Word vrijwilliger Doneer

Quarantainecoach helpt coronapatiënten in angstige periode: “Zie ik mijn man ooit nog terug?”

Geplaatst op 20 januari 2022

Was ‘quarantaine’ drie jaar geleden nog vooral een puzzelwoord, tegenwoordig kennen we bijna allemaal wel iemand die binnen moet blijven vanwege een coronabesmetting. En hoewel dat voor veel mensen vooral vervelend is, leidt het bij sommige mensen tot angst, wanhoop en praktische problemen. Voor hen staan de quarantainecoaches van het Rode Kruis klaar.

Stel: je bent 83 jaar. Op een ochtend in januari krijg je een loopneus en je hoort ook je man in de keuken snotteren. Samen naar de teststraat dan maar. Stokje in de neus, even de mond open en thuis wachten op de uitslag. De volgende ochtend gaat de telefoon. De GGD heeft slecht nieuws: jullie hebben corona.

Je voelt paniek opkomen. Ja, jullie zijn gevaccineerd en omikron is milder dan andere coronavarianten, maar je man is al bijna 90 en heeft een hartaandoening. Zal hij dit overleven? Moet hij naar het ziekenhuis? Wat als jij heel ziek wordt en hem zijn medicijnen niet kan geven? Wat als je het benauwd krijgt? Wanneer bel je 112? En hoe gaan jullie überhaupt aan eten komen?

oudere aan de telefoon rode kruis quarantainecoaches

Praktische hulp en steuntje in de rug

Voor dit soort zorgen zijn er de quarantainecoaches van het Rode Kruis. Deze coaches zijn speciaal opgeleid om mensen door een quarantaineperiode heen te helpen. Ze bellen regelmatig om te controleren hoe het gaat en denken mee over oplossingen voor praktische problemen. Soms kunnen ze een Rode Kruis-hulpverlener sturen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of medicijnen te halen.

Maar bovenal zijn de coaches er als steuntje in de rug. Ze luisteren en helpen mensen door een moeilijke tijd heen. “Voor mensen is het heel waardevol dat iemand naar hen luistert en kan troosten”, vertelt Shira Waage, quarantainecoach en projectleider van het initiatief. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die geen sociaal vangnet hebben, of waarvan de kinderen ver weg wonen. Maar er bellen soms ook mensen die bepaalde zaken niet durven te bespreken met hun dierbaren. Bijvoorbeeld dat ze erg bang zijn, dat kan best moeilijk zijn om te zeggen tegen familieleden. Voor hen is het dan prettig dat een persoon op afstand naar hen luistert zonder voorgeschiedenis of oordeel.”

Shira Waage projectleider quarantainecoaches Nederlandse Rode Kruis
Quarantainecoach en projectleider Shira Waage

Angst en benauwdheid

Waage merkt dat veel mensen bang zijn als ze in quarantaine moeten. Bijvoorbeeld omdat ze zelf een kwetsbare gezondheid hebben of bang zijn om een dierbare te verliezen. “Als je thuiszit en niet genoeg afleiding hebt, dan kun je gaan zitten malen. Sommige mensen worden dan heel bang, bijvoorbeeld om op de ic te belanden of te overlijden. Ze bellen dan op: ‘Ik ben net positief getest, ga ik nu ook dood?’ We zijn natuurlijk eerlijk over de risico’s, maar vaak kun je mensen in zo’n situatie enorm helpen met een peptalk.”

Daarnaast zorgt benauwdheid bij coronapatiënten vaak voor angst. Want wanneer is het alleen vervelend, en wanneer is medische hulp nodig? Waage: “Het telefonisch contact maakt het soms lastig om de situatie in te schatten. Maar belangrijk is dat er altijd hulp mogelijk is als je erom vraagt. Onze coaches raden regelmatig aan om de huisarts te bellen of 112.”

