Gezellig, zo’n avondje samen drinken. Maar helaas kan het ook uit de hand lopen. Bij een alcoholvergiftiging kan iemand zelfs in coma raken. Hoe weet je of iemand een beetje dronken is, of dat het echt gevaarlijk wordt?
Hoe herken je een alcoholvergiftiging?
- Het gedrag verandert: iemand wordt vrolijk of juist somber en soms gedraagt iemand zich ongepast.
- Slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid en soms bewustzijnsverlies. Het slachtoffer heeft telkens de neiging in te dutten.
- Het slachtoffer voelt zich warm, is misselijk en geeft over, of heeft het gevoel te moeten braken.
- Een overdosis kan leiden tot een circulatiestilstand.
Wat doe je bij een alcoholvergiftiging?
- Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden aan de schouders. Lees hier meer over bewusteloosheid.
- Probeer erachter te komen of er een ander probleem kan spelen met vergelijkbare symptomen, zoals diabetes. Vraagt dit bijvoorbeeld aan bekenden van het slachtoffer. Agressief gedrag of met een ‘dubbele tong’ spreken komt bijvoorbeeld ook voor bij diabetes. Lees hier wat je moet doen als het slachtoffer diabetes heeft.
- Vermijd afkoeling: bescherm het slachtoffer met een fleece- of reddingsdeken.
- Laat een dronken slachtoffer zijn roes uitslapen, maar controleer regelmatig de ademhaling.
- Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op zijn zij (stabiele zijligging), omdat er kans is op braken.
- Waarschuw de politie als iemand die dronken is aan het verkeer wil deelnemen.
Download de gratis EHBO-app
Hoe moet je reanimeren? En moet je een blaar nu wel of niet doorprikken? Met onze gratis EHBO-app heb je alle EHBO-instructies altijd op zak.