Word vrijwilliger Doneer

In Libië dreigt een tweede ramp: “Uitbraken van ziekten kunnen vele extra levens gaan kosten”

Geplaatst op 20 september 2023

In Derna hangt een sfeer van pijn en verdriet. Storm Daniel overviel de stad in het noordoosten van Libië met een geweld aan water. Velen hadden geen kans om afscheid te nemen van hun geliefden. Terwijl het aantal slachtoffers stijgt tot in de duizenden, blijven mensen wanhopig zoeken naar vermiste lichamen. En met elk voorbijgaand uur, neemt het risico op ernstige ziekte-uitbraken toe. 

Eén van de grootste uitdagingen in het rampgebied is het gebrek aan schoon (drink)water. De plotselinge overstromingen in Libië hebben, naast de vele slachtoffers en bijna vijftigduizend ontheemden, ook de watersystemen en rioleringen verwoest. Hierdoor hebben mensen geen toegang meer tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen en is er ongezuiverd rioolwater tussen het overstromingsafval op straat beland.

Cholera en diarree

“Dodelijke ziektes zoals cholera en diarree verspreiden hierdoor snel”, vertelt Marij Zwart, water- en hygiëne-expert van het Rode Kruis. “Uitbraken van deze ziekten kunnen grote gevolgen hebben en vele extra levens kosten, met name van kwetsbaren zoals kleine kinderen, ouderen en jonge moeders. Dit zou een tweede verwoestende ramp kunnen veroorzaken.”

Het Libische Rode Kruis heeft een team van 450 hulpverleners ingezet om in Derna en andere zwaar getroffen gebieden te helpen. Ze helpen onder andere met het zoeken naar vermisten, delen water en hygiënepakketten uit, en bieden medische hulp waar nodig. Het bereiken van het gebied is echter uitdagend, omdat veel wegen zijn weggevaagd door de overstromingen.

Race tegen de klok

In een race tegen de klok wordt er ook hard gewerkt om een ‘Water Treatment Emergency Response Unit’ op te zetten. Dit is een mobiele eenheid, die is ontworpen om oppervlaktewater – zoals rivierwater – te zuiveren en om te zetten in veilig drinkwater tijdens noodsituaties. Daarnaast helpt de Libische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Libië heet, met zoeken naar vermiste personen en het herenigen van familieleden. Daarvoor is inmiddels een speciale database opgezet.

Er komt inmiddels steeds meer hulp op gang, ook vanuit andere landen. De Turkse Rode Halve Maan heeft bijvoorbeeld meerdere vliegtuigen met hulpgoederen en hulpverleners gestuurd naar het rampgebied.

Vijftig keer meer kans

De ramp in Libië houdt sterk verband met klimaatverandering, blijkt uit recent onderzoek van World Weather Attribution, waaraan het Klimaatcentrum van het Rode Kruis heeft bijgedragen. Het onderzoek toont aan dat klimaatverandering de kans op zware regenval met 50% heeft verhoogd. Deze verandering in het weer, samen met de slechte staat van dammen, bouwactiviteiten in de regio én een beperkte voorbereiding op een ramp, spelen een rol in het verergeren van dergelijke extreme weersomstandigheden.

Help met een donatie

Duizenden mensen in Libië hebben dringend medische hulp, voedsel, schoon water en onderdak nodig. Je kunt helpen door een donatie te doen op gironummer 7447. Tot nu toe hebben we al 1,5 miljoen euro mogen ontvangen. Doneren kan eenvoudig via de website van het Rode Kruis of door geld over te maken naar IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Meest recente berichten