Word vrijwilliger Doneer

Meerdere zware aardbevingen verwoesten West-Afghanistan, ravage groter dan gedacht

Laatste update: 12 oktober 2023
Geplaatst op 08 oktober 2023

Het noordwesten van Afghanistan is getroffen door meerdere aardbevingen, waarvan de sterkste een kracht van 6.3 op de schaal van Richter had. Ruim duizend mensen zijn om het leven gekomen en velen, onder wie veel kinderen en ouderen, worden nog vermist. De schade is gigantisch.   

Op 7 oktober vond de eerste reeks zware aardbevingen plaats in Afghanistan, gevolgd door een aardbeving op 11 oktober. Het epicentrum van de bevingen vond plaats in het noordwesten van het land, zo’n 40 kilometer van de stad Herat. Deze stad telt ongeveer vijfhonderdduizend inwoners. De ravage in de stad is groot. Ook de steden Kashkak, Siah Ab en Sin Jo zijn compleet verwoest.  

Hulp is dringend 

Hulpverleners van de Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Afghanistan heet, zijn ter plaatse en laten weten dat de schade nog groter is dan ze hadden verwacht. Het wordt steeds duidelijker hoe groot de ramp is. De behoefte aan hulp is dringend. Elke seconde telt en kan het verschil maken tussen leven en dood.

Het Rode Kruis ondersteunt bij het zoeken naar overlevenden onder het puin en bij het bergen van lichamen. Hulpverleners bieden medische hulp aan gewonde mensen. Zestien mobiele klinieken zijn naar het gebied gebracht om gewonden te verzorgen. Daarnaast zetten hulpverleners tenten op, zodat de mensen van wie hun huis is verwoest, niet buiten hoeven te slapen. Ook hebben vrijwilligers onder andere water, dekens, kleding en voedsel uitgedeeld.  

Helaas zijn er ook veel mensen omgekomen door de aardbeving. Onze gedachten gaan uit naar de families en vrienden die door de ramp hun dierbaren zijn verloren.  

Hulpverleners Rode Kruis Afghanistan deelt water uit na de aardbeving in 2023
Hulpverlening in het getroffen gebied.

Land gebukt onder veel verdriet 

Het is niet de eerste keer dat Afghanistan te maken heeft met een aardbeving. Vorig jaar nog werd het zuidoosten van het land getroffen. Ook hier kwamen veel mensen om het leven. Daarnaast gaat het land ook al jaren gebukt onder een aanhoudend conflict en grote voedselarmoede. Door het conflict is de gezondheidssector in het land volledig ingestort. En dat terwijl de nood zo hoog is in het land.  

Het Rode Kruis in Afghanistan 

Afghanistan is één van de armste landen ter wereld. Miljoenen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Deze ramp komt daar nog eens bovenop. Hulp is hard nodig. Het Rode Kruis helpt slachtoffers van de aardbeving met medische hulp, voedsel, water en onderdak. Wil je de slachtoffers in Afghanistan helpen? Dan kun je een donatie doen op rekeningnummer NL33INGB0000000881, onder vermelding van ‘Aardbeving Afghanistan’, of via de knop hieronder.

Meest recente berichten