Word vrijwilliger Doneer

Tienduizenden mensen op de vlucht naar Armenië: dit is hoe wij helpen

Laatste update: 18 oktober 2023
Geplaatst op 28 september 2023

Met de dag verslechtert de situatie in Armenië/Azerbeidzjan, als gevolg van het aanhoudende conflict. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht, op zoek naar een veilige plek. Voedselvoorraden raken op, er is geen elektriciteit en medische hulp is dringend nodig. Hulpverleners zijn ter plaatse en breiden hulp verder uit.  

De gevolgen van het geëscaleerde conflict zijn voelbaar in de hele regio. Na een explosie op 26 september raakten honderden mensen gewond. Daarnaast is er een gebrek aan elektriciteit, basisproducten en toegang tot gezondheidszorg.  

Een kritieke situatie

Hulpverleners ter plaatse vertellen dat kinderen flauwvallen door ernstig tekort aan eten en drinken, en gezinnen verblijven soms dagen in hun auto voordat ze de grens over kunnen. Aan hygiëneproducten en medicijnen is een groot gebrek, wat het voor ziekenhuizen nog moeilijker maakt het groeiende aantal gewonden te behandelen. Vanwege de kritieke situatie verlaten duizenden mensen – waaronder veel zieken en ouderen – het gebied, en de verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. Mensen komen vaak vermoeid in Armenië aan. Ze hebben uren in de rij gestaan om de grens over te steken. Het is koud en ze hebben weinig voedsel.

Hulp in het gebied 

Het Rode Kruis is momenteel als enige humanitaire organisatie aanwezig in het gebied. Ongeveer 450 hulpverleners en vrijwilligers staan dag en nacht klaar om tienduizenden mensen te helpen. Zo hebben 70.000 mensen al psychosociale hulp ontvangen, onder wie veel kinderen. Voor hen zijn speciale ruimtes ingericht, waar ze kunnen spelen en weer even kind kunnen zijn. Hulpverleners delen luiers, kleding en dekens uit bij opvangcentra voor mensen die hun huis moesten verlaten en zorgen voor eten en drinken, zoals tarwebloem, zout, zonnebloemolie en water. Daarnaast helpen ze familieleden die elkaar kwijt zijn geraakt op de vlucht om weer in contact te komen met elkaar.

Er is een groot gebrek aan medische hulp. Hulpverleners ter plaatse doen wat ze kunnen. Ze brengen medische goederen en ondersteunen bij het organiseren van evacuaties van gewonden. Ook zijn er specialisten van het Rode Kruis in het gebied aanwezig die zich richten op gezondheidszorg, forensische opsporing en het veilig maken van mijnvelden.

Update 18 oktober:
Op 19 oktober is het een maand geleden dat de vijandelijkheden in Armenië/Azerbeidzjan escaleerden. Ongeveer 100.000 mensen zijn gevlucht voor het conflict en proberen zich te vestigen in Armenië. Met steun van het Internationale Rode Kruis helpt het Armeense Rode Kruis ontheemde gezinnen in het hele land met eerste levensbehoeften, zoals voedsel, dekens en huishoudelijke benodigdheden. Ook bieden ze kindvriendelijke ruimtes aan: de Smiley Clubs. Hier kunnen kinderen na school naartoe om te spelen en om hulp te krijgen bij hun huiswerk. Voor sommigen helpt het ook om te gaan met de enorme emotionele impact die ze hebben ervaren.

Rode Kruis-teams zijn gemobiliseerd om ontheemden op te vangen op humanitaire servicepunten en hen te voorzien van voedsel, water, eerste hulp en broodnodige psychosociale ondersteuning.

De winter op komst

Het wordt nu kouder en daardoor is het belangrijk dat er voor de lange termijn onderdak komt. De meeste mensen verblijven nu in noodopvanglocaties of bij gastgezinnen, maar dit zijn enkel tijdelijke oplossingen. In twee tenten van het Rode Kruis bij de grens zijn de afgelopen weken maar liefst 40.000 mensen tijdelijk opgevangen. Het Rode Kruis denkt ongeveer 20 miljoen euro nodig te hebben om de hulp op te schalen en mensen de komende tijd de juiste hulp te bieden.

Toegang    

Het Rode Kruis voert gesprekken met alle betrokken partijen om ons levensreddende werk te kunnen uitvoeren. We roepen alle betrokken partijen op om toegang te verlenen, zodat wij de bevolking kunnen helpen in de getroffen gebieden. Dat we toegang hebben tot deze gebieden is te danken aan onze neutrale positie. Het Rode Kruis kiest nooit kant in een conflict. Ons doel is om het menselijk lijden te verzachten en te voorkomen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we toegang hebben tot het gebied. 

Hoe we dat precies doen, leggen we uit in de video hieronder.

Klaarstaan voor iedereen in nood

Een rood kruis betekent wereldwijd: ‘niet schieten’. Het betekent dat onze hulpverleners tijdens een conflict geen partij kiezen en simpelweg iedereen helpen die in nood verkeert. Zo kan het Rode Kruis er zijn voor mensen tijdens een conflict, dus ook voor slachtoffers van het geweld in Armenië/Azerbeidzjan.

Meest recente berichten