Word vrijwilliger Doneer

Help de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië

Het leven van miljoenen mensen in Turkije en Syrië ligt in puin, letterlijk. In een paar seconden hebben meerdere aardbevingen alles verwoest. Tienduizenden mensen overleefden het niet. Nood heeft geen agenda. Dan zij wij er. We verlenen medische zorg en vangen mensen op die geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Steun jij de slachtoffers in Turkije en Syrië? Geef op Giro 7244.

Doneer nu

Giro 7244

Steun de slachtoffers van de aardbeving via Giro 7244.

Onzichtbare hulp aardbeving Turkije en Syrië Rode Kruis

Zo helpt het Rode Kruis na de aardbeving in Turkije en Syrië

Zoek- en reddingsoperaties

De eerste dagen na de aardbeving hebben onze noodhulpteams geholpen bij zoek- en reddingsoperaties.

Eerste Hulp

We verlenen Eerste Hulp. In sommige gebieden faciliteren we ook bloeddonaties en ondersteunen we de ambulancedienst.

Hulpgoederen uitdelen

We delen warme maaltijden, schoon drinkwater en kleding uit. We zorgen voor tijdelijk onderdak, zoals tenten.

De Syrische Arabische Rode Halve Maan heeft hun diensten uitgebreid om de overlevenden van de aardbeving Syrië Aardbeving te ondersteunen Rode Kruis

Niet alle hulp is zichtbaar

Het uitdelen van eten, drinken en hulpgoederen: iedereen heeft daar een beeld bij. Hetzelfde geldt voor zoek- en reddingsoperaties. Maar wist je dat het Rode Kruis ook achter de schermen heel veel doet om ervoor te zorgen dat mensen zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen? Dat zijn soorten hulpverlening die je niet ziet, maar die wel heel belangrijk zijn.

Zes onzichtbare manieren waarop we helpen

Video: 12 uur na een ramp

Direct na de aardbeving komen hulpverleners van het Rode Kruis in Syrië en Turkije in actie. Maar hoe help je mee als je 4.000 kilometer verderop zit? Joost laat zien hoe de eerste uren na de aardbeving eruitzagen bij het Rode Kruis in Nederland.

0
Voor € 35 geef je bijvoorbeeld een voedselpakket voor een maand aan een gezin.

0
Voor € 60 geef je bijvoorbeeld een noodonderdakpakket met o.a. zeilen, bouwmaterialen en gereedschappen.

0
Voor € 120 geef je bijvoorbeeld 2 noodonderdakpakketten met o.a. zeilen, bouwmaterialen en gereedschappen.

 • Kan ik via het Rode Kruis ook spullen doneren?

  Superfijn dat je de slachtoffers van de aardbeving wilt helpen. Helaas kun je via ons geen spullen doneren. Wel kun je helpen met een financiële bijdrage.

  We nemen geen spullen in omdat we geen hulpgoederen vanuit Nederland naar het rampgebied vervoeren. Dat is namelijk een ingewikkelde logistieke operatie en die kost veel tijd. We kunnen veel sneller helpen als we de hulgoederen gebruiken die al in het gebied zijn, en de rest lokaal inkopen. Dat bespaart een heleboel (kostbare!) tijd en transportkosten.

  Daarnaast kunnen we met geld zorgen dat mensen de hulpgoederen krijgen die ze écht nodig hebben. Onze hulpverleners ter plaatse monitoren continu wat mensen nodig hebben en zo kunnen we heel efficiënt helpen.

 • Wat is het verschil tussen het Rode Kruis en Giro555?

  Als er een grote ramp gebeurt, slaan de elf Samenwerkende Hulporganisaties de handen ineen om samen geld op te halen. Dit doen ze op Giro555. Het Rode Kruis is één van die elf organisaties.

  De opbrengsten van een Giro555-actie worden verdeeld over de hulporganisaties, zodat zij daarmee kunnen helpen in het rampgebied. Met de opbrengsten zorgt het Rode Kruis onder andere voor reddingsacties, medische hulp, warme maaltijden, voedsel, matrassen, dekens en tenten. Ook onderzoeken we hoe we mensen op de langere termijn kunnen helpen.

  Vanaf 2 maart 2023 kun je weer doneren op ons eigen gironummer (Giro 7244).

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail