Word vrijwilliger Doneer

Darifa helpt mensen in haar buurt aan eten: “Wij sturen niemand met lege handen naar huis”

Geplaatst op 22 december 2022

Darifa weet hoe het voelt om geen hulp te krijgen. Daarom besloot ze om zelf de mensen in haar buurt wél te helpen. Dat doet ze samen met haar vriendin Nora. Met hun stichting Samen Sterk delen ze onder andere maaltijden en boodschappenkaarten uit aan mensen die geen geld hebben voor eten. “Wij helpen iedereen, wat iemands verhaal ook is.” 

Toen Darifa bijna dertig jaar geleden met haar man in Nederland kwam wonen, bleek dat het begin van een hele zware periode. Uiteindelijk werd ze zelfs depressief. “Heimwee, de taal niet spreken, de weg niet weten in de maatschappij: ik voelde me alleen en kreeg nergens hulp. Ik wil voorkomen dat andere mensen hetzelfde moeten meemaken.” 

Ieder mens

Gelukkig ging het uiteindelijk steeds beter met Darifa. De ervaringen uit die moeilijke tijd gebruikt ze nu om andere mensen te helpen. “Bij Samen Sterk zien en horen we heel veel verhalen: mensen met schulden, mensen die amper inkomen meer hebben omdat ze ziek zijn, daklozen die ooit een goed leven hadden en alleenstaande moeders die door de scheiding alles zijn kwijt geraakt. Wij helpen iedereen, dus wat iemands verhaal ook is. En religie, kleur of geaardheid zijn ook niet van belang bij ons.” 

Darifa vertelt over een man die regelmatig bij hun aanklopt voor hulp. “Die meneer is zzp’er en heeft zijn leven lang een bedrijf gerund. Maar op een gegeven moment kreeg hij ernstige hartproblemen, waardoor hij niet meer kon werken. Als zzp’er heb je niet automatisch recht op financiële steun. Nu heeft de man een grote huurachterstand en moet hij zijn hand ophouden voor geld en voor eten. Dat had hij een jaar geleden nooit bedacht. Ik ben blij dat hij ons heeft gevonden, zodat wij hem kunnen helpen.”

Altijd helpen

Het Rode Kruis ondersteunt Samen Sterk met boodschappenkaarten. Iedere kaart heeft een waarde van 17,50 euro. De kaarten zijn voor mensen die tussen wal en schip vallen als het gaat om reguliere hulp of die de weg naar reguliere hulp niet weten of niet durven te vinden. “De boodschappenkaarten zijn heel belangrijk”, vertelt Darifa. “Dankzij de kaarten kunnen mensen gezond eten op tafel zetten en shampoo of andere verzorgingsproducten kopen.”

Darifa en Nora koken daarnaast ook maaltijden. “We geven mensen een bakje eten mee naar huis. Bij de mensen die slecht ter been zijn, proberen we thuis te bezorgen. We koken één keer per week, maar als er op een andere dag iemand langskomt voor eten, regelen we dat ook. We hebben altijd ingevroren bakjes of boodschappenkaarten klaarliggen. Wij sturen niemand met lege handen naar huis.” 

Voedselhulp in Nederland

Het Rode Kruis ondersteunt veel meer initiatieven zoals Samen Sterk. Behalve de boodschappenkaarten, delen we ook ontbijttassen uit aan ouders, zodat hun kinderen niet met honger naar school toe hoeven. De vraag om hulp groeit iedere week. 

Darifa over haar stichting Samen Sterk in Amsterdam

Meest recente berichten