Word vrijwilliger Doneer

Hongersnood dreigt in Gaza, meer hulp dringend nodig

Geplaatst op 28 februari 2024

Met maar een druppel hulp die Gaza binnenkomt, staat het merendeel van de bevolking voor een rampzalige voedselcrisis. Een constante stroom aan humanitaire hulp moét worden toegestaan, anders zullen er meer mensen sterven.

De situatie in Gaza is schrijnend. Woonwijken liggen in puin en de meeste mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten. Velen zijn in de hoop op een veilige plek gevlucht naar Rafah, een stad in het zuiden. Daar is het nu zo overvol dat mensen wanhopig op zoek zijn naar onderdak. Velen leven op straat, met alleen karton of stukjes hout als onderdak.

Vogelvoer en bladeren

Families moeten soms twee dagen lang overleven op slechts één blik voedsel. Er is bijna geen voeding voor baby’s beschikbaar, wat mensen dwingt om ongeschikte alternatieven te gebruiken. Ouders gaan iedere dag wanhopig op zoek naar voedsel om hun kinderen te voeden, maar komen vaak met lege handen terug. Steeds vaker zijn restjes vogelvoer en bladeren de enige optie om te overleven.

Gaza hongersnood
Het merendeel van de bevolking in Gaza is door het geweld ontheemd geraakt en leeft nu in tentenkampen.

Voedselcrisis in Gaza

Levensreddende hulp zoals voedsel, water, medicatie en onderdak, bereikt Gaza onvoldoende. Slechts een klein beetje druppelt door de grens bij Rafah, maar dat is niet genoeg voor de 2,2 miljoen mensen die er leven. Veel winkels en landbouwgrond zijn verwoest, en vee leeft vaak niet meer. De inflatie is bovendien torenhoog, waardoor het voedsel dat er nog wél is voor velen onbetaalbaar is geworden. Vooral in het noorden van Gaza is de situatie zorgwekkend. Vanwege de veiligheid kunnen hulporganisaties daar niet meer komen.

Dit heeft allemaal geleid tot een ernstige voedselcrisis in Gaza. Alle inwoners worden geclassificeerd als ‘ernstig voedselonveilig’ (IPC fase 3 of hoger) volgens het Integrated Food Security Phase Classification (IPC) systeem. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal mensen een acuut tekort aan voedsel hebben. Volgens de Verenigde Naties zijn 576.000 mensen zelfs maar één stap verwijderd van hongersnood (IPC fase 5), wat neerkomt op een kwart van de totale bevolking van Gaza. Dit niveau van honger kan leiden tot ernstige ondervoeding, vooral bij kinderen, wat kan leiden tot groeiachterstand, ziekte en zelfs overlijden.

Tenten, voedsel en medische hulp

Hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, zetten zich dag en nacht in om zoveel mogelijk mensen in Gaza te helpen. Tot nu toe hielpen zij zeker 16.500 slachtoffers aan hun verwondingen en ontvingen 500.000 mensen hulp in de vorm van eten, drinken en psychosociale ondersteuning.

Maar ook vanuit buurland Egypte komt er hulp. Sinds de escalatie van het conflict ondersteunt de Egyptische Rode Halve Maan de Palestijnse zusterorganisatie zoveel mogelijk. Meer dan 4.500 vrijwilligers zetten zich dagelijks in om te helpen met onderdak en voedseldistributie. In Khan Younis, Rafah en Deir al-Balah, hielpen ze bij het opzetten van tentenkampen waar meer dan 7.000 gezinnen worden opgevangen. Ook helpt de Egyptische Rode Halve Maan vanuit het grensstadje Sheikh Zouwid om maaltijden uit te delen en brood te bakken voor de mensen in Gaza.

Gaza hongersnood
De Egyptische Rode Halve Maan helpt bij het opzetten van tentenkampen in Khan Younis, een stad in het zuiden van de Gazastrook.

Hulp is niet genoeg

Hoewel hulpverleners hun uiterste best doen, is het simpelweg niet genoeg vanwege de enorme noden. In Egypte staan momenteel 1.200 vrachtwagens klaar om hulp te bieden aan Rafah en andere steden in Gaza, maar slechts 135 vrachtwagens mogen de grens oversteken. Dit is een fractie van wat er voorheen dagelijks binnenkwam, terwijl er al maanden een tekort is aan alles. Belangrijke onderdelen, zoals die voor waterzuiveringsinstallaties, worden bovendien niet toegelaten.

Constante stroom aan hulpgoederen

Wij maken ons ernstig zorgen over de situatie in Gaza en blijven oproepen tot een constante stroom van hulpgoederen, ook naar het noorden van Gaza. We roepen alle partijen op om zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht. Burgers, hulpverleners, ziekenhuizen en ambulances moeten beschermd worden en de gegijzelden moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer