Word vrijwilliger Doneer

Track & trace: zo bereikt een hulppakket mensen die zijn getroffen door de aardbeving in Haïti

Geplaatst op 14 september 2021

Hoe krijg je hulpmiddelen naar een rampgebied? Dat is een stuk minder eenvoudig dan een pakketje bezorgen in Nederland. Vooral omdat veel wegen onbegaanbaar zijn geworden. Naomi Nolte is als persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis aanwezig in Haïti en legt uit hoe de track & trace van een hulppakket eruit zou zien.

Stap 1. ‘Uw pakket verlaat ons distributiecentrum’

In allerlei landen gaat men aan de slag om hulpgoederen naar Haïti te sturen. Bijvoorbeeld in het nabijgelegen Panama en de Dominicaanse Republiek, maar ook het Rode Kruis in Canada en Frankrijk komen in actie en er is een schip van de Nederlandse Marine.

De goederen komen per boot of vliegtuig naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. In die stad is tijdens deze beving geen schade ontstaan. Port-au-Prince ligt ‘slechts’ 150 kilometer van het getroffen gebied, maar die afstand kan flink tegen gaan vallen. De wegen, die normaal al slecht waren, zijn door de aardschokken beschadigd. Je doet er zeker een halve of hele dag over om het aardbevingsgebied te bereiken.

In deze eerste fase na de ramp wordt al actieve hulp geboden door de vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis. Denk bijvoorbeeld aan zoek- en reddingsacties, acute medische hulp en psychosociale ondersteuning. Naomi: “We zijn altijd in Haïti, we komen niet alleen invliegen als er een ramp is. Dat helpt. Alle vrijwilligers komen uit het gebied en uit de gemeenschappen zelf.” 

Stap 2: ‘Bepalen van het afleveradres’

Welke hulp is waar nodig? Om dat in kaart te brengen, moeten speciale teams naar het getroffen gebied om de schade en de noden in kaart te brengen. Dat is een puzzel op zich, want de wegen zijn behoorlijk beschadigd. Omdat de helikopter snel ter plaatse kan komen, zijn in de eerste week mensen heen en weer gevlogen naar het gebied. Zij onderzoeken wat er moet gebeuren, waar steun nodig is en hoe de gewenste goederen er het best kunnen komen. Je wilt voorkomen dat je twee keer spullen geeft aan de een, terwijl iemand anders die spullen harder nodig heeft en niet wordt bereikt.

Daarnaast is een veilige plek nodig om hulpgoederen op te slaan. Voordat de aardbeving plaatsvond, waren er al andere problemen in Haïti. Het land lijdt onder grote politieke onrust en in sommige gebieden is de veiligheid van medewerkers niet te garanderen. Om bepaalde gebieden te bereiken, moeten er eerst gesprekken plaatsvinden met lokale partijen vóórdat hulpkonvooien erdoor kunnen. Naomi: “Logistiek is het altijd wel op te lossen, maar veiligheid staat voorop. We willen voorkomen dat onze hulpverleners in een gevaarlijke situatie terecht komen, zoals een overval. Het helpt dat we altijd gebruikmaken van lokale chauffeurs en zoveel mogelijk werken met mensen uit de gemeenschappen zelf.” 

Een onzekere veiligheidssituatie betekent ook dat je je goederen niet zomaar ergens kan neerzetten. Naomi Nolte daarover: “We willen gewoon zeker weten dat die kostbare hulpgoederen terecht komen bij de mensen die het het hardst nodig hebben. Onze neutrale positie zorgt ervoor dat wij met iedereen in gesprek kunnen. Zo loopt onze hulp nooit via de overheid, maar altijd via het Rode Kruis.”

Stap 3: ‘De bezorger is onderweg’

Na al het inventariseren kunnen eindelijk de hulpgoederen op de juiste plek worden bezorgd. Helikopters bieden daarbij geen oplossing, daar kan je geen grote hoeveelheden goederen mee verplaatsen. Ook vliegtuigen inzetten is hier onhaalbaar, aangezien vliegoperaties logistiek gezien heel ingewikkeld zijn. In sommige gevallen zijn daarom boten ingezet.

Het bezorgen van al die hulppakketten blijft voorlopig nog een dagelijkse uitdaging. Inventariseren, plannen, overleggen, organiseren en uitvoeren, dezelfde stappen moeten steeds doorlopen worden om de juiste hulp op de juiste plek te krijgen. Vanwege de veiligheid is het lastig om hulpgoederen in de getroffen gebieden te krijgen en veilige opslag is schaars. Het orkaanseizoen is nog in volle gang, dus het gevaar van natuurgeweld ligt altijd op de loer.

Naomi ziet dan ook dat mensen enorm blij zijn als de hulp van het Rode Kruis hen bereikt: “Men komt naar ons toe voor hulp en geven daarbij aan het fijn te vinden dat we er zijn. Veel mensen spreken me aan en willen in gesprek. Ik hoor veel dankbaarheid.”


Meest recente berichten