Word vrijwilliger Doneer

3x iets betekenen voor mensen in Syrië

Geplaatst op 28 september 2022

Syrië kampt niet alleen met een slepend conflict, de economie is ook nog eens ingestort. Veel mensen hebben niet genoeg geld voor bijvoorbeeld onderdak, eten of medische hulp. Zulke grote problemen zijn helaas niet zomaar opgelost, maar we kunnen wel zorgen voor een klein lichtpuntje in moeilijke tijden. Drie mensen voor wie we toch iets konden betekenen in Syrië.

in Syrië krijgt jongen hulp fysiotherapie Rode Kruis

Elke dag een stapje

“Mijn droom is dat ik met andere kinderen kan spelen op het plein,” vertelt deze jongen (7) uit Tartous in Syrië. Helaas blijft het voor nu bij een droom, want hij heeft een verlamming aan zijn onderlichaam.

Lang werd gedacht dat hij nooit zou kunnen staan of lopen, maar de laatste tijd is er toch een beetje hoop. Het Rode Kruis komt bij hem langs voor fysiotherapie. De oefeningen helpen om zijn spieren te activeren.

Inmiddels kan hij een beetje staan, en met hulp kan hij zelfs uit zijn rolstoel. Zo kan hij vanaf het balkon naar beneden kijken, naar de kinderen die spelen op het plein. Hij hoopt dat hij met meer oefening op een dag zijn droom kan laten uitkomen.

vrouw damascus Syrië krijgt voedselpakket Rode Kruis

Een pakket met opluchting

Onder een oud voetbalstadion in de buitenwijken van Damascus is het druk. Medewerkers van de Syrische Rode Halve Maan sjouwen er met dozen vol olie, bonen en rijst.

Mensen uit de buurt mogen er een voedselpakket komen halen. Iedereen komt op een vast tijdstip aan de beurt, zodat iedereen in de buurt dezelfde kans heeft om hulp te krijgen. En dat is hard nodig, want 12,4 miljoen mensen in Syrië hebben niet genoeg geld om eten te betalen.

Een van de mensen die vandaag een pakket komt ophalen, is deze moeder. Ze woont met haar gehandicapte zoon, dochter en man in een huis dat helemaal vernield is. Ze proberen het stukje voor stukje weer op te bouwen, terwijl ze moeten rondkomen van het kleine pensioen van haar man. Zo’n doos met etenswaren is daardoor een hele opluchting. “Ik ben nu heel blij met de steun van de Rode Halve Maan”, vertelt ze. En ze heeft ook een wens voor de toekomst: “Ik hoop dat de situatie in ons land stabiel wordt.“

man krijgt dialyse in ziekenhuis Rode Kruis in Syrië

Een behandeling voor het leven

Een oorlog, een economische crisis en dan óók nog ziek worden. Het overkwam deze man uit Homs. Een halfjaar geleden werd ontdekt dat zijn nieren niet goed werken. Om te overleven, heeft hij twee keer per week dialyse nodig. “Doodgaan is nu net zo makkelijk als leven”, vertelt hij.

Veel Syriërs kunnen de kosten van dit soort behandelingen niet betalen. In de meeste ziekenhuizen kost dialyse zo’n € 800 per maand. Zo’n 90% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens. Dat betekent dat ze moeten rondkomen van zo’n € 40 per maand of minder.

In de Rode Halve Maan-kliniek zijn behandelingen een stuk betaalbaarder en soms zelfs gratis. Hierdoor kan deze man toch de dialyse krijgen die hij nodig heeft. En met de steun van zijn familie sleept hij zich erdoorheen.

Ook iets betekenen voor mensen in Syrië?

Vind jij het ook belangrijk dat mensen in Syrië er niet alleen voor staan? Help ons dan om dit soort hulp te blijven bieden in Syrië. Geef op Giro 6251 (IBAN NL58 INGB 0000 0062 51).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer