Word vrijwilliger Doneer

Floortje over haar terugkeer naar Jemen

Geplaatst op 06 maart 2020

Programmamaker Floortje Dessing ging voor de tweede keer naar het door rampen geteisterde Jemen, het land waar ze twee jaar terug dagenlang in een kelder schuilde toen er gevechten uitbraken. Ze vertelt erover in Kruisgesprek, de eerste aflevering van de eerste Rode Kruis-podcastserie getiteld Crisis In Je Hoofd. “Ik heb het niet aan mijn ouders verteld.”

Voor ze naar Jemen ging schreef Dessing een brief aan familie, vrienden en haar bazen bij omroep BNN/VARA. “Als het helemaal fout zou gaan, wilde ik iedereen laten weten waarom ik opnieuw naar Jemen wilde en dat het helemaal mijn eigen vrije keuze is. Niemand heeft mij ertoe aangezet.”

Geplaagde Jemenieten

Het was in november afgelopen jaar dat Dessing samen met vertegenwoordigers van het Nederlandse Rode Kruis opnieuw naar het door conflict, honger en epidemieën verscheurde Jemen toog om een verhaal te maken voor haar programma Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld. En om aandacht te vragen voor het lot van de geplaagde Jemenieten.

Ingewikkeld

“Het is daar een enorm complexe situatie. Aan alles is gebrek. Wat enorm zou helpen is wanneer de Westerse wereld meer oog krijgt voor dat vergeten land dat daar zit met al die mensen die totaal klem zitten”, vertelt Dessing aan Sacha de Boer, die haar voor de eerste aflevering van de nieuwe Rode Kruis-podcast interviewde.

‘Vergeet die oorlog niet’

“Heel simpel: als je voor de publieke omroep werkt kun je hele mooie verhalen maken. Ik vind het belangrijk om een mooie aflevering te maken over Jemen zodat je een hoop mensen kan vertellen: hee jongens, vergeet die oorlog niet”, zegt Dessing over haar drijfveer om opnieuw naar Jemen af te reizen.

“En ik wil het niet downplayen, maar ik volg daar mensen van het Rode Kruis die maanden achtereen in Jemen werken. Die vijf dagen dat ik daar ben, stellen bijna niks voor in vergelijking met wat die mensen daar allemaal aan het doen zijn.”

Stinkende best

Dessing heeft respect voor de hulpverleners die in Jemen werken: “Mensen doen hun stinkende best om daar hulp binnen te krijgen. Het is heel belangrijk dat de Jemenieten niet vergeten worden.”

Of ze nog een derde keer terug zou willen? “Ogenblikkelijk.”

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?