Word vrijwilliger Doneer

Nienke kan haar boodschappen amper betalen: “Ik praatte mezelf aan dat ik geen recht had op hulp”

Geplaatst op 28 november 2022

Niet genoeg geld hebben om je boodschappen te betalen. Het is voor steeds meer mensen de keiharde realiteit. Ook Nienke (36) komt nog maar nauwelijks rond nu alle prijzen zo zijn gestegen. “Door mijn verhaal te delen, hoop ik dat andere mensen ook open durven te zijn.”

Door een schrijnend verleden heeft Nienke jarenlang in de schuldhulpverlening gezeten. Toen ze daar begin dit jaar eindelijk uit kwam, leek het even voor de wind te gaan. Ze kreeg zelfs een baan in de gehandicaptenzorg aangeboden. Alleen: door het werk kwamen er trauma’s van vroeger naar boven. Daardoor zit ze nu in de ziektewet en ligt haar inkomen op bijstandsniveau. Een grote uitdaging in een tijd waarin alles steeds maar duurder en duurder wordt.

Eigen schuld

“Toen ik uit de schuldhulpverlening kwam, had ik niet heel veel gespaard”, vertelt Nienke. “Van het spaargeld dat ik had, heb ik mijn huisje opgeknapt. Behang op de muren, een tafel gekocht – dingen die misschien heel vanzelfsprekend lijken, maar die ik me jarenlang niet kon permitteren. En ik heb een laptop aangeschaft. Die had ik ook nodig.”

“Ik heb mijn geld ook uitgegeven aan spullen die niet noodzakelijk waren”, voegt ze er eerlijk aan toe. “Kleding, bijvoorbeeld. Ik dacht: ik heb nu werk, dus het kan eindelijk. Inmiddels schaam ik me voor die keuze. Als ik die aankopen niet had gedaan, was ik nu minder afhankelijk van hulp. Ik weet dat het nergens op slaat, want ik kon niet weten dat ik in de ziektewet zou komen en dat alles zo duur ging worden. Zo’n gedachte kruipt nu eenmaal in je hoofd en gaat er niet meer uit.”

Overtuigd

“Vanuit mijn schuldgevoel praatte ik mezelf aan dat ik geen recht had op hulp”, vervolgt ze. “Ik dacht zelfs, in het geval van de boodschappenkaarten die ik krijg: ik sta de hulp wel af aan iemand die het meer verdient dan ik. Maar andere mensen hebben mij ervan overtuigd dat ik evengoed hulp mag aannemen. Soms vreet dat nog steeds aan mijn geweten.”

Gevoel van rust

Nienke krijgt iedere week een Rode Kruis-boodschappenkaart via Goud van Noord in Rotterdam. Dat is één van de vele lokale initiatieven die het Rode Kruis op het gebied van voedselhulp ondersteunt. “De boodschappenkaarten geven mij een gevoel van rust”, vertelt Nienke. “Nu hoef ik niet meer te bezuinigen op groente en fruit en kan ik zoiets simpels als koffie blijven kopen. Maar ik gebruik de kaarten ook voor dingen als shampoo en brokken voor mijn hond.”

De juiste weg vinden

“Ik weet gelukkig de juiste weg naar hulp te vinden”, sluit Nienke af. “Dat is onder andere dankzij Goud van Noord, waar ik al jarenlang vrijwilliger ben – nu vanwege mijn herstel alleen even op een lager pitje. Het is zo belangrijk om de juiste mensen om je heen te hebben die je vertellen waar je recht op hebt en welke potjes met geld er zijn. Als ik dan ook één ding heb geleerd de afgelopen jaren, is het om je probleem bespreekbaar te maken. Door mijn verhaal te delen, hoop ik dat andere mensen ook open durven te zijn.”

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt veel meer mensen zoals Nienke. Door het hele land delen we boodschappenkaarten uit aan mensen die tussen wal en schip vallen of de weg naar hulp niet weten of durven te vinden. Ook delen we ontbijttassen uit aan ouders, zodat hun kinderen niet langer met honger naar school toe hoeven. Dit alles doen we via lokale initiatieven, zoals dus ook Goud van Noord.

Meest recente berichten