode Kruis 37.000 mensen langs de frontlinie voorzien van voedsel en hygiëneproducten. Ook zijn de watervoorzieningen aan beide kanten van de grens gerepareerd. Hierdoor hebben zo’n 872.000 mensen weer toegang tot water. Daarnaast hebben we medische apparatuur gegeven aan 112 ziekenhuizen en primaire zorginstellingen. Verder hielpen we 5.600 gezinnen hun beschadigde woning te repareren en gaven we voorlichting aan 22.000 mensen over de risico’s van mijnen.

Meer over de situatie in Oekraïne

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail