Word vrijwilliger Doneer

Eén jaar conflict in Soedan: extreem geweld en honger

Geplaatst op 15 april 2024

Stel je voor: je bent niet veilig en wil vluchten, maar je wordt omringd door geweld. Je hebt geen idee waar je familie is en je weet niet waar je nog eten vandaan kan halen. Misschien hoor je er weinig over, maar er is al een jaar een vernietigend conflict gaande in Soedan. Het extreme geweld en het tekort aan voedsel raken miljoenen mensen.

In Soedan is al een jaar lang een gewapend conflict aan de gang tussen het regeringsleger en een gewapende groepering. Het conflict heeft al tienduizenden mensen het leven gekost en gaat gepaard met enorme plunderingen en seksueel geweld. Kort gezegd: een enorme humanitaire crisis.

Tekort aan alles

Dorpen zijn leeggeplunderd, het voedsel raakt op, en de laatste voorraden zijn door overstromingen verloren gegaan. Duizenden mensen in Soedan sterven van de honger in een gebied dat afgesloten is door geweld. De waterleidingen zijn vernield, waardoor er geen drinkwater meer is en mensen zijn aangewezen op vervuilde rivieren waaruit ze zich moeten wassen en drinken. Daarnaast is er geen brandstof meer, geen elektriciteit en dus ook geen internetverbinding. Terwijl internet juist zo belangrijk is om in contact te komen met hulpverlening.

Ingestorte gezondheidszorg

Door het extreme geweld in Soedan is het voor veel ziekenhuizen niet mogelijk om open te blijven. Terwijl mensen door de slechte omstandigheden en het uitbreken van ziektes juist veel hulp nodig hebben.

Tussen de gevechten door doen duizenden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, er al een jaar alles aan om hulp te bieden. En dit terwijl de hulpverleners zelf ook veel verloren zijn en in angst leven en werken. Ze zorgen voor eerste medische hulp, delen voedselpakketten uit, herstellen waterpunten en delen chlorinetabletten uit om water te zuiveren. Daarnaast is er een chirurgisch medisch team aanwezig om mensen te opereren die gewond zijn geraakt.

Miljoenen mensen op de vlucht

Geen enkel ander conflict in de wereld eist zo’n zware tol als het gaat om migratie. Meer dan 8.6 miljoen mensen vluchtten naar buurlanden en de vluchtelingenkampen zitten overvol, vooral met vrouwen en kinderen. Zij zijn vaak alleen op de vlucht en komen helemaal uitgeput aan in een andere provincie of een buurland. Veel zijn hun familie kwijt.

Zo ook Antasar Jouma Adam. Zij vluchtte samen met haar zoon aan het begin van het conflict naar Port Soedan, een stad in het noorden van het land. Maar ze weet niet waar de rest van haar familie is. Haar man en meer dan zestien andere familieleden worden vermist.

Het Rode Kruis helpt vrouwen als Antasar en honderden andere mensen om in contact te komen met hun vermiste familieleden. Zo zetten we in veel vluchtelingenkampen een telefoonverbinding op, zodat mensen contact kunnen opnemen met familie en geliefden. In een jaar tijd waren er al 20.000 emotionele telefoongesprekken tussen familieleden. Daarnaast helpen onze hulpverleners ook bij de moeilijke taak om lichamen te identificeren en te begraven.

Antasar Jouma Adam met haar zoon
De Soedanese Antasar Jouma Adam met haar zoon in gesprek met een hulpverlener van het Rode Kruis.

Niet vergeten

Ondanks de hulp die momenteel geboden wordt lijkt de situatie uitzichtloos. Derk Segaar, hoofd Internationale hulp van het Rode Kruis vertelt over de situatie: “Terwijl de wereld er nog amper aandacht voor heeft, neemt de nood in Soedan elke dag verder toe. Veiligheid is een luxe geworden die velen zich niet kunnen veroorloven. Huizen, scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en mensen wonen in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Een crisis op deze schaal mogen we niet vergeten.”

Wij blijven helpen

Door alle crises in de wereld, verdwijnt de aandacht voor het conflict in Soedan naar de achtergrond. Miljoenen Soedanezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven, maar de financiering voor deze crisis blijft achter. Zo haalden we wereldwijd pas 15% van de benodigde €60 miljoen op. Ben jij de Soedanezen niet vergeten en wil jij ook meehelpen? Een donatie doen kan op giro 6868 onder vermelding van ‘Soedan’ of via de knop hieronder.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?