Word vrijwilliger Doneer

Voedselhulp in Nederland

Ook in Nederland is een maaltijd helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Steeds vaker horen we dat mensen een maaltijd moeten overslaan omdat ze de boodschappen niet kunnen betalen.

Dit mogen we niet laten gebeuren. Daarom biedt het Rode Kruis op steeds meer plekken voedselhulp, samen met lokale partners die de wijk goed kennen. Dit zijn kortlopende projecten, bedoeld om de grootste nood tegen te gaan.

We delen bijvoorbeeld ontbijttassen uit aan gezinnen die het niet meer redden. Daarnaast helpen we mensen die geen hulp vinden bij andere instanties. Omdat ze niet weten hoe, er geen recht op hebben, de stap niet durven zetten of omdat er een wachttijd is. Dit zijn bijvoorbeeld ouderen die niet mobiel genoeg zijn om een voedselpakket op te halen, mensen die op de wachtlijst staan van een hulpinstantie, gezinnen in armoede die een paar euro te veel verdienen om in aanmerking te komen voor voedselhulp of ongedocumenteerden.

Meehelpen? 

Vind jij ook dat iedereen in Nederland toegang moet hebben tot een goede maaltijd? Steun dan onze voedselhulp in Nederland met een donatie.

Zelf de regie in handen

Hoe handig is het om brood te krijgen als je kind een glutenallergie heeft? En hoe fijn is het als iemand anders bepaalt wat er in jouw koelkast ligt?

Ook als je het zelf even niet redt, is het prettig om de regie te houden over wat je eet. Daarom delen we boodschappenkaarten uit. Dat zijn een soort tegoedkaarten waarmee mensen zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Gewoon, in de supermarkt.

Hoe dat werkt

“Op een lege maag kun je niet leren”

De dag beginnen met een ontbijt: helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom deelt het Rode Kruis ontbijttassen uit zodat kinderen met een volle maag naar school kunnen. We zijn gestart met dit project in Friesland en breiden dit uit naar meer plekken in Nederland.

vrouw wanhopig illustratie voedselhulp rode kruis

Nisa kon geen eten kopen voor haar kinderen

Bij Nisa was het thuis niet meer veilig. Met haar kinderen stond ze plotseling op straat, zonder inkomen. “Ik had nooit gedacht dat ik in deze situatie zou belanden, maar het kan dus echt: honger in Nederland.”

Portret Jenny Rode Kruis

“Dan ga ik maar op straat leven”

Toen haar zoon ziek werd, belandde Jenny in de financiële problemen. De deurwaarders stonden op de stoep en ze zag geen uitweg meer. “Ik was wanhopig”

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail