In Gaza verslechtert de humanitaire situatie met de minuut. Bijna de hele bevolking is ontheemd geraakt door het conflict met Israël en zoekt onderdak in scholen, ziekenhuizen of leeft zelfs op straat. Ondanks de voortdurende gevaren voor eigen leven, werken de hulpverleners van onze zusterorganisatie, de Palestijnse Rode Halve Maan, onvermoeibaar door om hulp te bieden.
Elke dag trekken de ambulanceteams van het Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, de straten van Gaza op. Ze bieden eerste hulp en psychosociale steun, vervoeren de doden en gewonden, en delen broodnodige hulpgoederen uit. Ook voeren ze reddingsacties uit. Zo redden de hulpverleners vorige week nog een man en vrouw levend onder het puin vandaan nadat hun huis was gebombardeerd. En dat alles met een groot gevaar voor eigen leven, want zelfs ambulances en ziekenhuizen blijven niet gespaard van geweld.
Naast het aanhoudende geweld hebben de teams ook te maken met het regelmatige uitvallen van communicatiesystemen zoals telefoon en internet. Dit zorgt ervoor dat mensen geen ambulance kunnen bellen tijdens een aanval en maakt het werk van de ambulanceploegen nóg moeilijker. Toch proberen de hulpverleners op creatieve manieren mensen in nood te bereiken. Zo zetten ze ambulances op strategische plekken neer en gebruiken ze hun ogen en oren om slachtoffers te vinden.
Verlies van collega’s
Helaas verloren vier van onze moedige vrijwilligers hun leven. Hierdoor is het werk van hun collega’s nog moeilijker geworden. Haitham Deir is ambulancemedewerker bij de Palestijnse Rode Halve Maan en is sinds de escalatie van het conflict amper thuis omdat hij non-stop aan het werk is: “Eerlijk gezegd ben ik bang, net als iedereen. Ik heb mijn kinderen thuisgelaten, zonder voedsel, water of elektriciteit. Als ik dienst heb, bel ik ze regelmatig om te vragen hoe het gaat.
Deze constante zorgen zijn overweldigend, en komen boven op de zorgen over het aanhoudende vuurgeweld en de bombardementen. Sommigen van ons raken gewond of sterven. Al deze uitdagingen eisen hun tol op onze psychologische gezondheid. Desondanks zetten we door. Het is een morele verplichting, en ik zal blijven werken tot het einde.”
Gebrek aan water
Tot nu toe hebben de teams in Gaza noodhulp verleend aan meer dan 13.000 mensen en de meer dan 4000 gewonden vervoerd die zijn omgekomen door het gevecht. Teams op de Westelijke Jordaanoever hebben meer dan 3.300 verwondingen behandeld. De behoefte aan hulp in Gaza blijft dringend groeien.
Er is niet alleen een gebrek aan voedsel en brandstof, maar ook een ernstig tekort aan schoon water. De ontziltingsinstallatie, die het zout uit het water haalt en schoon water leverde voor 350.000 mensen in Gaza, werkt niet door brandstoftekorten. 70% van de mensen drinkt daardoor vervuild water. We zien al weken de gevolgen van het gebrek aan hygiëne: acute luchtweginfecties, geelzucht en (bloederige) diarree. Het zijn tekenen van hoe schrijnend de situatie op dit moment is. Maar liefst 160 mensen delen gemiddeld één toilet. Vrouwen zijn genoodzaakt om hun, vaak vuile, kleding als maandverband te gebruiken.
Kinderen en mentale zorg
Vooral kinderen in Gaza zijn zwaar getroffen door het geweld. Er zijn veel kinderen gewond, wees geworden of ze zijn hun vader of moeder en broers of zussen verloren. Ze hebben nachtmerries, plassen in bed en tijdens de nachtelijke bombardementen kunnen ze niet slapen. Iedere dag opnieuw vragen ze wanneer het conflict stopt.
Hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan bieden mentale en psychosociale ondersteuning aan deze kinderen. Ze spelen spelletjes op straat of in de overvolle ziekenhuizen. Afgelopen week werd in het Al-Amal ziekenhuis de verjaardag van gewonde kinderen gevierd op initiatief van de Palestijnse Rode Halve Maan. Daarmee hopen ze het lijden even te verlichten in deze donkere tijden.
Gezondheidszorg in kritieke toestand
Veel ziekenhuizen in Gaza zijn niet meer operationeel, met slechts één functionerend ziekenhuis in het noorden. Duizenden Palestijnen zochten veiligheid in deze ziekenhuizen, en hebben nu geen plek meer om heen te gaan. Hulpverleners zetten momenteel een veldhospitaal op bij de grens met Rafah, met vijftig bedden, een operatiekamer en intensive care. De Rode Halve Maan evacueert nu zieken en gewonden naar de grens voor behandeling.
Hulp Rode Kruis in Gaza
Het voortdurende geweld in Gaza lijdt tot een humanitaire catastrofe. Vele mensen in Gaza leven nu in tenten of in open ruimtes, wat hen extra kwetsbaar maakt voor de naderende winter. Er is dringend meer hulp in Gaza nodig. Het Rode Kruis roept op tot het vrijlaten van alle gegijzelden, een veilige toegang voor onze hulpverleners tot de gehele Gazastrook en een aanhoudende stroom van hulpgoederen, want de nood neemt alleen maar toe.