Zo adviseerde quarantainecoach Aalbrecht Jobsen een dame om de huisarts te bellen omdat ze erg benauwd klonk. “Ik dacht de hele tijd dat ik te maken had met een dame van in de tachtig, want ze klonk heel zwak en was enorm kortademig en benauwd. De huisarts is toen gekomen om haar waarden te controleren.” Ondertussen lag haar man in coma op de ic. “Ze had het daar enorm moeilijk mee, maakte zich veel zorgen over hem: ‘Zie ik mijn man ooit nog terug?’ Ik heb drie weken lang regelmatig met haar gebeld om haar een hart onder de riem te steken. Gelukkig is het met hen allebei goed afgelopen. En toen de dame weer was opgeknapt, leek ze een heel ander persoon: het bleek een hele fitte vrouw van in de vijftig die middenin het leven stond!”

Voor alle leeftijden

Het zijn dan ook zeker niet alleen eenzame ouderen die gebruikmaken van de quarantainecoach. Mensen van alle leeftijden bellen voor hulp of een luisterend oor.

Aalbrecht ziet dat veel bellers meerdere problemen tegelijkertijd voor hun kiezen krijgen: “Ik merk regelmatig dat bij bellers ook andere zaken spelen. Zo’n coronaquarantaine is vaak de druppel die de emmer doet overlopen. Denk bijvoorbeeld aan financiële moeilijkheden of moeizame relaties. Sommige huishoudens zitten een maand met elkaar opgesloten. Als er dan iets niet goed zit tussen mensen, dan kan dat echt te veel worden. Ook dan kan het enorm opluchten om even met een coach te praten.”

Shira vertelt bijvoorbeeld hoe de zorg voor twee gehandicapte tienerzoons bijna te veel werd voor een moeder: “Ze moesten met zijn drieën wekenlang thuisblijven en de jongens konden niet naar de dagopvang. Ze had niemand in de buurt om te helpen en ze moest wekenlang de verzorging alleen doen. Wij hebben toen een hulpverlener gestuurd om de boodschappen te doen, tips gegeven over de verzorging van de jongens en vooral vaak gebeld met een luisterend oor en een hart onder de riem. Zo is ze erdoorheen gekomen. Achteraf was ze enorm dankbaar, we hadden haar energie gegeven om door te gaan.”

in quarantaine gaan rode kruis quarantainecoaches

Het verschil maken

Ook andere cliënten vertellen achteraf dankbaar te zijn voor de hulp van de quarantainecoaches. Coach Aalbrecht is blij dat hij iets voor anderen kan betekenen: “Je loopt een tijdje met iemand mee die door een moeilijke periode gaat. Dat is soms best heftig, maar het is ook heel bijzonder dat mensen zo open naar je zijn. Ze zijn altijd enorm blij dat je belt, en het gevoel dat je iemand op deze manier kunt helpen geeft enorm veel voldoening.”

Ook projectleider Shira is blij op deze manier een bijdrage te kunnen leveren voor mensen die het nodig hebben: “De meeste mensen lossen het zelf op of kunnen leunen op hun netwerk” vertelt ze. “Maar de mensen die ons bellen, hebben echt behoefte aan een luisterend oor. Zij kunnen niet voldoende leunen op hun eigen omgeving, en juist voor hen kunnen we veel betekenen. Die hulp bij de boodschappen, maar vooral dat praatje en het luisterend oor: dat maakt heel veel verschil.”

Ook een luisterend oor nodig tijdens je quarantaine?

Zit je ook in quarantaine en heb je hulp of een luisterend oor nodig? Of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Je kunt in contact komen met een quarantainecoach via de Rode Kruis Hulplijn. Bel hiervoor 070 – 44 55 888 (ma t/m vr, 9.00 tot 17.00 uur). Anderstaligen kunnen een bericht sturen naar de speciale WhatsApp-Hulplijn en worden dan teruggebeld in de eigen taal.


Wil je meer weten over Hulp in Nederland?