Word vrijwilliger Doneer

Laatste update: 28-7-2021

Het is 4 augustus 2020 en het is zonnig in de Libanese hoofdstad Beiroet. Het is een dinsdag als alle andere: ouders gaan naar hun werk, kinderen spelen met elkaar, mensen parkeren hun auto…

Maar rond tien minuten over zes is ineens niets meer hetzelfde. Plotseling wordt de stad opgeschrikt door een allesverwoestende explosie. De ontploffing legt de haven vrijwel volledig in puin en dreunt met ongekende kracht door de rest van de stad.

In één klap verandert het leven van duizenden mensen. Bij de explosie verliezen meer dan 200 mensen het leven, ruim 6.500 mensen raken gewond en de huizen van 300.000 mensen raken beschadigd of verwoest. En dit alles in een land waar de economie al een dieptepunt heeft bereikt en waar een uitbraak van het coronavirus op de loer ligt.

Het Rode Kruis komt direct in actie om de slachtoffers van de explosie te helpen. Onze ambulances rijden af en aan. En mensen die plotseling alles kwijt zijn geven we onder andere voedsel, water en onderdak.

6.500

mensen raakten door de explosie gewond

Beiroet-ligt-in-puin-1030x503-1
ingestorte bouwwerken Beiroet

Update: Hoe gaat het een jaar later in Beiroet?

Op 4 augustus 2021 is het een jaar geleden dat het leven in Beiroet op zijn kop werd gezet. De ramp heeft diepe sporen nagelaten en veel Libanezen leven onder moeilijke omstandigheden.

Economische crisis
De explosie heeft enorme schade aangericht en Libanon kan dit er niet goed bij hebben. Het land kampt al langere tijd met een zware economische crisis. De Libanese munt is ingestort en dit heeft geleid tot hyperinflatie. Sommige producten zijn sinds oktober 2019 wel 90% duurder geworden. Tegelijkertijd vangt Libanon de meeste vluchtelingen ter wereld op per hoofd van de bevolking. Volgens de Wereldbank leeft meer dan 45% van de Libanese bevolking op dit moment onder de armoedegrens.

Pandemie
Daarnaast kampt Libanon met de gevolgen van de coronapandemie. Veel ziekenhuizen in het land zijn overbelast en de explosie heeft bovendien klinieken beschadigd.

Ondertussen grijpt COVID-19 flink om zich heen. Het Libanese Rode Kruis verzorgt de ambulancedienst in het land en krijgt zo’n 400 telefoontjes per dag, voornamelijk over coronapatiënten. Omdat er voor veel mensen geen plek is in het ziekenhuis, is de organisatie een actie gestart om zuurstofapparatuur naar mensen thuis te brengen.

400

telefoontjes komen dagelijks binnen bij het Libanese Rode Kruis

Explosie in Libanon
Veerle Schouten Rode Kruis

“De komende tijd is hulp nodig”

Toen Veerle Schouten van het Rode Kruis door de straten van Beiroet liep, zag ze dat deze ramp niet zomaar voorbij zou zijn. Het is niet alleen belangrijk dat we de mensen in Beiroet bijstaan in de eerste dagen na de explosie, ook in de maanden erna hebben Libanezen steun nodig om te overleven.

Atta en zijn gezin op de foto in Libanon in 2019

“Nog nooit zo’n klap meegemaakt”

Muhammad Atta Durrani is een doorgewinterde hulpverlener met veel ervaring in oorlogsgebieden. Maar toen op 4 augustus plotseling de glazen terrasdeuren zijn woning in werden geblazen, wist hij niet wat hij meemaakte. Zijn zoontje raakte bij de ontploffing gewond.

Meike-Groen-ICRC

“De onzekerheid is tergend”

Na de explosie in Beiroet waren mensen vermist. Hun families wisten niet wat er met hun geliefde was gebeurd en die onzekerheid was tergend. Meike Groen werkt voor het Internationale Rode Kruis in Beiroet en legt uit hoe we families helpen om antwoorden te vinden.

Wat we doen

Het Rode Kruis kwam direct in actie na de explosie. Maanden later helpen we nog steeds. Dit doen we bijvoorbeeld:

 • Medische hulp en psychosociale ondersteuning
  Het Libanese Rode Kruis verzorgt de ambulancedienst van Libanon. Ze kwamen na de explosie 39.804 keer in actie. Daarnaast hebben onze Libanese collega’s verschillende medische posten opgezet en zorgen ze voor het inzamelen van bloed. Verder bieden ze psychosociale ondersteuning. Hiermee zijn 7.319 mensen geholpen. Aan de Libanezen werden ook 7.811 quarantainepakketten uitgedeeld.
 • Voedsel
  We delen voedselpakketten, maaltijden en hygiënekits uit. Hiermee werden tot nu toe meer dan 20.000 huishoudens geholpen.
 • Onderdak en financiële steun
  In de eerste 72 uur na de ramp heeft het Libanese Rode Kruis 1.000 gezinnen opgevangen. Daarnaast werden gezinnen voor langere tijd opgevangen. Ook bieden we financiële steun aan 10.866 gezinnen. Daarmee kunnen in hun basisbehoeften voorzien.
 • Hulp bij het opsporen van vermiste personen
  Na de explosie zijn tientallen mensen vermist geraakt. Het Rode Kruis helpt bezorgde families om te achterhalen wat er met hun geliefde is gebeurd.

Samen in actie voor de slachtoffers

Om de slachtoffers van de explosie in Beiroet te steunen, hebben elf hulporganisaties de handen ineengeslagen. Via Giro 555 haalden de Samenwerkende Hulporganisaties geld op voor hun hulpverlening in Libanon. Er werd onder andere een Nationale Actiedag georganiseerd om aandacht te vragen voor de ramp. De tussenstand van de actie was € 12,9 miljoen. Hieronder zie je wat er met die donaties is gebeurd.

12,9 mln

werd gedoneerd aan Giro 555

Explosie in Libanon