Word vrijwilliger Doneer

Van venijnige vaatwassers tot killer-kerstkransjes: zo overleef je het kerstdiner

Geplaatst op 21 december 2022

Kerstdiners zijn een spannende aangelegenheid. Niet alleen moet je tactisch manoeuvreren door felle politieke discussies en de ongemakkelijke vragen van je oom Gerard, er kan nog veel meer misgaan. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen als je je brandt aan het gourmetstel? Of als je tante zich verslikt in een kerstkransje? Met deze EHBO-tips word jij de held van het kerstdiner.

Spetterende vleesvervangers

Op de gourmetset ligt een spectaculaire collectie sudderende vleesvervangers, want het leek je nicht uit Amsterdam een goed idee om de gourmet dit jaar volledig vegetarisch te doen. Terwijl het zoveelste politiek gevoelige onderwerp wordt aangesneden, voel jij de sfeer onder nul dalen en besluit je jouw volledige aandacht en liefde op je kaasburger te storten. Maar als je je pannetje naar je toe trekt, vliegen de vetspetters over je hand. Een brandwond, en nu? 

Kerstkrans in je keel

Tijdens nummer 1.863 van de Top2000 wordt een schaal kerstkransjes op tafel gezet en tante Hanneke werkt er binnen no-time twee weg. Ze neemt gretig een hap van de derde, maar plots begint ze te hoesten. Ome Bert moet hard lachen, maar al snel is het niet grappig meer. Tante Hanneke is nooit zo stil en grijpt in paniek naar haar keel. Weet jij wat te doen bij verslikking?  

Te diep in het champagneglaasje gekeken 

Voor je broertje Rick is het dit jaar een speciale kerst. Hij mag voor het eerst een glaasje bubbels meedrinken. “Hij gaat het toch een keer proberen, dus dan liever bij ons thuis”, zegt je moeder. Terwijl iedereen luistert naar het zoveelste matige grapje van je vader, heeft niemand door dat Rick glaasje na glaasje naar binnen laat glijden. Een half uur later vindt je hem op de wc. Hij kijkt wazig uit z’n ogen en is slecht aanspreekbaar. Is-ie een beetje aangeschoten, of heeft hij een alcoholvergiftiging

Flauw toetje

De opmerkingen van oom Gerard worden je vader te veel en hij besluit zich even terug te trekken om therapeutisch de vaatwasser in te ruimen. Maar als hij de ijslepels in het bestekbakje stopt, haalt hij zich per ongeluk open aan een mes. Een piepklein druppeltje bloed vormt zich op zijn vinger, maar dat is voor jouw vader voldoende om volledig onpasselijk te worden. Hij valt flauw

Leer wat je moet doen bij ongelukken

Kerstdiner, nieuwjaarsborrel of zomer-barbecue: met een EHBO-cursus ben jij de held van elk event. Volg ‘m nu online of op een locatie bij jou in de buurt. 

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?