Word vrijwilliger Doneer

Zo hebben we geholpen met jouw donatie na de explosie in Beiroet

Op 4 augustus 2020 werd Beiroet, de hoofdstad van Libanon, opgeschrikt door een allesverwoestende explosie. De ontploffing legde de haven vrijwel volledig in puin en dreunde met ongekende kracht door de rest van de stad. In één klap veranderde het leven van duizenden mensen. Bij de explosie verloren meer dan 200 mensen het leven, ruim 6.500 mensen raakten gewond en de huizen van 300.000 mensen raakten beschadigd of verwoest. En dit alles in een land waar de economie al een dieptepunt had bereikt.

Het Rode Kruis kwam direct in actie om de slachtoffers te helpen. En daarin stonden we gelukkig niet alleen, want jullie steunden massaal onze hulp. Ook werd er een Giro555-actie gehouden voor de slachtoffers. Hieronder lees je hoe de donaties zijn besteed.

6.500

mensen raakten door de explosie gewond

Beiroet-ligt-in-puin-1030x503-1

Hoe heeft het Rode Kruis geholpen?

Na de explosie in Beiroet kwam het Rode Kruis onmiddellijk in actie om de slachtoffers te helpen. We bemanden de ambulances en gingen op zoek naar slachtoffers onder het puin. Later hielpen we mensen ook om hun leven weer op te pakken. Hieronder vind je voorbeelden van onze hulp.

0
ambulanceritten

Na de explosie was de hele stad in rep en roer. Duizenden mensen waren gewond. We voerden in de tijd erna meer dan 200.000 ambulanceritten uit.

0
hygiënekits

Sommige mensen hadden helemaal niets meer na de explosie. Ruim 17.000 huishoudens kregen hygiënekits van het Rode Kruis.

0
voedselpakketten

Waar ga je koken als je keuken is weggeblazen? Ruim 14.000 huishoudens kregen voedsel van het Rode Kruis.

0
gezinnen ondersteund met cash

Heb je rijst nodig of juist een dekzeil voor het raam? Een gezin in nood weet dat zelf het beste. We ondersteunden daarom mensen met cash, zodat ze zelf konden kopen wat ze nodig hadden.

0
mensen geholpen met zorg

Wat als je een dokter nodig hebt, maar de hoofdstad van je land in puin ligt? We gaven meer dan 150.000 mensen basisgezondheidszorg.

0
huizen opgebouwd

Natuurlijk moest er na de explosie een hoop gerepareerd worden. We ondersteunden 841 gezinnen met het heropbouwen van hun huis.

Wat is er gebeurd met donaties voor Giro555?

Om de slachtoffers van de explosie in Beiroet te steunen, hebben elf hulporganisaties de handen ineengeslagen. Via Giro555 haalden de samenwerkende hulporganisaties geld op voor hun hulpverlening in Libanon. Er werd onder andere een nationale actiedag georganiseerd om aandacht te vragen voor de ramp.

Nederland gaf 15,3 miljoen euro voor hulp aan Beiroet. In de video hieronder zie je wat er is gebeurd met jouw donatie aan Giro555. Een uitgebreid verslag van alle bestedingen van de samenwerkende hulporganisaties vind je op de website van Giro555.

€15,3 miljoen

werd gedoneerd aan Giro555

Explosie in Libanon
hulpverleners van het Rode Kruis lopen door het puin na explosie Beiroet

Update: Hoe gaat het twee jaar later in Beiroet?

Op 4 augustus 2022 is het twee jaar geleden dat het leven in Beiroet op zijn kop werd gezet. De ramp heeft diepe sporen nagelaten en veel Libanezen leven onder moeilijke omstandigheden.

Veel mensen gaan gebukt onder een zware economische crisis, de politieke situatie is instabiel en ook de pandemie heeft haar tol geëist. Bovendien heeft Libanon het grootste aantal vluchtelingen ter wereld opgenomen per hoofd van de bevolking. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat veel mensen in het land onder moeilijke omstandigheden leven.

We maken ons vooral zorgen over de impact die deze situatie heeft op de gezondheidszorg. De toegang tot medische zorg staat onder druk. Er is een tekort aan medicijnen, medische apparatuur, brandstof en geschoold personeel, wat zorgt voor een negatieve invloed op de kwaliteit van de zorg.

Veerle Schouten Rode Kruis

“De komende tijd is hulp nodig”

Toen Veerle Schouten van het Rode Kruis door de straten van Beiroet liep, zag ze dat deze ramp niet zomaar voorbij zou zijn. Het is niet alleen belangrijk dat we de mensen in Beiroet bijstaan in de eerste dagen na de explosie, ook in de maanden erna hebben Libanezen steun nodig om te overleven.

Atta en zijn gezin op de foto in Libanon in 2019

“Nog nooit zo’n klap meegemaakt”

Muhammad Atta Durrani is een doorgewinterde hulpverlener met veel ervaring in oorlogsgebieden. Maar toen op 4 augustus plotseling de glazen terrasdeuren zijn woning in werden geblazen, wist hij niet wat hij meemaakte. Zijn zoontje raakte bij de ontploffing gewond.

Meike-Groen-ICRC

“De onzekerheid is tergend”

Na de explosie in Beiroet waren mensen vermist. Hun families wisten niet wat er met hun geliefde was gebeurd en die onzekerheid was tergend. Meike Groen werkt voor het Internationale Rode Kruis in Beiroet en legt uit hoe we families helpen om antwoorden te vinden.