Word vrijwilliger Doneer

Winter in Afghanistan zorgt voor onzichtbare humanitaire ramp

Geplaatst op 16 januari 2024

Meer dan 28 miljoen mensen in Afghanistan hebben direct humanitaire hulp nodig, vooral nu de temperaturen onder het vriespunt zakken en sneeuw valt. Duizenden mensen hebben dringend behoefte aan onderdak omdat ze hun huizen hebben verloren door de verwoestende aardbeving drie maanden geleden. Daarnaast zijn ongeveer een half miljoen Afghanen op zoek naar een veilige plek nadat ze gedwongen werden terug te keren vanuit Pakistan.

Miljoenen Afghanen hadden al humanitaire hulp nodig. Maar liefst 85% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land had vorig jaar te maken met overstromingen, dodelijke aardbevingen en een vluchtelingenstroom vanuit Pakistan. Daardoor nemen de noden alleen maar meer toe. Veel mensen wonen in tenten, hebben bijna geen geld en weinig eten. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van voedselpakketten, cashhulp en tijdelijke onderkomens van onder andere het Rode Kruis.

Hulpverleners van de Rode Halve Maan helpen slachtoffers met water, voedsel en medische hulp.

Een dodelijke aardbeving

De dodelijke aardbeving in de provincie Herat verwoestte begin oktober bijna vierhonderd dorpen in het noordwesten van Afghanistan, met duizenden kapotte huizen en vele slachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen. Nu de winter toeslaat, hebben de mensen in deze regio het extra zwaar. De Afghaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Afghanistan heet, bouwde tijdelijke onderkomens en deelt voedselpakketten uit, met daarin rijst, dadels en meel.

Er is nog veel meer geld nodig om ervoor te zorgen dat mensen de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben, om de bitterkoude nachten door te komen. De Rode Halve Maan helpt met tijdelijke onderkomens een heeft speciale ingenieurs in dienst om te helpen met de wederopbouw. De huizen die door de aardbeving zijn verwoest, waren gemaakt van modder of klei en met de hand gebouwd. Door de huizen te verstevigen met metaal of hout, zijn ze voortaan beter bestand tegen een aardbeving. Ook helpen we gezinnen met cashhulp, financiële steun is nodig om de bevolking te helpen de bittere kou te doorstaan.

Graven om warm te blijven

Veel mensen leven onder barre omstandigheden. Abdul en zijn gezin zijn door de aardbeving hun huis kwijt geraakt. Om zijn vier jonge kinderen warm te houden, graaft hij een geïmproviseerd onderkomen. Dat biedt meer bescherming tegen de bijtende kou en de harde wind dan de tent. Vooral ’s nachts, rilden zijn kinderen nacht na nacht.

Abdul graaft een onderkomen voor zijn gezin om warm te blijven in de koude nachten.

Uit het land gezet

Niet alleen de getroffenen van de aardbeving hebben een warm onderkomen nodig. Aan de andere kant van het land steken honderdduizenden Afghanen de grens over vanuit Pakistan. Zij woonden in Pakistan zonder verblijfspapieren en keren nu noodgedwongen terug naar Afghanistan. Anders lopen ze de kans om opgepakt te worden. Hulpverleners van de Rode Halve Maan delen elke dag 1.500 voedselpakketten uit aan families die de grens oversteken, met daarin rijst, dadels, fruit, groenten en water. Ook delen ze dekens uit.

Dat is nog lang niet voldoende om iedereen te helpen. Er zijn miljoenen euro’s extra nodig om de hulp te bieden die de Afghaanse bevolking zo hard nodig heeft. Alleen dan kunnen onze hulpverleners zorgen voor meer voedsel, cashhulpverlening en warme onderkomens voor miljoenen Afghanen.

Help de mensen in Afghanistan de winter door

Nu de temperaturen in het land onder het vriespunt komen, hebben duizenden mensen een warm onderkomen nodig. Door verschillende natuurrampen het afgelopen jaar wonen veel mensen in tenten, hebben ze bijna geen geld en weinig te eten. Help mensen in Afghanistan de winter doorkomen door hen te steunen met een donatie.

Meest recente berichten