De situatie in de ziekenhuizen in Gaza is catastrofaal. Voor het Internationale Rode Kruis werkt fysiotherapeut Guido Versloot in het European Gaza Hospital in Khan Younis, het zuiden van Gaza. Guido deelt zijn ervaringen met ons over de erbarmelijke omstandigheden. “De situatie wordt alleen maar slechter. Ik wist niet dat het mogelijk was.”
Guido werkt nu een maand in het ziekenhuis. Hij behandelt slachtoffers van het conflict in Gaza. De meeste mensen – onder wie veel kinderen – hebben flinke brandwonden of zijn een arm of been verloren. Guido helpt hen met de revalidatie, leert mensen opnieuw lopen en helpt hen om ondanks de pijn toch hun bed uit te komen.
Een tekort aan alles
In Gaza is een groot tekort aan water, voedsel en medicijnen. Mensen zijn ondervoed en flink vermoeid. Hun huis is verwoest, ze zijn al meerdere keren gevlucht en ze eten al weken veel te weinig. Juist na een zware operatie moeten mensen goed eten en rusten om sneller te herstellen. Guido ziet de medicijnvoorraden in het ziekenhuis in hoog tempo slinken. Er komen dagelijks veel te weinig goederen Gaza binnen, terwijl de nood alleen maar toeneemt.
Guido: “Als de goederen ons niet snel bereiken, raakt onze voorraad van pijnstillers en verdovingsmiddelenop. Wij zijn dan genoodzaakt om te stoppen met opereren óf om te opereren zonder verdovingsmiddelen.” Als dat gebeurt, moeten mensen nog meer lijden.
Uitbraak van ziektes
Het heeft flink geregend in Gaza. De tenten waarin mensen wonen rondom het ziekenhuis zijn volgelopen met water. Die mensen trekken nu de gangen van de ziekenhuizen in, terwijl die gangen al overvol waren. Ondanks dat voeren hulpverleners en artsen van het Rode Kruis, zoals Guido, er levensreddend werk uit.
Door al die regenval is er grote kans dat er ziektes uitbreken, zoals hevige diarree of flinke verkoudheid. Het gezondheidsministerie in Gaza meldde al meer dan 700.000 infecties, zoals verkoudheid, diarree, hepatitis en infectie- en huidziekten. Doordat de levensreddende operaties voorrang krijgen, is er voor deze behandelingen geen plek.
Nog maar een paar ziekenhuizen operationeel
Er zijn sowieso nog maar twee ziekenhuizen in Gaza die specialistische operaties uitvoeren, zoals amputaties. Terwijl er nog iedere dag bombardementen zijn en er gigantisch veel zorg nodig is. De Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, runt het Al-Amal ziekenhuis in Khan Younis. Daar worden al weken geen ingewikkelde operaties meer uitgevoerd.
In het ziekenhuis woonden duizenden mensen in de gangen en zij zijn deze week noodgedwongen geëvacueerd. Het was er niet veilig meer, vanwege de constante bombardementen in en rondom het ziekenhuis. Honderdduizenden mensen wonen inmiddels op slechts een paar vierkante kilometer. Het Rode Kruis bouwde in het zuiden van Gaza honderden tenten, maar daar kunnen slechts een paar duizend families worden opgevangen.
Het Rode Kruis helpt
Er is véél meer hulp nodig in Gaza. Het Rode Kruis blijft pleiten voor een constante stroom van hulpgoederen, zoals water, voedsel, medicijnen en brandstof, om mensen in Gaza hulp te kunnen bieden. Onze hulpverleners blijven onvermoeibaar doorwerken om die hulp te bieden, ondanks de gigantische uitdagingen.