Word vrijwilliger Doneer

Sint-Maarten weer opbouwen: waar laten we al dat orkaanafval?

Geplaatst op 22 januari 2018

Herinner je je de beelden van Sint-Maarten nog? Na de komst van orkaan Irma lag het eiland vol met afgebroken bomen, lantaarnpalen, ruiten. Er lagen zelfs complete dakgevels op straat. Maar… wat doe je met al dat orkaanafval?

In de eerste maanden na de ramp lag de focus van de hulpverlening op de eerste noden. Zoals voedsel en onderdak. Nu die hulpvoorziening goed op gang is, is het tijd voor de grote schoonmaak.

orkaanafval
Na orkaan Irma begonnen de inwoners van Sint-Maarten meteen met het opruimen van het orkaanafval. Het Rode Kruis gaat helpen met het recyclen van dit afval.  (© Rode Kruis)

Waar laat je al dat orkaanafval?

Voorgevels en kapotte voertuigen gooi je natuurlijk niet ‘even’ in de container. Daar is het te groot en te veel voor. Bovendien is veel afval goed te hergebruiken. Mits er natuurlijk een recyclepunt voor is.

Speciale bouwplaats

Het Rode Kruis ziet al dat orkaanafval als een kans. Op een speciaal hiervoor ingerichte bouwplaats ontwikkelen Nederlandse en lokale start-ups nieuwe producten van het orkaanafval . Ze maken bijvoorbeeld orkaanbestendige raambedekking van gebruikte dekzeilen, oud plastic en metaal. In een speciale bouwmarkt verkopen de start-ups de gerecyclede spullen.

Win-win situatie

Orkaanafval opnieuw gebruiken creëert een win-win situatie voor slachtoffers en lokale ondernemers. Het project draagt bij aan de werkgelegenheid, de huisvesting, energie en economische zekerheid op het eiland.

Dit is één van de ‘early recovery projecten’ die wordt gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint-Maarten, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Verdere hulpverlening

Naast het recyclen van orkaanafval gaat het Rode Kruis natuurlijk ook gewoon door met andere vormen van hulpverlening. Zoals het uitdelen van voedselbonnen en het beschikbaar stellen van dagelijkse schoolmaaltijden aan 4000 kinderen.

Meest recente berichten

Nijmeegse Vierdaagse 2016 - Rode Kruis vrijwilligers loopt met wandelaar

Blaren: 5 tips om ze te voorkomen

15 juli 2024

Of je nu de Nijmeegse 4Daagse loopt, een lange strandwandeling maakt, of het Pieterpad volgt, we wandelen heel wat af in Nederland. Maar de lol verdwijnt snel als je een blaar krijgt. Met deze tips voorkom je blaren en blijf jij genieten van je wandeling.

Lees meer
Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer