Sint Maarten na orkaan Irma
Laatste update: september 2022
Toen orkaan Irma op woensdag 6 september 2017 over het Caribisch gebied trok, kreeg Sint-Maarten de volle laag. Maar liefst 91% van de gebouwen op het eiland raakte beschadigd. Eilandbewoners bleven ontredderd achter. Sommigen waren alles kwijt en hadden schoon drinkwater, eten en onderdak nodig. Daarnaast moesten huizen, scholen en bedrijven opnieuw worden opgebouwd.
Nederland kwam snel in actie. Op Giro 5125 kwam maar liefst € 19,9 miljoen binnen. Op deze pagina lees je wat we precies met de donaties hebben gedaan om de inwoners van Sint-Maarten te helpen.
91%
van de gebouwen op Sint-Maarten raakte beschadigd door orkaan Irma
Zo is jouw donatie besteed
Nederland gaf € 19,9 miljoen voor de slachtoffers van orkaan Irma op Sint-Maarten. Wat is er precies met jouw donatie gebeurd? Je leest het in onze terugkoppelingen. Download de rapportages (pdf) voor een uitgebreid verslag van onze hulpverlening op Sint-Maarten.
Onze hulp aan Sint-Maarten
De ravage op Sint-Maarten na Irma was enorm. We hebben daarom de volgende hulp geboden:
Fase 1: Noodhulp
Wat als je plotseling geen dak meer boven het hoofd hebt? Of een keuken om in te koken? In de eerste maanden na de ramp was het belangrijk om direct in actie te komen. Daarom boden we bijvoorbeeld:
– voedselpakketten
– dekzeilen
– boodschappenbonnen
– jerrycans om water te halen
Fase 2: Langetermijnhulpverlening
De schade van een orkaan is niet binnen een paar maanden hersteld. We hielpen daarom bij de wederopbouw op Sint-Maarten. Dit deden we bijvoorbeeld:
– We hielpen bij reparatie van huizen. Materialen hiervoor kochten we lokaal in, zodat de economie een extra impuls krijgt.
– We hebben bouwvakkers opgeleid en ingehuurd.
– We boden beroepsopleidingen en ondernemerschapscursussen aan.
– We leidden mensen op om psychosociale ondersteuning te bieden.
– We organiseerden opruimacties in verschillende wijken.
– We plantten bomen en legden schooltuintjes aan.
– We financierden een project om afval van de orkaan te recyclen.
– We helpen Sint-Maarten nog altijd om zich voor te bereiden op toekomstige rampen. Dit doen we bijvoorbeeld door te assisteren bij het opstellen van crisismanagementplannen en vrijwilligers te trainen, maar ook door noodpakketten uit te delen met daarin spullen zoals een jerrycan, deken, batterijen, een fluitje, lamp, EHBO-setje en hygiëneproducten zoals zeep, maandverband en een tandenborstel.
Publieksinformatie
Mensen voorzien van goede informatie is een belangrijk onderdeel van hulpverlening. Op Sint-Maarten hebben we mensen bereikt met sociale media, pers en tv, pamfletten en door buurtevenementen te organiseren. Ook werd samen met jonge opkomende artiesten vijf popnummers opgenomen. De teksten bevatten informatie over wat te doen als er gevaar dreigt. Deze muziek werd gedraaid op de grootste radiostations op Sint-Maarten, maar ook op Sint-Eustatius, Anguilla en Saba. De liedjes kunnen ieder orkaanseizoen opnieuw worden ingezet om mensen te wijzen op het belang van een goede voorbereiding.
19.9 mln.
doneerde Nederland voor de hulpverlening op Sint-Maarten