Word vrijwilliger Doneer

Hoe we de mensen in Libië helpen na storm Daniel

Laatste update: 20 september 2023
Geplaatst op 13 september 2023

Onder water gelopen straten, ingestorte gebouwen en auto’s die worden meegesleurd door kolkend water. Beelden uit het getroffen gebied laten zien hoe enorm de omvang van de ramp in Libië is. Duizenden mensen hebben nu snel hulp nodig. Hulpverleners van het Rode Kruis zijn ter plekke en helpen slachtoffers met voedsel, onderdak en schoon water.

Wat is er aan de hand in Libië?

Het oosten van Libië is op 10 september hard geraakt door storm Daniel, waardoor grote gebieden onder water zijn komen te staan. Met name de stad Derna, waar meerdere dammen zijn doorgebroken, is zwaar getroffen. Hele woonwijken zijn daar weggespoeld. Duizenden overleefden de overstromingen niet en minstens 10.000 mensen worden nog steeds vermist. Ook zijn duizenden gezinnen dakloos geraakt.

Onmiddellijk na de ramp kwamen hulpverleners van de Libische Rode Halve Maan – het Rode Kruis in Libië – in actie om slachtoffers te helpen. De infrastructuur in het getroffen gebied is ernstig beschadigd geraakt. Wegen zijn overspoeld en onbegaanbaar geworden, wat de hulpverlening erg lastig maakt. Ook zijn communicatielijnen en elektriciteitsnetwerken uitgevallen. Doordat Libië al een decennium te maken heeft met conflict, was de infrastructuur al in slechte conditie. Niet-ontplofte wapens en verlaten munitieopslagplaatsen kunnen daarnaast gevaar opleveren voor de inwoners en hulpverleners in Derna. Het Rode Kruis werkt eraan om deze situaties snel te identificeren en de risico’s te beperken.

Hoe helpt het Rode Kruis bij de overstromingen?

• We ondersteunen reddingsoperaties, bergen lichamen en helpen met zoeken naar vermisten.
• We bieden eerste hulp, medische hulp en psychosociale ondersteuning aan slachtoffers.
• We brengen gewonden zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
• We voorzien de getroffen gebieden van noodhulpgoederen zoals dekens, voedsel, hygiënepakketten, tenten en schoon drinkwater.

Ook komt er hulp vanuit andere landen. De Turkse Rode Halve Maan heeft bijvoorbeeld meerdere vliegtuigen met hulpgoederen en hulpverleners gestuurd naar het rampgebied.

Tussenstand actie

Het Rode Kruis heeft gironummer 7447 geopend om geld op te halen voor de hulpverlening in het gebied. We zijn ontzettend dankbaar dat de mensen in Nederland tot nu toe al 1.510.285 euro hebben gedoneerd voor de slachtoffers van de verwoestende overstromingen in Libië. Dit geld is hard nodig, omdat de omvang van de ramp zo groot is.

Wat is er nodig?

Er is op dit moment een tekort aan alles. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt en hebben dringend medische hulp, voedsel, schoon water en onderdak nodig. Ook zijn hygiëneproducten essentieel, omdat vervuild water tot gevaarlijke ziekte-uitbraken kan leiden, zoals diarree en cholera. Daarbij is het belangrijk dat lichamen snel en met waardigheid worden behandeld, wat de verspreiding van ziekten tegengaat en respect biedt aan de overledenen. Hiervoor zijn lijkzakken onmisbaar. 

Ook is er dringend behoefte aan psychosociale ondersteuning om mensen te helpen om te gaan met de psychologische gevolgen van de ramp. De overlevenden van de storm hebben te maken met een immens emotioneel trauma waarbij velen verdriet ervaren, in shock zijn en in angst leven.

Wat kun jij doen voor de slachtoffers?

De mensen in Libië hebben nog veel meer hulp nodig. Hiervoor hebben wij gironummer 7447 geopend. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Meest recente berichten