Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Ramp op ramp scenario dreigt voor Haïti. Snelle hulp is nodig

Geplaatst op 19 augustus 2021

Teller Giro 5125-actie voor Haïti op ruim1 miljoen euro

De hulpverlening in Haïti blijft volgens het Rode Kruis een race tegen de klok. De kans en het risico dat Haïti opnieuw getroffen wordt door een storm is zeer hoog. Het land staat aan het begin van het orkaanseizoen. Mensen hebben alle hulp en ondersteuning nodig die mogelijk is. Het Rode Kruis brengt op dit moment noodvoorraden en goederen naar de meest zwaar getroffen steden zoals Les Cayes en vervoert gewonden terug naar ziekenhuizen in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haiti.  

De combinatie van de verwoestende aardbeving en tropische storm Grace aan het begin van het orkaanseizoen, beangstigt de Haïtianen. “We horen verhalen uit de getroffen gebieden van mensen die van alles onder het puin vandaan probeerden te halen om zich te beschermen tegen Grace. Om het vervolgens meteen daarna weggeblazen te zien worden”, aldus Naomi Nolte, woordvoerder van het Rode Kruis in Port-au-Prince.

Het aantal doden en gewonden op Haïti is inmiddels gestegen tot ruim 2100 doden en meer dan 12000 gewonden. Ook worden er nog steeds mensen vermist. Eerder meldde het Rode Kruis al dat er zo’n 84.225  huizen ernstig beschadigd zijn of verwoest na de dodelijke aardbeving van afgelopen zaterdag op Haïti. En nog steeds zijn niet alle gebieden bereikt na de dodelijke aardbeving van afgelopen zaterdag. De beving op tien kilometer diepte was tot in Jamaica te voelen en trof ruim 800.000 mensen direct.  

Logistieke uitdaging

De grootste uitdaging volgens het Rode Kruis op dit moment is om over het land alle getroffen gebieden te bereiken en om de mensen van eerste hulp te voorzien. Er is nog steeds grote behoefte aan medische ondersteuning en opvang. Door de aardbeving, naschokken en overstromingen als gevolg van de tropische depressie Grace, zijn landelijke gebieden moeilijk te bereiken. Wegen naar bijvoorbeeld Jeremie of Maniche, zijn geblokkeerd of beschadigd. 

Om humanitaire hulpverleners en goederen zo snel mogelijk in alle getroffen gebieden te krijgen wordt met man en macht gewerkt aan een humanitaire corridor met vluchten, helikopters, boten en waar mogelijk via de weg. Donderdag komt een vliegtuig met hulpgoederen aan vanuit Panama. Het Rode Kruis stuurt de beste mankrachten om de lokale noodhulp operaties te ondersteunen, waaronder een expert team in het opzetten van voedsel en goederen distributies. Dit team assisteert ook bij het opzetten van noodopvang. Tegelijkertijd kijkt de hulporganisatie hoe het gepaste hulp kan verlenen in de dagen en weken die volgen. Zo zullen wij onze expertise inzetten om getroffen gebieden te voorzien van schoon drinkwater. Het Rode Kruis verwacht eind van de week een nauwkeuriger beeld te kunnen geven van de omvang van de ramp als de teams in de periferie van de getroffen gebieden zijn aankomen. 

Tussenstand Giro 5125

Ondertussen staat de teller van de Giro 5125-actie voor de slachtoffers van Haïti op ruim 1 miljoen euro. Het Rode Kruis noemt het hartverwarmend dat Nederlanders meeleven met de mensen in Haïti en iets geven. Zeker in deze tijd van de coronapandemie en de ontwikkelingen elders in de wereld en dichter bij huis in Limburg.  “Om de ruim 800.000 mensen die direct zijn getroffen de komende tijd van de eerste noodhulp te kunnen voorzien, is veel nodigHet is van levensbelang dat mensen de komende tijd toegang hebben tot medische zorg, onderdak en schoon (drink-) water en sanitair”. Aldus Marieke van Schaik, directeur van Rode Kruis Nederland.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten