Word vrijwilliger Doneer

Voedselhulp in Nederland

Ook in Nederland is een maaltijd helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Steeds vaker horen we dat mensen een maaltijd moeten overslaan omdat ze de boodschappen niet kunnen betalen.

Dit mogen we niet laten gebeuren. Daarom biedt het Rode Kruis op steeds meer plekken voedselhulp, samen met lokale partners die de wijk goed kennen. Dit zijn kortlopende projecten, bedoeld om de grootste nood tegen te gaan.

We delen bijvoorbeeld ontbijttassen uit aan gezinnen die het niet meer redden. Daarnaast helpen we mensen die geen hulp vinden bij andere instanties. Omdat ze niet weten hoe, er geen recht op hebben, de stap niet durven zetten of omdat er een wachttijd is. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet mobiel genoeg zijn om een voedselpakket op te halen, mensen die op de wachtlijst staan van een hulpinstantie, gezinnen in armoede die een paar euro te veel verdienen om in aanmerking te komen voor voedselhulp of ongedocumenteerden.

Meehelpen? 

Vind jij ook dat iedereen in Nederland toegang moet hebben tot een goede maaltijd? Steun dan onze voedselhulp in Nederland met een donatie. Dat kan via de knop hieronder, of met een donatie op Giro 5125 (IBAN NL02 INGB 0000 005125) onder vermelding van ‘Voedselhulp’.

Zelf de regie in handen

Hoe handig is het om brood te krijgen als je kind een glutenallergie heeft? En hoe fijn is het als iemand anders bepaalt wat er in jouw koelkast ligt?

Ook als je het zelf even niet redt, is het prettig om de regie te houden over wat je eet. Daarom delen we boodschappenkaarten uit. Dat zijn een soort tegoedkaarten waarmee mensen zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Gewoon, in de supermarkt.

Hoe dat werkt

“Op een lege maag kun je niet leren”

De dag beginnen met een ontbijt: helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom deelt het Rode Kruis ontbijttassen uit zodat kinderen met een volle maag naar school kunnen. We zijn gestart met dit project in Friesland en breiden dit uit naar meer plekken in Nederland.

nienke ontvangt boodschappenkaarten rode kruis

“Ik praatte mezelf aan dat ik geen recht had op hulp”

Nienke leefde van een minimaal inkomen en komt nauwelijks rond nu de prijzen zijn gestegen. Toch vond ze het erg moeilijk om hulp aan te nemen. Via het Rode Kruis krijgt ze nu hulp om haar boodschappen te betalen.

armoede in Nederland

“Soms lig ik nachten te huilen”

July is alleenstaande moeder van vier kinderen. Sinds de verhoging van de energieprijzen redt ze het niet meer en krijgt ze voedselhulp. “Ik schaam me dat ik het als moeder niet beter kan doen voor mijn kinderen”, vertelt ze. “Soms lig ik nachten te huilen, zonder dat zij het zien.”

Samen sterk

“Wij sturen niemand met lege handen naar huis”

Darifa weet hoe het voelt om geen hulp te krijgen. Daarom besloot ze om zelf de mensen in haar buurt wél te helpen. Met haar vriendin Nora en hun stichting Samen Sterk deelt ze onder andere maaltijden en boodschappenkaarten uit, met steun van het Rode Kruis. “Wij helpen iedereen, wat iemands verhaal ook is.”

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail