Word vrijwilliger Doneer

Nood is dichterbij dan je denkt

Het kan de bezorger van je pakketje zijn. Die moeder op het schoolplein, of dat gezin op de hoek in jouw straat. Duizenden mensen in Nederland hebben niet genoeg geld om boodschappen te betalen. Zij komen niet in aanmerking voor steun en moeten dagelijks hartverscheurende keuzes maken: betaal ik de huur, koop ik groenten of kies ik voor luiers?

Het Rode Kruis helpt deze mensen in nood. We geven hen kaarten waarmee ze zelf voedsel en verzorgingsproducten kunnen kopen.

Vind jij ook dat iedereen in Nederland boodschappen moet kunnen doen? Doneer op Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44)!

Wie zijn die mensen in nood?

Armoede vind je in verre landen, denk je misschien. Maar ook in Nederland zijn er duizenden mensen die nauwelijks hun boodschappen kunnen betalen. Jenny, Leila en Marko vertellen hun verhaal.

RodeKruis__Giro7244_Boodschappenkaarten_Marko

Door corona had taxichauffeur had Marko van de ene op de andere dag geen inkomsten meer. Ondertussen bleven de rekeningen gewoon binnenstromen. Hij zag zijn bankrekening razendsnel leegraken en wist zich geen raad meer. “Die boodschappenkaarten van het Rode Kruis hebben mij echt gered.”

Jenny’s zoon werd ziek en ging steeds verder achteruit. Door alle paniek verwaarloosde Jenny haar post, negeerde ze rekeningen en raakte ze in financiële nood. Zij ontvangt nu hulp van het Rode Kruis: “Er is heel veel stress.”

Leila helpt mensen in nood en haar stichting werkt samen met het Rode Kruis: “De boodschappenkaarten zijn belangrijk voor de mensen die wij helpen, want ze hebben helemaal niets. Ze zijn vrij om boodschappen te doen, ook verzorgingsproducten als ze die nodig hebben, en dan voelen ze zich toch menswaardig”

Waarom het Rode Kruis helpt

Ondanks de coronaversoepelingen zijn duizenden mensen in Nederland nog steeds dagelijks in nood. Ze hebben geen geld om boodschappen te betalen en komen niet in aanmerking voor steun van bijvoorbeeld de Voedselbank.

Deze mensen hebben niet alleen te weinig geld om een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten, ook verzorgingsproducten zijn te duur. Denk bijvoorbeeld aan deodorant voor opgroeiende pubers, luiers voor een baby of incontinentieproducten voor ouderen. En om mee te kunnen doen in de maatschappij, is ook persoonlijke verzorging belangrijk. Bijvoorbeeld als je wilt solliciteren.

Leyla werkt samen met het Rode Kruis

Hoe het Rode Kruis helpt

Sinds het begin van de coronacrisis helpen wij deze mensen met boodschappenkaarten. Daarmee kunnen zij zelf het eten of de verzorgingsproducten kopen die ze nodig hebben.

Die boodschappenkaarten worden uitgedeeld door onze lokale partnerorganisaties. Zij kennen de wijk en de mensen en weten zo wie de hulp hard nodig heeft. Op dit moment helpen we op die manier wekelijks ongeveer 19.000 mensen die het nog niet alleen redden. Wij willen deze hulp in ieder geval tot het einde van het jaar blijven bieden.

Hoe jij kunt helpen

Vind jij ook dat iedereen in Nederland een voedzame maaltijd moet kunnen betalen voor zijn kinderen? En tandpasta en shampoo?  Doneer voor onze hulp op Giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44).

 

Doneer nu
 • Waarom is er hulp nodig?

  Ondanks de coronaversoepelingen zijn duizenden mensen in Nederland nog steeds dagelijks in nood. Zij hebben niet genoeg geld om hun eigen voedsel en verzorgingsproducten te betalen.

  Om deze mensen zeker tot het einde van dit jaar te ondersteunen, is hulp hard nodig. Wij delen boodschappenkaarten uit waarmee mensen in nood zelf de producten kunnen kopen die ze nodig hebben, zoals voedsel, shampoo, deodorant, tandpasta, maandverband en luiers.

 • Waarom worden deze mensen niet geholpen door de reguliere hulpverlening?

  Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen niet in aanmerking komen voor reguliere hulp. Bijvoorbeeld omdat ze net tien euro te veel verdienen om hulp te krijgen van de Voedselbank.

  Verder is een groot deel van de mensen in nood ongedocumenteerd. Zij komen daarom niet in aanmerking voor reguliere hulpverlening.

 • Ondernemers worden toch ondersteund door de regeling van de overheid?

  Het lukt niet alle ondernemers om van de overheidsregelingen rond te komen. Soms dekt zo’n regeling de vaste lasten, maar houden mensen te weinig geld over voor boodschappen.

 • Waarom geeft het Rode Kruis ook hulp bij het kopen van verzorgingsproducten?

  Wij zien dat mensen in nood vaak geen geld hebben voor essentiële verzorgingsproducten, zoals maandverband, incontinentieproducten, luiers, shampoo, tandpasta, douchegel, deodorant of wasmiddel. Deze producten zijn voor mensen in nood erg duur.

  Hygiëne is vaak het eerste waar mensen op bezuinigen als ze in nood zijn, maar dit kan schrijnende gevolgen hebben. Mensen trekken zich terug of vermijden afspraken of sociale gebeurtenissen. En als je jezelf niet goed kunt verzorgen, dan kan dit bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor een sollicitatie. Wij vinden persoonlijke verzorgingsproducten dan ook een belangrijke basislevensbehoefte.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail