Dossier

Teken de petitie voor Jemen

Laatste update: 24 oktober 2018

In Jemen sterven mensen onnodig. Driekwart van de bevolking heeft dringend hulp nodig. Ziekenhuizen en burgers zijn aangevallen, hulpverleners kunnen niet goed hun werk doen, de prijzen van voedsel en benzine zijn torenhoog en de toegang tot schoon drinkwater is beperkt. Dit alles is het gevolg van een jarenlang conflict.

Laat je stem horen als je vindt dat Nederland zich moet blijven hard maken voor Jemen:

  • Stop de aanvallen op ziekenhuizen en burgers.
  • Stop aanvallen op hulpverleners en geef ze de mogelijkheid om hun werk goed te doen.
  • Laat humanitaire goederen zonder restricties het land binnen komen.
  • Stop wapenleveranties uit Europa.
  • Steun het streven naar een politieke oplossing.

Nederland heeft zich binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en in andere internationale overleggen sterk gemaakt voor het tegengaan van het uithongeren van burgers als oorlogswapen in Jemen. Ondanks dat, hebben het Rode Kruis en andere hulporganisaties grote moeite om toegang te krijgen en de burgerbevolking voldoende hulp te bieden, zoals voedsel en noodzakelijke medische zorg. Strijdende partijen moeten toegang verlenen tot burgers en het humanitair oorlogsrecht respecteren.

Nederland is tot eind december lid van de Veiligheidsraad en internationale druk op de strijdende partijen in Jemen, via de Veiligheidsraad, is dringend nodig. De enige echte oplossing is een politieke. Spreek je steun uit om deze druk op te blijven voeren!

Eerder deze week vroegen ook enkele tientallen levensbeschouwelijke organisaties de aandacht van regering en Tweede Kamer voor de situatie in Jemen.

2.8 mln.

kinderen en zwangere vrouwen in Jemen lijden aan acute ondervoeding