Word vrijwilliger Doneer

Beiroet een week na de explosie: “Hulp is hard nodig”

Geplaatst op 13 augustus 2020

Skeletten van gebouwen, verfrommelde auto’s en bergen van glas. Als Rode Kruis-medewerker Veerle Schouten door sommige straten van haar wijk in Beiroet loopt, ziet ze een landschap dat ze alleen kent van haar werk in oorlogsgebieden. Een week na de explosie ziet Beiroet er nog altijd uit alsof er een komeet is ingeslagen. De Libanezen hebben onze hulp hard nodig, ziet Schouten. Via een wankele internetverbinding vertelt ze over de opzienbarende veerkracht van de Libanezen en de manier waarop we hen kunnen helpen.

Ze is gelukkig niet thuis, op dinsdag 4 augustus. Zelfs in het kantoor van het Internationale Rode Kruis, zo’n zeven kilometer van de haven, voelt Veerle Schouten die middag hoe de druk van de enorme explosie door Beiroet jaagt. Ze woont op een paar kilometer van de haven en als ze die avond naar huis gaat, ziet ze dat ze van geluk mag spreken dat ze die dag niet thuis was. De ruiten in haar woning zijn gebroken en het glas is met geweld door de ruimte gesmeten. “Stukken glas staken als een soort dolken in mijn muur.”

Delen van Beiroet lijken op een oorlogsgebied.

Schouten woont in Achrafieh, een van de zwaarst getroffen wijken van Beiroet. Als ze door haar buurt loopt, ziet ze dat andere woningen nog veel erger zijn getroffen door de explosie. Hele gevels zijn verdwenen en sommige panden staan op instorten. “Ik heb in Syrië gewoond voordat ik naar Beiroet verhuisde, en er zijn straten in Beiroet die eruit zien als straten in Aleppo: straten waarin je echt alleen nog maar de skeletten van gebouwen ziet.”

Inmiddels is het ruim een week geleden dat een explosie in een opslagloods de stad verwoestte. De ramp heeft de inwoners in het hart getroffen. Velen van hen zijn niet alleen bouwwerken van beton en steen verloren, maar ook hun geliefden. Bij de explosie raakten ruim 5.000 mensen gewond en zeker 150 mensen zijn overleden. “Mijn huurbazen zijn deze week al naar twee begrafenissen zijn geweest”, vertelt Schouten.

Veerkracht

Ondanks de enorme tegenslagen zetten veel Libanezen de schouders eronder. Vrijwilligers zijn massaal bezig om puin te ruimen en enige orde terug te brengen in de verwoeste stad. “Mensen in Beiroet en Libanon zijn ontzettend veerkrachtig”, vertelt Schouten. “Iedereen is begonnen met hun huis opruimen en ontzettend veel jongeren zijn vrijwilligerswerk aan het doen om de straten op te ruimen.”

Libanezen pakken massaal de bezem op om Beiroet weer leefbaar te maken.

Daarnaast werken hulporganisaties dag en nacht om de bewoners van Beiroet te helpen. Het Rode Kruis bemant de enige ambulancedienst van het land en hulpverleners zijn al sinds de explosie bezig met het vervoeren en verzorgen van gewonden. Ook hebben ze noodhulpposten opgezet om EHBO te verlenen. Daarnaast vangt het Rode Kruis gezinnen op die plotseling hun huis kwijt zijn en biedt de organisatie psychosociale hulp.

Ondanks alle inspanningen van de Libanezen zelf, is het volgens Schouten belangrijk dat de mensen in Beiroet meer hulp krijgen. Op korte termijn is het vooral belangrijk dat ze medische zorg en onderdak krijgen.

Het Rode Kruis bemant de ambulancedienst in Libanon.

Daarnaast is er volgens haar dringend behoefte aan extra hulp op de langere termijn. “Er zijn ook heel veel dingen die mensen straks nodig hebben, zoals voedsel. De haven was de belangrijkste toevoer van voedsel in dit land, dus we verwachten dat er ontzettend grote voedseltekorten gaan ontstaan.”

Het land kan deze klap niet alleen opvangen. Door de slechte economische situatie heeft Libanon hier simpelweg niet de middelen voor. “Ik weet dat Libanon heel veerkrachtig is en hier weer bovenop gaat komen. Maar we moeten niet vergeten dat Libanon al ontzettend aan het lijden was onder een gigantische economische crisis, waarbij de waarde van de Libanese munt met 80 procent is afgenomen over de afgelopen maanden”, benadrukt Schouten. “De komende weken en maanden hebben mensen echt hulp nodig. Zeker in hun basisvoorzieningen, zoals voedsel.”

Veerle Schouten

Help je ook mee?

Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van de explosie in Beiroet, bijvoorbeeld met opvang, voedsel, water en medische zorg.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer