Word vrijwilliger Doneer

Help de slachtoffers van de overstromingen in Libië

Na de verwoestende aardbeving in Marokko is er in dezelfde week hartverscheurend nieuws uit Libië. Storm Daniel nam het leven van duizenden mensen en 10.000 mensen raakten vermist. De overstromingen aan de oostkust van Libië zorgen voor een enorme ravage. De storm verwoestte huizen, dammen braken door en straten staan onder water.

De Libische Rode Halve Maan, zo heet het Rode Kruis in Libië, is met man en macht bezig met hulpverlening aan de slachtoffers. Ze bieden medische zorg, voeren reddingsoperaties uit en helpen gezinnen bij evacuaties uit het rampgebied. De mensen in Libië hebben je hulp hard nodig. Hiervoor hebben wij gironummer 7447 geopend. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Doneer nu

Giro 7447

Steun de slachtoffers van de overstromingen via Giro 7447

Zo helpt het Rode Kruis na de overstromingen

Zoek- en reddingsoperaties

We ondersteunen reddingsoperaties, bergen lichamen en helpen met zoeken naar vermisten.

Medische hulp

We bieden eerste hulp, medische hulp en psychosociale ondersteuning aan slachtoffers.

Hulpgoederen uitdelen

We voorzien de getroffen gebieden van noodhulpgoederen zoals dekens, voedsel, hygiënepakketten, tenten en schoon drinkwater.

1 maand na overstromingen Libie - Derna - Rode Kruis

Het Rode Kruis in actie in Libië

De hulp in Libië is in volle gang. De Libische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Libië heet, doet er alles aan om de slachtoffers van de overstromingen in Libië te helpen.

De ramp heeft cruciale infrastructuur hard geraakt, zoals wegen, energie- en communicatienetwerken en water- en rioleringssystemen. Ook is er grote behoefte aan mentale hulp.

Lees hier onze drie maanden update
0
Voor €35 geef je bijvoorbeeld een voedselpakket aan een gezin.

0
Voor €60 geef je bijvoorbeeld een medische uitrusting voor een kliniek.

0
Voor €120 geef je bijvoorbeeld twee nood-onderdakpakketten met o.a. zeilen, bouwmaterialen en gereedschappen.

 • Is het wel veilig om in Libië hulp te verlenen?

  Libië is inderdaad een land waar wel conflict is. Tegelijkertijd komen de hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan uit Libië, zij kennen het land, de taal en wat er nodig is goed. Zo kunnen zij de slachtoffers ook goed helpen. Door de overstromingen gaat de hulp echter niet zonder gevaar. Tot onze grote spijt zijn er drie hulpverleners omgekomen toen ze families wilden evacueren.

 • Heeft het Rode Kruis in Libië last van de politieke verdeeldheid?

  Het Rode Kruis is een neutrale en onpartijdige hulporganisatie die wereldwijd kan werken in veel landen, ook in landen waar conflicten zijn. Dat kunnen we juist dankzij deze onafhankelijke positie, want wij kiezen geen kant en helpen mensen die in nood zijn. Het maakt voor ons dan niet uit wat bijvoorbeeld de politieke voorkeur is. Wanneer er een conflict is in een land spreekt het Rode Kruis altijd met alle strijdende partijen. Dit doet de organisatie bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot gebieden om hulp te verlenen. Ook in Libië werkt de Rode Halve Maan op die manier. Dit zorgt ervoor dat we nu de hulp kunnen verlenen die zo nodig is.

 • Wordt mijn donatie goed besteed?

  Zeker. Het geld dat wordt gedoneerd aan Giro 7447 gaat naar de mensen die getroffen zijn door de overstromingen in Libië na storm Daniel. Momenteel gaat dat geld vooral naar medische hulp, evacuaties van getroffenen, onderdak en voedselvoorzieningen. Dat is op dit moment het hardste nodig. Tegelijkertijd kijkt het Rode Kruis naar wat voor soort hulp er de komende tijd nodig zal zijn. De hulpverlening wordt daar dan weer op aangepast.

  Het Rode Kruis is een door CBF erkend goed doel en voldoet dus aan hele strenge eisen. Daarnaast worden er regelmatig controles uitgevoerd door onafhankelijke partijen. We houden alle financiële zaken gedetailleerd bij. Elk jaar delen we een verslag waarin staat hoeveel geld we hebben gekregen en wat we hebben besteed aan hulpverlening.

Op de hoogte blijven van ons werk in binnen- en buitenland?

Meld je aan voor updates per mail