Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: 800.000 mensen direct getroffen door aardbeving Haïti

Geplaatst op 16 augustus 2021

Zo’n 800.000 mensen zijn volgens het Rode Kruis direct getroffen door de aardbeving die zaterdag plaatsvond op Haïti. Dit aantal kan nog verder oplopen, omdat nog niet alle plattelandsgebieden zijn bereikt na de aardverschuivingen. Daarnaast is de tropische depressie Grace op komst, die mogelijk dezelfde gebieden treft als de aardbeving. De hulporganisatie inventariseert momenteel op de grond en vanuit de lucht waar de nood het hoogst is. Daarnaast bieden Rode Kruis-hulpverleners nog steeds ondersteuning bij zoek- en reddingsacties, acute medische zorg en onderdak.

Het aantal doden is inmiddels gestegen tot bijna 1.300, meer dan een verdubbeling binnen een dag. Het aantal gewonden is momenteel ruim 5.700. Ook zijn zo’n 13.694 huizen ernstig beschadigd of mogelijk volledig verwoest. Dit aantal kan nog verder oplopen. Volgens de hulporganisatie zijn na een eerste indruk meer dan 800.000 mensen direct getroffen door de aardbeving. Een deel van het gebied is alleen bereikbaar per vliegtuig of boot.

Tropische depressie

Hoewel de storm is afgezwakt naar een depressie, maakt het Rode Kruis zich zorgen over de gevolgen van de tropische depressie Grace die vandaag naar verwachting over het land raast. Veel mensen zullen tijdens de verwachte regenval buiten moeten wachten of in onveilige schuilplaatsen moeten verblijven. De hulporganisatie houdt er rekening mee dat er meerdere aardverschuivingen en plotselinge overstromingen kunnen ontstaan.

Schade in kaart brengen vanuit de lucht

Het Rode Kruis brengt de komende tijd zowel vanuit de lucht als vanaf de grond in kaart wat de totale schade is. Een speciaal data- en digitaalteam van het Nederlandse Rode Kruis analyseert aan de hand van satellietkaarten waar de schade het grootst is en waar de nood het hoogst is. Op de grond zijn Rode Kruis-hulpverleners waar mogelijk ter plaatse om de schade op te nemen, hulp te verlenen en toegang te krijgen tot alle getroffen gebieden.

Het Rode Kruis ondersteunt sinds zaterdag bij zoek- en reddingsacties in de zwaar getroffen gebieden. Naast de reddingsacties en het verlenen van eerste hulp wordt er gekeken hoe noodhulpgoederen vanuit de Dominicaanse Republiek en de regio zo snel mogelijk ter plaatste kunnen worden gebracht. In die noodhulppakketten zitten onder andere plastic zeilen, eerstehulppakketten voor persoonlijke hygiëne en watertabletten.

Giro 5125

Het Rode Kruis opende zondag Giro 5125 voor de slachtoffers van de dodelijke aardbeving op Haïti. De hulporganisatie heeft ruim 9 miljoen euro nodig om hulp te bieden aan de mensen die onmiddellijke hulp nodig hebben. Het is van levensbelang dat mensen de komende tijd toegang hebben tot medische zorg, onderdak en schoon (drink-)water en sanitair. Ook om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Haïti kampt regelmatig met natuurrampen zoals aardbevingen, orkanen en overstromingen. Ook is het een van de armste landen ter wereld. Deze combinatie maakt de bevolking erg kwetsbaar. Het Rode Kruis benadrukt het belang van acute hulp in een dergelijke noodsituatie.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer