Word vrijwilliger Doneer

Yvonne zit in Jemen altijd in lockdown

Geplaatst op 22 januari 2021

In Nederland voelen we ons door de lockdown behoorlijk beperkt, maar in sommige landen is het al jaren het veiligst om je niet buiten te vertonen. De inwoners van Jemen proberen al sinds 2015 uit alle macht om de burgeroorlog, ziektes en honger buiten de deur te houden. Fysiotherapeut Yvonne Jansen werkt in Jemen voor het Rode Kruis en vertelt hoe een lockdown voor haar de dagelijkse realiteit is.

jemen is verwoest
Jemen wordt al jarenlang getergd door een verwoestend conflict.

‘De grootste humanitaire crisis ter wereld’: het is een trieste titel die al jarenlang de situatie in Jemen beschrijft. Het is een van de meest onderbelichte rampen van dit moment. Binnenlandse conflicten, honger en ziekte-uitbraken tergen de bewoners al bijna zes jaar lang.

Meer dan 24 miljoen Jemenieten hebben hierdoor hulp nodig. Het Internationale Rode Kruis helpt samen met de Jemenitische Rode Halve Maan zoveel mogelijk mensen met voedsel, schoon drinkwater en medische zorg.

De Nederlandse Yvonne werkt in Jemen in een orthopedisch centrum. “Ik leid hier lokale fysiotherapeuten op. Zij runnen het centrum in de stad Aden en wij supporten hen,” vertelt Yvonne. Zo kunnen de lokale fysiotherapeuten zelf hun mede-inwoners van Aden helpen, en zijn zij minder afhankelijk van een internationale hulporganisatie als het Rode Kruis.

Yvonne in DRC2
Yvonne werkt als fysiotherapeut voor het Rode Kruis over de hele wereld, zo ook in de Democratische Republiek Congo. Deze foto werd genomen vóór de coronapandemie.

Niet zelf naar de supermarkt

Omdat er in Jemen nog altijd een hevige burgeroorlog aan de gang is, zitten Yvonne en haar collega’s vanwege veiligheidsoverwegingen altijd in een strenge lockdown. “We mogen nergens naartoe, behalve naar werk. Ons huis is in dezelfde straat als het kantoor. Dat is de enige paar meter die ik mag lopen, maar dan wel volledig gesluierd,” vertelt Yvonne. “We mogen bijvoorbeeld ook niet zelf naar de supermarkt. Als we iets nodig hebben, sturen we een bericht naar een man die de boodschappen voor ons haalt en voor de deur zet.”

Yvonne werkt al zo’n twintig jaar voor het Rode Kruis in allerlei crisisgebieden. Sinds oktober is ze in Jemen, maar dat is niet de eerste keer. “In 2018 ging ik ook aan het werk in Aden. Ik was hier nog maar een week toen ik naar de stad Al Hudaydah werd gestuurd om daar met een chirurgisch team te werken.”

Na twee maanden ging het echter mis. Een hulpverlener van het Rode Kruis werd doodgeschoten, en Yvonne en haar collega’s werden geëvacueerd. “Dat vond ik heel vervelend, want de lokale mensen waar we mee werkten, wisten van niks. Het is met zo’n evacuatie beter als niemand het weet, want je weet nooit wie dat dan nog te horen krijgt. Het is dan heel jammer dat je geen ‘houdoe’ tegen iemand kan zeggen,” zegt Yvonne.

Geen gewoon werk

Ondanks de heftige situaties waarin ze terechtkomt, kan Yvonne nooit lang wegblijven van haar werk in crisisgebied. “Het Internationale Rode Kruis zit in mijn bloed. Weer als fysiotherapeut gaan werken met mensen die nek- of rugklachten hebben? Ik zou niet eens meer weten hoe dat moet.”

Na al die jaren is Yvonne hele andere patiënten gewend. “Je ziet hier soms gevallen, waarvan je je bijna niet kan voorstellen dat het überhaupt mogelijk is. Laat staan hoe je het moet behandelen. Dus dan moet je maar iets proberen met je gezonde verstand en vindingrijkheid.”

Yvonne-in-Libanon
In crisisgebieden komt Yvonne veel patiënten tegen met complexe problemen. Dit jongetje mist een deel van zijn been. Deze foto werd genomen vóór de pandemie.

Stille ramp in Jemen

Meer dan de helft van de bevolking in Jemen staat op de rand van hongersnood. Door de oorlog komt er bijna geen voedsel meer het land binnen, terwijl het land al vóór het conflict voor 90 procent afhankelijk was van geïmporteerde levensmiddelen. Maar ook ziektes zoals de coronapandemie, dengue en malaria, maken de situatie in Jemen onhoudbaar.

Het Rode Kruis werkt in Jemen hard om zoveel mogelijk mensen te helpen. Via de knop hieronder lees je wat we doen.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?