Word vrijwilliger Doneer

Help de slachtoffers van de overstromingen in Libië

In september 2023 kwam er hartverscheurend nieuws uit Libië. Storm Daniel – de dodelijkste en meest verwoestende tropische storm ooit gemeten in de Middellandse Zee – nam het leven van duizenden mensen en tienduizenden raakten vermist. De overstromingen aan de oostkust van Libië veroorzaakten een enorme ravage, waarbij huizen werden vernield, dammen braken en straten onder water kwamen te staan.

In de nasleep van de ramp hebben hulpverleners van het Rode Kruis onvermoeibaar gewerkt om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen door middel van reddingsacties, eerste hulpverlening, het uitdelen van essentiële goederen en het bieden van psychosociale ondersteuning.

Naast directe noodhulp richten we ons nu ook op langdurige ondersteuning en herstel. Dit omvat het bieden van onderdak, huishoudelijke artikelen, hygiëneproducten, drinkwater en voedsel. Bovendien worden er gezondheidszorg- en bewustwordingssessies georganiseerd, en krijgen gemeenschappen mentale en psychosociale steun om de traumatische ervaring van de ramp te verwerken.

Nood heeft geen agenda. Daarom zijn wij er. Steun vandaag de hulpverlening van het Rode Kruis.

Doneer nu

130.000

slachtoffers van de ramp in Libië hebben hulp gekregen van het Rode Kruis

Zo hielp het Rode Kruis na de overstromingen

Zoek- en reddingsoperaties

We ondersteunen reddingsoperaties, bergen lichamen en helpen met zoeken naar vermisten.

Medische hulp

We bieden eerste hulp, medische hulp en psychosociale ondersteuning aan slachtoffers.

Hulpgoederen uitdelen

We voorzien de getroffen gebieden van noodhulpgoederen zoals dekens, voedsel, hygiënepakketten, tenten en schoon drinkwater.

1 maand na overstromingen Libie - Derna - Rode Kruis

Het Rode Kruis in actie in Libië

De hulp in Libië is in volle gang. De Libische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Libië heet, doet er alles aan om de slachtoffers van de overstromingen in Libië te helpen.

De ramp heeft cruciale infrastructuur hard geraakt, zoals wegen, energie- en communicatienetwerken en water- en rioleringssystemen. Ook is er grote behoefte aan mentale hulp.

Lees hier onze negen maanden update
  • Is het wel veilig om in Libië hulp te verlenen?

    Libië is inderdaad een land waar wel conflict is. Tegelijkertijd komen de hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan uit Libië, zij kennen het land, de taal en wat er nodig is goed. Zo kunnen zij de slachtoffers ook goed helpen. Door de overstromingen gaat de hulp echter niet zonder gevaar. Tot onze grote spijt zijn er drie hulpverleners omgekomen toen ze families wilden evacueren.

  • Heeft het Rode Kruis in Libië last van de politieke verdeeldheid?

    Het Rode Kruis is een neutrale en onpartijdige hulporganisatie die wereldwijd kan werken in veel landen, ook in landen waar conflicten zijn. Dat kunnen we juist dankzij deze onafhankelijke positie, want wij kiezen geen kant en helpen mensen die in nood zijn. Het maakt voor ons dan niet uit wat bijvoorbeeld de politieke voorkeur is. Wanneer er een conflict is in een land spreekt het Rode Kruis altijd met alle strijdende partijen. Dit doet de organisatie bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot gebieden om hulp te verlenen. Ook in Libië werkt de Rode Halve Maan op die manier. Dit zorgt ervoor dat we nu de hulp kunnen verlenen die zo nodig is.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail