Word vrijwilliger Doneer

Zo hebben we geholpen tijdens de coronacrisis

Een ongekende crisis vraagt om een ongekend antwoord. En de coronacrisis wás ongekend. Daarom startten we in maart 2020 onze grootste hulpoperatie in Nederland sinds de Watersnoodramp. We ondersteunden de zorg, hielpen bij het testen en vaccineren en boden voedselhulp aan mensen die hun inkomen kwijtraakten door de crisis. In Nederland, en op de Cariben.

Deze enorme hulpoperatie konden we uitvoeren dankzij onze fantastische vrijwilligers, én de steun partners, bedrijven, instellingen en donateurs. En daar zijn we enorm dankbaar voor. In de eindrapportage lees je precies hoe we met de donaties hebben kunnen helpen.

Blijven klaarstaan voor mensen in nood

Hoewel de grootste hobbels van de coronacrisis achter ons lijken te liggen, zijn nog niet alle zorgen voorbij. We helpen daarom nog op kleine schaal bij het vaccineren. En mocht het opnieuw nodig zijn, dan staan we natuurlijk klaar om te helpen.

478.000

uur hielpen onze vrijwilligers tijdens de coronacrisis in Nederland

0
zorginstellingen ondersteund

0
mensen geholpen in de opvang

0
voedselpakketten uitgedeeld

0
telefoontjes naar de Rode Kruis-Hulplijn

rode kruis hulpverlener tijdens coronacrisis in nederland

Eindrapportage: alle hulp in cijfers

Een heel land in crisis: dat vraagt om een gigantische hulpoperatie. Van patiënten vervoeren tot helpen in de teststraten, van voedselpakketten tot daklozenopvang en van hulp bij het boodschappen doen tot mentale hulp voor jongeren: we zetten alles op alles om Nederland door de crisis te helpen.

Benieuwd wat we allemaal hebben gedaan? En hoe we jouw donatie voor coronahulp in Nederland hebben besteed? Lees het in de COVID-19-eindrapportage!

Lees de eindrapportage English version
rode kruis helpt tijdens coronacrisis

Eerdere rapportages en plannen

Tijdens de crisis hebben we regelmatig tussenrapportages opgesteld. Op die manier kon je continu controleren of jouw donatie goed besteed werd. Je vindt deze eerdere rapporten hieronder.

Een goede hulpoperatie begint natuurlijk bij een goed plan. De plannen voor onze coronahulpverlening download je hieronder.

 

Hoe heeft het Rode Kruis geholpen tijdens de coronacrisis?

Corona had een grote impact op de samenleving. Niet alleen dreigde de zorg overbelast te raken, ook raakten veel mensen plotseling hun inkomen kwijt. Om nog maar te zwijgen over alle mensen die zich eenzaam en geïsoleerd voelden. Het Rode Kruis kwam op verschillende manieren in actie in Nederland en op de Cariben.

coronacentrum-Roermond-compressor

Medische hulp

Zorgwerkers hebben ongekende prestaties geleverd in de strijd tegen het coronavirus. Zij konden rekenen op de hulp van het Rode Kruis. Voorbeelden van onze hulp:

onderdak corona

Onderdak

Tijdens de coronacrisis waren dak- en thuislozen extra kwetsbaar. Zij konden zich moeilijk aan de hygiënemaatregelen houden en hadden geen plek om zich terug te trekken als ze ziek waren.

We ondersteunden gemeenten en andere organisaties bij de opvang van dak- en thuisloze mensen die geen veilige plek hadden om te slapen, te eten of in quarantaine te gaan. Naast veldbedden en hygiënekits zorgden we ook voor EHBO-vrijwilligers en gastheren en -vrouwen.

Voedselhulp

Door de coronacrisis hadden veel mensen plotseling geen inkomen meer. Het Rode Kruis ondersteunde hen met voedselhulp.

  • We boden zelf voedselhulp samen met lokale organisaties.
  • Onze vrijwilligers ondersteunden verschillende voedselbanken in het land. Zij hielpen bijvoorbeeld bij het samenstellen en verspreiden van voedselpakketten.

Overigens hebben veel mensen ook na de coronacrisis moeite om een maaltijd op tafel te zetten. Daarom bieden we ook nu voedselhulp in Nederland.

oudere aan de telefoon rode kruis quarantainecoaches

Psychosociale hulp

Veel mensen konden in crisistijd een luisterend oor gebruiken. Daarom boden we psychosociale ondersteuning.

  • We richtten een hulplijn in om mensen een luisterend oor te bieden in coronatijd, en om ze te helpen bij praktische zaken zoals boodschappen doen.
  • Onze quarantainecoaches hielpen mensen door een quarantaine heen.
  • Speciaal voor jongeren gaven we voorlichting over beter in je vel zitten. Ook hebben we speciale kraskaarten voor ouderen ontwikkeld.