Word vrijwilliger Doneer

Track & Trace voor hulppakket Haïti

Geplaatst op 14 september 2021 door lbosman

Hoe krijg je hulpmiddelen naar een rampgebied? Dat is een stuk minder eenvoudig dan een pakketje bezorgen in Nederland. Laten we de hulpakketten proberen te volgen met onze track & trace.

Hoe komen hulpmiddelen op de juiste plek? Naomi Nolte, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, reisde af naar Haïti en ziet met eigen ogen hoe ingewikkeld hulpverlening kan zijn in een kwetsbaar land.

Stap 1. ‘Uw pakket verlaat ons distributiecentrum’

In allerlei landen gaat men aan de slag om hulpgoederen naar Haïti te sturen, zoals hulp uit Panama en de Dominicaanse Republiek, een schip van de Nederlandse Marine en het Rode Kruis in Canada en Frankrijk. De goederen komen per boot of vliegtuig naar de Haïtiaanse hoofdstad Port au Prince. In die stad is tijdens deze beving geen schade ontstaan. Het is vanaf Port-au-Prince ook ‘maar’ 150 kilometer naar het getroffen gebied. Maar de wegen, die normaal al slecht waren, zijn door de aardschokken beschadigd. Je doet er zeker een halve of hele dag over om het gebied te bereiken.

In deze eerste fase na de ramp wordt al actieve hulp geboden door de vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis zoals zoek- en reddingsacties, acute medische hulp en psychosociale ondersteuning. Want ook in Haïti heeft het Rode Kruis een eigen netwerk van hulpverleners. Deze zijn ter plaatse in het rampgebied bezig met hulpverlenen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis van Jérémie. Naomi: “We zijn altijd in Haïti, we komen niet alleen invliegen als er een ramp is. Dat helpt. Alle vrijwilligers komen uit het gebied en uit de gemeenschappen zelf.” 

Stap 2: ‘Bepalen van het afleveradres’

Welke hulp is waar nodig? Om dat in kaart te brengen moeten speciale teams naar het getroffen gebied om de schade en de noden in kaart te brengen. Dat is een puzzel op zich, want de wegen zijn behoorlijk beschadigd. Omdat de helikopter snel ter plaatse kan komen, zijn in de eerste week mensen heen en weer gevlogen naar het gebied. Zij onderzoeken wat er moet gebeuren, waar steun nodig is en hoe de gewenste goederen er het best kunnen komen. Je wilt voorkomen dat je dubbel spullen geeft aan de een, terwijl iemand anders misschien die spullen harder nodig heeft en je die mensen vervolgens niet kunt helpen.

Daarnaast is een veilige plek nodig om hulpgoederen op te slaan. Voordat de aardbeving plaatsvond, waren er al andere problemen in Haïti. Het land lijdt onder grote politieke onrust en in sommige gebieden is de veiligheid van medewerkers niet te garanderen. Om bepaalde gebieden te bereiken, moeten er eerst gesprekken plaatsvinden met lokale partijen vóórdat hulpkonvooien erdoor kunnen. Naomi: “Logistiek is het altijd wel op te lossen, maar veiligheid staat voorop. We willen voorkomen dat onze hulpverleners in een gevaarlijke situatie terecht komen, zoals een overval. Het helpt dat we altijd gebruik maken van lokale chauffeurs en zoveel mogelijk werken met mensen uit de gemeenschappen zelf.” 

Een onzekere veiligheidssituatie betekent ook dat je je goederen niet zomaar ergens kan neerzetten. Naomi Nolte daarover: “We willen gewoon zeker weten dat die kostbare hulpgoederen terecht komen bij de mensen die het het hardst nodig hebben. Onze neutrale positie zorgt ervoor dat wij met iedereen in gesprek kunnen. Zo loopt onze hulp nooit via de overheid, maar altijd via het Rode Kruis.”

Stap 3: ‘De bezorger is onderweg’


Na al het inventariseren kunnen eindelijk de hulpgoederen op de juiste plek worden bezorgd. In sommige gevallen zijn er boten ingezet om hulpgoederen in het getroffen gebied te krijgen. Helikopters bieden geen oplossing: daar kan je geen grote hoeveelheden goederen mee verplaatsen en ook vliegtuigen inzetten is hier onhaalbaar, aangezien vliegoperaties logistiek gezien heel ingewikkeld zijn.

Het bezorgen van al die hulppakketjes blijft voorlopig nog een dagelijkse uitdaging. Inventariseren, plannen, overleggen, organiseren en uitvoeren, dezelfde stappen moeten steeds doorlopen worden om de juiste hulp op de juiste plek te krijgen. Vanwege de veiligheid is het lastig om hulpgoederen in de getroffen gebieden te krijgen en veilige opslag is schaars. Het orkaanseizoen is nog in volle gang, dus het gevaar van natuurgeweld ligt altijd op de loer.

Vertrouwen

Naomi vindt het goed te zien dat de Haïtianen ondanks alle persoonlijke tegenslagen met vertrouwen blijven kijken naar de hulp die het Rode Kruis biedt: “Men komt naar ons toe voor hulp en geven daarbij aan het fijn te vinden dat we er zijn. Veel mensen spreken me aan en willen in gesprek. Ik hoor veel dankbaarheid.”


Meest recente berichten