Je brengt dagelijks je kinderen naar school, je hebt een dak boven het hoofd en met je schoonmaakklusjes lukt het je nét om elke avond een maaltijd op tafel te zetten. Maar dan komt de coronacrisis. Plotseling worden al je schoonmaakklussen afgezegd en weet je niet hoe je vanavond je kinderen te eten geeft. Je wilt wel hulp vragen, maar omdat je niet de juiste papieren hebt, kom je niet in aanmerking voor hulp van de voedselbank. Dat is de keiharde realiteit voor duizenden ongedocumenteerden in Nederland. Gianni da Costa van Give Back zorgt samen met het Rode Kruis dat deze mensen tóch een maaltijd op tafel hebben.
Een brood, een zak meel, wat tomatenpuree, een pak rijst: één voor één laten de vrijwilligers van Give Back de producten in de boodschappentassen zakken. Het is geen klusje dat in vijf minuten geklaard is: door de ruimte strekken zich lange rijen uit van honderden tassen. Ze moeten allemaal gevuld worden, klaar om een gezin in nood te helpen. De vrijwilligers pakken de klus graag op, want ook zij weten hoe het is om thuis een lege koelkast te hebben.
Dit is het werk van Give Back, een initiatief in Amsterdam dat ongedocumenteerde gezinnen voedselhulp geeft. Give Back is een van de lokale organisaties die in samenwerking met het Rode Kruis mensen in nood te eten geeft.
Het Rode Kruis geeft tijdens de coronacrisis voedselhulp aan mensen die niet voor andere hulp in aanmerking komen. Dat kan zijn omdat ze niet de juiste papieren hebben, maar ook omdat ze bijvoorbeeld tien euro te veel verdienen om boodschappen te mogen ophalen bij de voedselbank. We helpen hen met voedselpakketten of boodschappenkaarten. Die hulp leveren we samen met lokale organisaties, omdat zij mensen in nood in hun eigen stad het beste kunnen bereiken. Zo heeft Give Back bijvoorbeeld goede contacten met ongedocumenteerden in Amsterdam.
Steeds meer problemen
Gianni da Costa, initiatiefnemer van Give Back, merkte dat veel ongedocumenteerden in Amsterdam na de uitbraak van de coronacrisis plotseling flink in de problemen kwamen. “Ik werkte als bijlesdocent met kinderen van ongedocumenteerden. In maart kwamen steeds meer gezinnen naar me toe. Hun baantjes waren weggevallen en er kwam niets meer binnen. Mensen waren radeloos, ze wisten echt niet meer hoe ze de eindjes aan elkaar konden knopen.”
Gianni da Costa van Give Back
Da Costa vroeg zijn omgeving om hulp en begon voedselpakketten samen te stellen voor twintig gezinnen. Zo hadden zij in ieder geval eten op tafel. Al snel meldden zich steeds meer mensen in nood. Inmiddels krijgen 780 gezinnen in Amsterdam voedselhulp van Give Back en het Rode Kruis.
Veel van de gezinnen die een voedselpakket of boodschappenkaart komen halen, hebben te maken met een opstapeling van problemen, legt Da Costa uit. “Veel van deze ongedocumenteerden zijn afhankelijk van schoonmaakklusjes. Die zijn nu weggevallen en daardoor hebben ze geen inkomen meer. Daarnaast wonen ze vaak met meerdere gezinnen in kleine appartementen die illegaal worden onderverhuurd voor woekerprijzen. Als ze de huur niet kunnen betalen, zetten huisbazen letterlijk een heel gezin op straat. Mensen zijn dus doodsbang dat ze hun huis worden uitgezet.” Daarnaast maken veel gezinnen zich zorgen over het coronavirus, omdat ze vrezen niet de juiste zorg te krijgen als ze ziek worden. De taalbarrière maakt het bovendien lastig om de Nederlandse maatregelen te begrijpen, legt Da Costa uit.
Dankbaar
Dankzij de voedselhulp hebben de gezinnen in ieder geval één zorg minder. Da Costa merkt dat de gezinnen hiervoor enorm dankbaar zijn en ze zetten zich dan ook graag in om de voedselhulp mogelijk te maken. Zo’n 25 vrijwilligers ondersteunen Da Costa bij het organiseren van de voedselhulp.
Da Costa: “Dit zijn mensen die formeel gezien niet bestaan, maar feitelijk wel. En voor mij zijn het ook gewoon Amsterdammers. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid en we krijgen hiervoor enorm veel waardering. We doen ook meer dan alleen voedsel aanbieden: we zijn er voor mensen en tonen oprechte interesse. Ook daarvoor zijn mensen enorm dankbaar.”
Geef een maaltijd aan een ander
Voor de meesten van ons is het de normaalste zaak van de wereld: iedere avond een stomend bord eten op tafel. Maar voor sommige mensen in Nederland is dit sinds de uitbraak van de coronacrisis niet meer vanzelfsprekend. Daarom kun je via het Rode Kruis een maaltijd geven aan iemand in nood. Dit kan al vanaf € 2! Zet je ook een bord op tafel bij een ander?