Word vrijwilliger Doneer

Tips bij een overstroming

Ook al beschermen de dijken in Nederland ons, toch bestaat er de kans op een overstroming. Op de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen. Is dat het geval? Zorg dan dat je een noodpakket in huis hebt. Lees hier wat je nog meer kunt doen om je voor te bereiden op een overstroming of bekijk de video onderaan deze pagina.

Drinkwater

Als er een overstroming dreigt, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk drinkwater in huis hebt. Na een overstroming is het drinkwater namelijk zwaar verontreinigd. Vul zoveel mogelijk emmers en pannen met water. Heb je een badkuip? Vul die ook!

Elektriciteit

Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en water uit. Laad telefoons, computers en andere nuttige apparaten daarom op, zolang er nog stroom is. Zorg dat je een opgeladen powerbank in huis hebt, deze kan goed van pas komen.

Zorg voor jezelf en een ander

Houd crisis.nl en de regionale radiozender in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven. Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Ken jij iemand die zichzelf minder goed kan redden? Ga na of hij of zij je hulp nodig heeft.

Bescherm je huis

Om je huis te beschermen tegen een overstroming kan je het beste het volgende doen:

  • Sluit gas, water en elektriciteit af voordat het water binnenstroomt.
  • Sluit afvoerputjes af, zodat rioolwater je huis niet kan binnenstromen. Je kunt hiervoor zandzakken gebruiken, die je maakt door kussenslopen te vullen met zand.

Maak een noodpakket

Zorg dat je op een hoge plek in je huis een noodpakket klaar hebt liggen omdat het soms dagen kan duren voor de hulpdiensten jou bereiken tijdens een overstroming. Lees wat er in een noodpakket moet zitten.

Goed voorbereid op een overstroming

 

60%

van Nederland kan overstromen

zandzakken