Word vrijwilliger Doneer

In Syrië gaat het slechter dan ooit en wij openen Giro 6251

Geplaatst op 26 september 2022

Dat er al lange tijd gevochten wordt in Syrië, dat wist je vast al. Maar wist je ook dat de situatie van veel Syriërs de afgelopen tijd alleen maar verder achteruit is gegaan? Miljoenen mensen leven onder de armoedegrens en hebben nauwelijks genoeg eten om te overleven. Daarom openen we Giro 6251. Help jij de inwoners van Syrië?

Wat er aan de hand is in Syrië

Na maar liefst elf jaar geweld hebben de problemen in Syrië zich enorm opgestapeld:

  • Maar liefst 90% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dat betekent dat deze mensen moeten rondkomen van minder dan € 1,26 per dag.
  • Veel Syriërs hebben dus niet genoeg geld om eten te kopen. Daarbij helpt de gigantische inflatie niet mee: voedsel was in januari 2022 maar liefst 86% duurder dan een jaar eerder.
  • Een groot deel van de gezondheidszorg is ingestort. Slechts 59% van de ziekenhuizen is nog open, en veel mensen hebben niet genoeg geld voor een behandeling of zelfs maar de rit naar het ziekenhuis.
  • In het land is cholera uitgebroken. In amper een maand tijd zijn honderden mensen ziek geworden.

Floortje Dessing: “Hoeveel pech kun je hebben?”

Vorige week bezocht ambassadeur Floortje Dessing Syrië samen met het Rode Kruis. Ze vergeleek haar ervaringen met haar eerdere bezoeken aan Syrië. “Zes jaar geleden was ik er ook, wat mij opvalt is dat de verwoesting nog groot en indrukwekkend is. Het is heel verdrietig dat de bevolking al jaren de klos is. Eerst het verschrikkelijke conflict doorstaan. Dan een economische crisis, extreme droogte en corona. Dan denk ik: hoeveel pech kan je hebben in jouw leven? En dan blijven de mensen toch hun best doen om er iets van te maken en houden ze hoop. Elke hulp die wij hen kunnen geven, is meegenomen.”

Wat doet het Rode Kruis?

We doen er alles aan om mensen in Syrië te helpen, op lange én korte termijn. Wat we bijvoorbeeld doen:

  • We delen voedselpakketten uit en geven financiële ondersteuning.
  • We bieden medische hulp via mobiele klinieken, zodat mensen niet naar ziekenhuizen hoeven te reizen.
  • We zorgen dat de watervoorziening wordt hersteld en installeren waterpompen, zodat mensen schoon drinkwater kunnen krijgen.
  • We zetten projecten op om mensen te helpen op langere termijn. Zo leiden we mensen op om een onderneming te starten en geven we hen een starterskit voor hun bedrijfje, zodat zij zichzelf en hun familie weer kunnen voorzien van basislevensbehoeften.

Help de inwoners van Syrië!

Het Rode Kruis wil de mensen in Syrië blijven helpen. Daarvoor hebben we wel steun nodig. Vind jij ook dat we de mensen in Syrië moeten blijven helpen? Geef op Giro 6251 (IBAN NL58 INGB 0000 0062 51).

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

extreem weer Rode Kruis

Van hittegolf tot overstroming: uitzondering of business as usual?

24 mei 2024

Een badkamer bezaaid met hagelstenen of huizen ondergelopen met water. Afgelopen week had Nederland te maken met flinke wateroverlast. Maar niet alleen hier, wereldwijd lijkt het weer ontregeld. Zijn dit slechts incidenten of moeten we ons voorbereiden op een nieuw normaal met extreme weersomstandigheden? Deze vraagt houdt ook experts van het Rode Kruis Klimaatcentrum bezig.

Lees meer

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail