Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis, de aardbeving in Haïti en de ‘zes huizen’: hoe zit dat precies?

Geplaatst op 01 juli 2022

Online krijgen we regelmatig vragen over een gerucht rondom het Rode Kruis. Na de aardbeving op Haïti in 2010 heeft het Amerikaanse Rode Kruis van donateurs veel geld ontvangen, maar daar zou de organisatie slechts zes huizen mee hebben gebouwd. Klopt dat? Hieronder lees je hoe het zit.

Waar gaat het verhaal met de ‘zes huizen’ over?

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een krachtige aardbeving. Ruim 1,3 miljoen mensen hadden plotseling geen dak meer boven het hoofd. Hulporganisaties kwamen massaal in actie om de Haïtianen te helpen. Zo startten de Samenwerkende Hulporganisaties in Nederland een Giro555-actie voor Haïti.

In de Verenigde Staten vroeg het Amerikaanse Rode Kruis om steun voor Haïti. De organisatie haalde bijna een half miljard dollar op. Een enorm bedrag dus. Maar volgens critici heeft het Amerikaanse Rode Kruis dit geld niet goed besteed. De organisatie zou er zelfs maar zes huizen van hebben gebouwd.

Klopt het dat het Amerikaanse Rode Kruis maar zes huizen heeft gebouwd van dit geld?

Hoe het Amerikaanse Rode Kruis het geld precies heeft besteed, kun je het beste lezen in de verklaring op de website van de organisatie. Hieronder een aantal belangrijke punten uit die verklaring:

  • Er zijn tijdens een proefproject zes huizen gebouwd en dit project is daarna gestaakt, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit de enige hulp is die de organisatie heeft geleverd in Haïti. De Amerikanen hebben meer dan 100 hulpprojecten in het land gesteund. Zomaar wat voorbeelden van hun hulp:
    • Er werden 860.000 dekzeilen uitgedeeld.
    • Er werden samen met andere organisaties tijdelijke huizen gebouwd voor bijna 31.000 mensen.
    • Meer dan 54.000 mensen kregen onderdak in een huis dat was opgeknapt met financiële steun van het Amerikaanse Rode Kruis.
    • Naast onderdak is geld gegaan naar noodhulp, gezondheidszorg, water en hygiëne, levensonderhoud, cholerapreventie en voorbereiding op volgende natuurrampen.
  • Wel is het Amerikaanse Rode Kruis veel moeilijkheden tegengekomen tijdens het helpen in Haïti. Daardoor is de hulpverlening anders verlopen dan van tevoren was gepland.

Wat is er met het geld gebeurd dat in Nederland is gedoneerd?

Bij de Giro555-actie is €111 miljoen opgehaald, daarvan is €20.368.278 naar het Nederlandse Rode Kruis gegaan. Wij hebben het geld van Nederlandse donateurs voor een groot gedeelte besteed in de noodhulpfase. Dat is de fase direct na een natuurramp. Daarnaast hebben we vooral geld uitgegeven aan water- en sanitatieprojecten en gezondheidszorgprojecten. Je vindt een uitgebreide rapportage van de bestedingen op de website van Giro555.

Om verwarring te voorkomen: dit gaat over de donaties na de aardbeving in Haïti in 2010. In 2021 is het land opnieuw door een aardbeving getroffen. Ook toen vroegen we jullie steun om mensen in het land te helpen. Je leest op deze pagina hoe we Haïti met dat geld hebben geholpen.

Weten waarvoor je doneert

Het Rode Kruis helpt mensen in nood in 192 landen. Dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze donateurs. Daarom laten we altijd weten wat er met jouw geld is gebeurd. Je leest het bijvoorbeeld in onze jaarverslagen.

Meest recente berichten