Word vrijwilliger Doneer

Wat moet je doen bij een overstroming?

Geplaatst op 14 mei 2021

Nederland is goed beschermd tegen hoogwater en overstromingen. Duinen, dammen en dijken houden het water buiten de deur. Maar door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen en extreme regenval toe. Ben jij al goed voorbereid? Met deze tips weet je wat je te doen staat.

Goed voorbereid op een overstroming

Er zijn een hoop dingen die je nu al kunt doen om je voor te bereiden op extreem weer. Zorgt dat je de volgende zaken op orde hebt:

1. Weet welk risico je loopt

Op de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen. Dit maakt uit voor de voorbereidingen die je moet treffen.

2.  Controleer of je NL-Alerts kunt ontvangen. 

Bij een noodsituatie stuurt de overheid een NL-Alert naar je mobiele telefoon. Dit trillende bericht vertelt je wat er aan de hand is en wat je moet doen in geval van nood. Best handig. Controleer dus even of je telefoon hiervoor op de juiste manier is ingesteld.

3. Maak een persoonlijk noodplan

Weet jij het nummer van de huisarts uit je hoofd? Of wie je contactpersoon bij nood is? Het is handig om dit alvast op te schrijven in je persoonlijke noodplan. Je verzamelt hierin onder andere belangrijke gegevens, zoals telefoonnummers en adressen van familie. Ook denk je na over vluchtroutes en een taakverdeling bij acute nood. Leg het document op een veilige plek neer, bij je paspoort en andere belangrijke papieren.

4. Stel vandaag je noodpakket nog samen

Bij een overstroming kan het gebeuren dat je een tijdje vast komt te zitten. Het is daarom belangrijk om genoeg eten en drinkwater in huis te hebben om het een paar dagen uit te houden. Ook is het slim om een zaklamp en waxinelichtjes te hebben als de stroom niet meer werkt. Heb jij je noodpakket al klaarliggen? Dit zit er allemaal in een noodpakket.

wat te doen bij een overstroming
Zorg dat je altijd een noodpakket in huis hebt voor als je een tijdje vast komt te zitten.

Wat te doen als het water komt

Lijkt het in de komende dagen of uren flink mis te gaan in jouw regio? Doe dan het volgende:

1. Blijf op de hoogte

Houd crisis.nl, de regionale radiozender en je telefoon in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven.

2. Breng jezelf en anderen in veiligheid

Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan (met je noodpakket) naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Ken jij iemand die zichzelf minder goed kan redden? Ga na of hij of zij je hulp nodig heeft.

3. Zorg voor een volle batterij

Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en water uit. Laad telefoons, computers en andere nuttige apparaten daarom op zolang er nog stroom is. Zorg ook dat je een opgeladen powerbank in huis hebt, deze kan goed van pas komen als de stroom uitvalt.

4. Bescherm je huis

Om je huis te beschermen tegen een overstroming kan je het beste het volgende doen:

  • Sluit gas, water en elektriciteit af voordat het water binnenstroomt.
  • Sluit gootstenen en afvoerputjes af, bijvoorbeeld met zandzakken of een met zand gevuld kussensloop.
  • Sluit kieren bij ramen en deuren zoveel mogelijk af. Maak een nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
Helga van Leur legt in deze video uit wat je moet doen bij wateroverlast

Altijd voorbereid op een noodsituatie

Een aanslagextreem harde storm of een overstroming: je hoopt natuurlijk dat het je nooit overkomt. Maar als je tóch in een noodsituatie belandt, kan een goede voorbereiding cruciaal zijn. Lees alle tips van het Rode Kruis en wees goed voorbereid!