Het sportseizoen gaat weer van start. Trek jij die stoffige sportschoenen ook weer uit de kast? Zorg dan dat je weet wat je moet doen bij blessures! Deze vijf sportblessures komen veel voor als je na lange tijd weer start op het voetbalveld, in de sportschool of bij je bootcamples.
1. Spierkramp
Je kent het wel: je bent lekker aan het joggen en opeens móet je gewoon stoppen van de pijn. Je hele kuit zit in de kramp. Doorgaan voelt als een slecht idee, maar wat is wél handig om te doen op zo’n moment?
2. Steken in de zij
Samen met een vriendin ben je keihard aan het dansen tijdens jullie wekelijkse dansles. Jullie gaan lekker, totdat je vriendin ineens stopt. Ze buigt voorover en trekt een pijnlijk gezicht: steek in haar zij. Je weet wat je moet doen: stoppen met de les. Of is er ook een andere optie?
Dit doe je bij steken in de zij
3. Kneuzing
Je bent enthousiast aan het tennissen, totdat je struikelt over een bal. Je enkel wordt blauw, opgezwollen en pijnlijk: hij is verzwikt. Verder tennissen gaat niet meer. Wat doe je? Verband eromheen of ga je eerst koelen?
4. Flauwvallen
Je bent in de sportschool hard aan het trainen als je een vrouw naast je opeens spierwit ziet worden. Ze is slap, misselijk en duizelig. Ook ziet ze zwarte vlekken. Ze heeft een flauwte. Hoe kan je helpen en voorkom je dat ze flauwvalt?
Zo verzorg je iemand met een flauwte
5. Tand eruit
Als keeper doet je zoon er alles aan om te zorgen dat de tegenpartij niet scoort. Jammer dat hij deze keer net iets te laat is met zijn handen optillen: de bal komt hard in zijn gezicht terecht. Wat zou jij doen als zijn tand eruit is?
Deze stappen volg je bij een afgebroken tand
Eerste hulp verlenen bij sportblessures?
Volg een EHBO-cursus speciaal voor sporters. Leer de meest voorkomende sportblessures herkennen en behandelen. Dat is handig voor jou, maar ook voor je teamgenoten. Schrijf je daarom nu in voor de workshop en cursus, of organiseer een EHBO-cursus bij jou op de club.