Word vrijwilliger Doneer

Grote overstromingen in Libië: Rode Kruis opent Giro 7447

Geplaatst op 12 september 2023

Na de aardbeving in Marokko is er opnieuw hartverscheurend nieuws deze week. In Libië veroorzaakte storm Daniel een enorme ravage. Door de overstromingen raakten 10.000 mensen vermist en zijn vele duizenden Libiërs overleden. Het Rode Kruis opent daarom gironummer 7447 voor de slachtoffers van de overstromingen.

In de uren na de zware overstromingen in Libië wordt de omvang van de ramp steeds duidelijker. Wegen zijn weggevaagd, gebouwen zijn verwoest, en hele woonwijken staan onder water. Vooral de stad Derna in Oost-Libië is zwaar getroffen, nadat meerdere dammen door het noodweer zijn doorgebroken. Het Internationale Rode Kruis meldt dat er 10.000 Libiërs vermist zijn geraakt en duizenden anderen zijn overleden.

Het Rode Kruis helpt

Het aantal slachtoffers is enorm en we vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen. Op sommige plekken staat het water op drie meter hoog. De Libische Rode Halve Maan – zo heet het Rode Kruis in Libië – is sinds zaterdag met man en macht bezig met hulpverlening aan de slachtoffers. Ze bieden medische zorg, voeren reddingsoperaties uit en helpen gezinnen bij evacuaties in het rampgebied.

Een tekort aan alles

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis vertelt over de nood van de situatie: “Straten staan onder water en liggen vol met puin van verwoeste gebouwen. Er is op dit moment een tekort aan alles. Mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en hebben dringend medische hulp nodig.” Hulpverleners van het Rode Kruis delen tenten, dekens, voedsel en schoon drinkwater uit. “Ook hygiëneproducten zijn belangrijk”, benadrukt Derk, “want vervuild water kan leiden tot ziekte-uitbraken, zoals diarree en cholera.”

Omgekomen hulpverleners

De hulp in Libië is in volle gang. Doordat het gebied volledig is verwoest en overstroomd, is helpen helaas niet zonder gevaar. Drie hulpverleners van het Rode Kruis zijn tot onze grote spijt omgekomen toen ze families hielpen na de overstromingen.

Help mee op Giro 7447

De mensen in Libië hebben je hulp hard nodig. Hiervoor hebben wij gironummer 7447 geopend. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer