Word vrijwilliger Doneer

Laatste update: 13 september 2021

Wanneer orkaan Irma op woensdag 6 september 2017 over het Caribisch gebied trekt, krijgt Sint-Maarten de volle laag. Maar liefst 91% van de gebouwen op het eiland raakt beschadigd. Eilandbewoners blijven ontredderd achter. Sommigen zijn alles kwijt en hebben schoon drinkwater, eten en onderdak nodig. Daarnaast moeten huizen, scholen en bedrijven opnieuw worden opgebouwd.

Nederland komt snel in actie en geeft gul. Op Giro 5125 komt € 19,9 miljoen binnen. Op deze pagina lees je wat we precies met de donaties hebben gedaan om de Sint-Maartenaren te helpen.

91%

van de gebouwen op Sint-Maarten raakte beschadigd door orkaan Irma

Sint-Maarten

Zo is jouw donatie besteed

Nederland gaf € 19,9 miljoen voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten. Wat is er precies met jouw donatie gebeurd? Je leest het in onze terugkoppelingen. Download de rapportages (pdf) voor een uitgebreid verslag van onze hulpverlening op Sint-Maarten.

Onze hulp aan Sint-Maarten

De ravage op Sint-Maarten na Irma is groot en de eilandbewoners hebben dringend steun nodig. We hebben daarom de volgende hulp geboden:

Fase 1: Noodhulp
Wat als je plotseling geen dak meer boven het hoofd hebt? Of een keuken om in te koken? In de eerste maanden na de ramp was het belangrijk om direct in actie te komen. Daarom boden we bijvoorbeeld:
– voedselpakketten
– dekzeilen
– boodschappenbonnen
– jerrycans om water te halen

Fase 2: Langetermijnhulpverlening
De schade van een orkaan is niet binnen een paar maanden hersteld. We hielpen daarom bij de wederopbouw op Sint-Maarten. Dit deden we bijvoorbeeld door:
– hulp bij reparatie van huizen. Materialen hiervoor kopen we lokaal in, zodat de economie een extra impuls krijgt.
– bouwvakkers op te leiden en in te huren
– beroepsopleidingen en ondernemerschapscursussen aan te bieden
– mensen op te leiden om psychosociale ondersteuning te bieden
– opruimacties te organiseren in verschillende wijken
– bomen te planten en schooltuintjes aan te leggen
–  een project te financieren om afval van de orkaan te recyclen
– Sint-Maarten voor te bereiden op toekomstige rampen. Dit doen we bijvoorbeeld door te assisteren bij het opstellen van crisismanagementplannen en het trainen van vrijwilligers, maar ook door noodpakketten uit te delen met daarin spullen zoals een jerrycan, deken, batterijen, een fluitje, lamp, EHBO-setje en hygiëneproducten zoals zeep, maandverband en een tandenborstel.

Publieksinformatie
Mensen voorzien van goede informatie is een belangrijk onderdeel van hulpverlening. Op Sint-Maarten hebben we mensen bereikt met sociale media, pers en tv, pamfletten en door buurtevenementen te organiseren. Ook werd samen met jonge opkomende artiesten vijf popnummers opgenomen. De teksten bevatten informatie over wat te doen als er gevaar dreigt. Deze muziek werd gedraaid op de grootste radiostations op Sint-Maarten, maar ook op Sint-Eustatius, Anguilla en Saba. De liedjes kunnen ieder orkaanseizoen opnieuw worden ingezet om mensen te wijzen op het belang van een goede voorbereiding.

Meer over hulp bij klimaatrampen Meer over orkanen

19.9 mln.

doneerde Nederland voor de hulpverlening op Sint-Maarten

Sint-Maarten
Sint-Maarten noodhulp terugkoppeling september 2020