Word vrijwilliger Doneer

Wat moet je doen bij een overstroming?

Nederland is goed beschermd tegen hoogwater en overstromingen. Duinen, dammen en dijken houden het water buiten de deur. Maar door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen en extreme regenval toe. Ben jij al goed voorbereid? Met deze tips weet je wat je te doen staat.

Goed voorbereid op een overstroming

Er zijn een hoop dingen die je nu al kunt doen om je voor te bereiden op extreem weer. Zorgt dat je de volgende zaken op orde hebt:

1. Weet welk risico je loopt

Op de website overstroomik.nl kun je aan de hand van je postcode opzoeken of het water ook in jouw buurt te hoog kan komen. Dit maakt uit voor de voorbereidingen die je moet treffen.

2. Controleer of je NL-Alerts kunt ontvangen

Bij een noodsituatie stuurt de overheid een NL-Alert naar je mobiele telefoon. Dit alarmerende bericht vertelt je wat er aan de hand is en wat je moet doen in geval van nood. Vrijwel alle mobiele telefoons die in Nederland verkocht worden zijn standaard ingesteld voor NL-Alert, maar check altijd even of dit bij jou ook zo is.

3. Maak een persoonlijk noodplan

Weet jij het nummer van de huisarts uit je hoofd? Of van je contactpersoon bij nood? Het is handig om dit alvast op te schrijven in je persoonlijke noodplan. Je verzamelt hierin onder andere belangrijke gegevens, zoals telefoonnummers en adressen van familie. Ook denk je na over vluchtroutes en een taakverdeling bij acute nood. Leg het document op een veilige plek neer, bij je paspoort en andere belangrijke papieren.

4. Stel vandaag nog je noodpakket samen

Bij een overstroming kan het gebeuren dat je een tijdje vast komt te zitten. Het is daarom belangrijk om genoeg eten en drinkwater in huis te hebben om het een paar dagen uit te houden. Ook is het slim om een zaklamp en waxinelichtjes te hebben als de stroom niet meer werkt. Heb jij je noodpakket al klaarliggen? Dit zit er allemaal in een noodpakket.

Wat te doen als het water komt?

Lijkt het in de komende dagen of uren flink mis te gaan in jouw regio? Doe dan het volgende:

1. Blijf op de hoogte

Actuele informatie bij landelijke crisissituaties vind je op de website van de Rijksoverheid. Bij regionale of lokale rampen, calamiteiten of noodsituaties geven veiligheidsregio’s meer informatie. Houd daarnaast de regionale radiozender en je telefoon in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven.

2. Breng jezelf en anderen in veiligheid

Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan (met je noodpakket) naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Ken jij iemand die zichzelf minder goed kan redden? Ga na of diegene je hulp nodig heeft.

3. Zorg voor een volle batterij

Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en water uit. Laad telefoons, laptops en andere nuttige apparaten daarom op zolang er nog stroom is. Zorg ook dat je een opgeladen powerbank in huis hebt, deze kan goed van pas komen als de stroom uitvalt.

4. Bescherm je huis

Om je huis te beschermen tegen een overstroming kan je het beste het volgende doen:

  • Sluit gas, water en elektriciteit af voordat het water binnenstroomt.
  • Sluit gootstenen en afvoerputjes af, bijvoorbeeld met zandzakken of een met zand gevuld kussensloop.
  • Sluit kieren bij ramen en deuren zoveel mogelijk af. Maak een nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.

Altijd goed voorbereid op een noodsituatie

Rampen staan niet op de kalender. Ze gebeuren meestal plotseling en onverwacht. Daarom is het belangrijk dat je altijd voorbereid bent op een mogelijke noodsituatie. Weet jij hoe je dat doet?

Meer tips om goed voorbereid te zijn

900

millimeter regen valt er jaarlijks in Nederland

Rode Kruis service