Word vrijwilliger Doneer

De inwoners van Jemen hebben onmiddellijk hulp nodig

Hoewel er in 2022 enkele veelbelovende ontwikkelingen waren in Jemen, is het conflict daar het negende jaar ingegaan zonder zicht op een langetermijnoplossing.

Conflicten, ziekte-uitbraken, een ingestorte economie en een permanent tekort aan eten. De inwoners van Jemen in het Midden-Oosten krijgen een ongekende hoeveelheid ellende over zich heen. Ruim 20 miljoen mensen, van een bevolking van 30 miljoen, hebben humanitaire hulp nodig in Jemen.

Kom in actie en doneer

Wij zijn de Jemenieten niet vergeten. We doen alles wat we kunnen om hen te helpen. Jij ook? Steun ons werk in Jemen met een eenmalige donatie!

Doneer direct

21,6

miljoen mensen in Jemen hebben snel hulp nodig

Coronacrisis-Jemen-kind-1030x686

Hongercrisis in Jemen

In Jemen is niet genoeg te eten. Vóór het conflict in 2015 begon, werd 90% van al het voedsel in Jemen geïmporteerd. Maar nu zijn zee- en luchthavens geblokkeerd. Daardoor kan maar weinig voedsel het land in komen. Ook bij hulpgoederen speelt dit probleem. Kunnen we wel iets over de grens krijgen, dan lukt het vaak niet om de goederen te vervoeren. Dit komt door vernielde en onveilige wegen. De hongercrisis zal alleen maar verergeren. Veel families verkopen nu hun laatste bezittingen om een ​​maaltijd te kunnen betalen. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen kan ondervoeding dodelijk zijn.

Hoe helpt het Rode Kruis in Jemen?

We werken keihard om de bevolking van Jemen te helpen. Dit is wat we doen:

  • Eten en drinken uitdelen

    In 2019 ontvingen 938.735 mensen in Jemen hulp in de vorm van eten of cash. Ook hielpen we 278.936 ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en moeders met baby’s. Daarnaast voorzagen we 25 gezondheidscentra in het hele land van voedsel en voedingssupplementen om Jemenieten te behandelen die acuut ondervoed zijn.

  • Het bieden van medische hulp

    Ook ondersteunen we de medische zorg in Jemen. In 2022 hebben we 58 gezondheidscentra ondersteund met geld en medische spullen, waarmee ruim een miljoen mensen worden geholpen.

Yvonne zit in Jemen altijd in lockdown

In Nederland voelden we ons door de lockdown tijdens corona behoorlijk beperkt, maar in sommige landen is het al jaren het veiligst om je niet buiten te vertonen. De inwoners van Jemen proberen al sinds 2015 uit alle macht om de burgeroorlog, ziektes en honger buiten de deur te houden. Fysiotherapeut Yvonne Jansen werkt in Jemen voor het Rode Kruis en vertelt hoe een lockdown voor haar de dagelijkse realiteit is.

Floortje over haar terugkeer naar Jemen

Programmamaker Floortje Dessing ging voor de tweede keer naar het door rampen geteisterde Jemen, het land waar ze twee jaar terug dagenlang in een kelder schuilde toen er gevechten uitbraken. Ze vertelt erover in Kruisgesprek, de eerste aflevering van de eerste Rode Kruis-podcastserie getiteld Crisis In Je Hoofd. “Ik heb het niet aan mijn ouders verteld.”

  • Wordt mijn donatie goed besteed?

    Bij het Rode Kruis vinden we het heel belangrijk dat jouw donatie terechtkomt bij mensen in nood. Het geld dat we binnenkrijgen bij deze actie, is bedoeld om de inwoners van Jemen te helpen.

    Heel soms kan het gebeuren dat we meer geld binnenkrijgen voor een ramp dan we kunnen besteden aan de hulpverlening. Ook in dat geval zorgen we natuurlijk dat jouw donatie een goede bestemming krijgt. Met dat geld helpen we mensen in nood in andere ramp- of crisisgebieden.

  • Waarom zou ik doneren aan Jemen, terwijl ook in Nederland veel mensen moeite hebben met rondkomen?

    Helaas zijn er inderdaad ook in Nederland mensen die hulp nodig hebben. Daarom helpt het Rode Kruis ook in Nederland. Bijvoorbeeld met voedselhulp aan mensen die moeite hebben om een maaltijd te betalen en niet bij andere instanties terecht kunnen.

    Maar het Rode Kruis is actief in 192 landen, en daarom kunnen we tegelijkertijd ook in Jemen helpen. En dat is hard nodig. Veel mensen hebben niet genoeg geld om eten te kopen en veel medische voorzieningen zijn weggevallen. De mensen in Jemen kunnen dus wel een steuntje in de rug gebruiken.